Bukarestbe érkezett Románia újonnan kinevezett szentszéki képviselője, Giampiero Gloder érsek. FRISSÍTVE

0
246

Ma, április 29-én délelőtt érkezett meg Romániába Giampiero Gloder érsek, hogy elfoglalja állomáshelyét és megkezdje a Szentszék képviseletében romániai szolgálatát.

Giampiero Gloder érseket, Telde címzetes érsekét Ferenc pápa 2024. február 23-án nevezte ki Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusává. Mint arról hírt adtunk, április 22-én Ferenc pápa audiencián fogadta Giampiero Glodert, Telde címzetes érsekét, aki a Pápai Egyházi Akadémia korábbi elnöke, és az elmúlt években, mostani kinevezését megelőzően Kubában apostoli nuncius volt.

Az újonnan kinevezett romániai nunciust Bukarestbe érkezésekor az Henri Coandă nemzetközi repülőtéren (Otopeni) fogadta Mihai Sîrbu, Románia külügyminisztériuma protokollosztályának igazgatója, Zákonyi Botond, Magyarország nagykövete és a diplomáciai testület dékánhelyettese, Tuomo T. Vimpari, a bukaresti Apostoli Nunciatúra ügyvivője. A katolikus egyház képviseletében jelen volt Aurel Percă, Bukarest római katolikus metropolita érseke, egyben a Romániai Püspöki Konferencia alelnöke; Kovács Gergely, gyulafehérvári római katolikus érsek; Mihai Frățilă, Bukarest görögkatolikus püspöke és Francisc Ungureanu, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

Giampiero Gloder érsek, Románia és a Moldovai Köztársaság kinevezett apostoli nunciusa 1958-ban született az olaszországi Asiagóban, 1983-ban szentelték pappá. Dogmatikai teológiai tanulmányok után 1993-ban lépett diplomáciai szolgálatba. Diplomáciai pályafutása során többek között Guatemalában és a Szentszék Államtitkárságán is dolgozott. 2013-ban a Pápai Egyházi Akadémia elnökévé és Telde címzetes érsekévé nevezték ki. Ferenc pápa még ugyanebben az évben püspökké szentelte. Gloder érsek egyházi szolgálata a Népek Evangelizációs Kongregációjába való kinevezéssel és a szent római egyház alkamarási helynökévé (vice camerlengo) való kinevezéssel folytatódott (2014). 2019-ben Gloder érsek kubai apostoli nuncius lett, ezt a küldetést a romániai és moldovai apostoli nunciusi kinevezéséig (2024 februárja) látta el.

Gloder érsek az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetemen szerzett kánonjogi licenciátust és a Pápai Gergely Egyetemen dogmatikai teológiából doktorált. Anyanyelvén, az olaszon kívül franciául, angolul és spanyolul beszél.
A romániai apostoli nunciusi tisztség 2023. április 13. óta betöltetlen, miután Miguel Maury Buendía korábbi romániai nuncius elfoglalta új állomáshelyét mint az Egyesült Királyság apostoli nunciusa.

Az apostoli nuncius a Szentszék állandó diplomáciai képviselője egy államban, azaz a diplomáciai képviselet vezetője. Az 1961. évi bécsi egyezmény által jóváhagyott nemzetközi jogi szabályok szerint az apostoli nuncius rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti ranggal rendelkezik, és ugyanazokkal a jogosítványokkal, mint bármely más állam nagykövete. Romániában az apostoli nuncius egyben a diplomáciai testület dékánja is.

Isten hozta a Szentszék képviselőjét országunkban! Kísérje szolgálatát a mindenható Isten áldása!