A nemrég kinevezett romániai apostoli nuncius Ferenc pápánál járt

0
201

Április 22-én, hétfőn Ferenc pápa audiencián fogadta Giampiero Glodert, akit nemrég nevezett ki Romániába és a Moldovai Köztársaságba apostoli nunciusnak.

Telde címzetes érseke és a Pápai Egyházi Akadémia korábbi elnöke, Gloder érsek az elmúlt években, mostani kinevezését megelőzően Kubában volt apostoli nuncius.

Giampiero Gloder 1958. május 15-én az észak-olaszországi Assiago tartományban, Gallio faluban született, 1983. június 4-én a padovai egyházmegyében szentelték pappá. A bukaresti és kisinyovi új nuncius az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetemen (Róma) szerzett kánonjogi diplomát. 1992-ben a Pápai Gergely Egyetemen (Róma) dogmatikai teológiai doktori fokozatot szerzett A teológia egyházi és tudományos jellege VI. Pálnál című értekezésével.

1992 óta áll a Szentszék diplomáciai szolgálatában, egy ideig a guatemalai apostoli nunciatúrán dolgozott, majd 1995-ben visszahívták Rómába, hogy a Szentszék Államtitkárságának általános ügyek osztályán dolgozzon. 2009 óta különleges feladatokkal megbízott irodavezető. Ferenc pápa 2013-ban érsekké nevezte ki, kinevezte Telde címzetes püspöki székhellyel, és felkérte a Pápai Egyházi Akadémia élére mint elnököt. 2013. október 24-én szentelték püspökké a Szent Péter-bazilikában, Jean-Marie Speich érsekkel együtt egyike volt az első püspököknek, akiket Ferenc pápa pontifikátusa alatt szentelt püspökké, Jean-Pierre Grallet (Strasbourg) és Antionio Mattiazzo (Padova) érsekekkel együtt. 2014-ben Ferenc pápa kinevezte a szent római egyház alkamarásává („vicecamerlengo”).

A pápa 2019. október 11-én kinevezte őt kubai apostoli nunciusnak. A 2024. február 23-án Romániába és Moldovába apostoli nunciussá kinevezett olasz érsek a poszton Miguel Maury Buendía spanyol címzetes érseket követi, akit 2023-ban Londonba neveztek ki apostoli nunciussá.

Adrian Dancă

Forrás: Vatican News (ro)

(bm)