Véget ért a szeminaristák és elöljáróik római tanulmányi útja

0
419
Fotók: Balázs Barnabás, Kajtár Zsolt László/SIS

A gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről nevezett Papnevelő Intézet ötöd- és hatodéves növendékei főpásztorukkal, Kovács Gergely érsekkel, valamint szemináriumi elöljáróikkal közösen tanulmányi úton vettek részt február 11–18. között Rómában. Az első részt ITT, a második részt ITT, a harmadik részt ITT olvashatják.

Pénteken, február 16-án a napindító szentmisét követően találkozásra került sor Gianfranco Ravasi bíborossal, a Kultúra Pápai Tanácsának emeritus elnökével, aki beszélt a hit, a vallásosság, a kommunikáció, a tudomány, valamint a technika társadalomban betöltött szerepéről, reflektálva a korunk pasztorációját érintő kihívásokra.

Ezután a Pontificio Istituto Teutonico di Santa Maria dell’Animát látogatták meg, ahol a zsolozsma napközi imaórájának elimádkozása után Michael Max rektor és Kelemen Zoltán Arnold gyulafehérvári főegyházmegyés pap, az intézet lakója fogadta a vendégeket. Az intézetben lehetőség nyílt az ott lakó papokkal való találkozásra és kötetlen beszélgetésre is.

Ezt követően Peter Beerrel, a Pápai Gergely Egyetem professzorával találkoztak, aki a safeguarding (sebezhető emberek védelme) szakterület mibenlétének és gyakorlati megvalósulásának megismertetésén túl kiemelte, hogy a papok és hívők testvéri szellemben, egymásra figyelve, keresztény szeretetközpontú életfelfogással kell társadalmi életüket berendezzék, nem rágörcsölve a szabályokra, a törvényekre. Elmondása szerint ezáltal lehetünk természetesek és emberségesek, prófétai jelek a világban.

Délután Kajtor Domonkos római tanulmányait folytató jezsuita tanuló rendtag szívélyes vezetésével meglátogatták Loyolai Szent Ignác egykori római lakókörnyezetét, szobáit, illetve a kápolnát. Ezt követően betértek a barokk stílusú Il Gesù-templomba, ahol röviden találkoztak Pietro Parolin bíboros-államtitkárral is.

A jezsuiták római „anyatemplomának” meglátogatását követően a csapat felkereste a Santa Maria in Trastevere-bazilikát, majd megtekintették a Largo di Torre Argentinát, az ókori Róma egyik jelentős kultikus helyszínét, ahol a hagyomány szerint Iulius Cæsar elleni összeesküvésre és meggyilkolására került sor. A nap az egykori zsidó gettó és zsinagóga külső szemlélésével, valamint a Trastevere negyedi hangulatos esti sétával zárult.

A tanulmányi út utolsó előtti napján, február 17-én, szombaton a Kommunikációs Dikasztérium meglátogatására került sor, ahol Alessandro Gisotti aligazgató köszöntötte a csoportot. A dikasztérium alegységeként működő Vatikáni Rádió magyar adásának szerkesztője, Vértesaljai László SJ bemutatta a rádió történetét, működését, illetve az evangelizációban betöltött szerepét. A tanulmányi út résztvevői betekintést nyerhettek a műsorszerkesztés világába, amelynek keretében Kajtár Zsolt László gyimesközéploki származású diakónus és Balázs Barnabás székelykeresztúri származású ötödéves kispap a római tanulmányi úton szerzett élményeiket osztották meg, míg Kovács Gergely érsek a tanulmányi út programjaiba nyújtott betekintést a rádióhallgatók számára.

Délután a Pápai Német–Magyar Kollégiumot (Collegium Germanicum et Hungaricum) látogatták meg, ahol Gernot Wisser SJ, a kollégium rektora köszöntötte a csoportot, majd kötetlen eszmecserét és baráti beszélgetést folytattak a kollégium elöljáróival, köztük Vízi Elemér SJ spirituálissal, Szentmártoni Mihály SJ tanulmányi prefektussal, valamint a magyar anyanyelvű kollégistákkal, köztük a gyulafehérvári főegyházmegyés Kovács Alpár diakónussal és Tóth Gellért Huba kispappal.

Február 18-án, nagyböjt első vasárnapján, a tanulmányi út utolsó napján hálaadó szentmisére gyűltek össze a Villa Mater Redemptoris magyar zarándokház szerzetesi és munkaközösségével, majd lehetőség nyílt a Szent Péter téren bekapcsolódni a Ferenc pápa által vezetett Úrangyala imádságba és meghallgatni a szentatya beszédét.

Ezután útjuk a reptérre vezetett, majd a késő esti órákban érkeztek haza hálatelt, élményekkel teli szívvel.

Fotók: Balázs Barnabás, Kajtár Zsolt László/SIS

Forrás: Seminarium Incarnatæ Sapientiæ / Facebook