Csíksomlyói elsőszombat – az édesanyák emlékeztessenek a ránk tekintő Istenre

0
436
Elsőszombat Csíksomlyón. Fotók: képernyőképek a videóközvetítésből

A gyermekükre csillogó szemmel néző édesanyák emlékeztessenek Istenünk ránk tekintő atyai szemére – fogalmazott Timár Sándor Asztrik OFM, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója az elsőszombati Mária-köszöntő alkalmával május 4-én. A csíksomlyói kegytemplomba érkezett népes zarándokcsoport együtt imádkozott, illetve részt vett a gyertyás körmenetben. Timár Sándor Asztrik OFM a szentmise végén szeretettel hívta a híveket a pünkösdi csíksomlyói búcsúra. A következő elsőszombati Mária-köszöntő június elsején lesz.

A csíksomlyói kegytemplomban május 4-én, szombaton délután engesztelő imaórát tartottak, amit ünnepi szentmise követett. A liturgia után rózsafüzért imádkoztak és gyertyás körmenetben vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A gyimesi hívek és a csíkszeredai nagycsaládosok egyesülete tagjai végezték az imaórát és vezették a rózsafüzért.

Timár Sándor Asztrik OFM prédikációjában egy szokatlan álláshirdetés történetét mesélte el, amelynek követelményei meghökkentették a jelentkezőket, ugyanis a munka állandó készenlétet igényelt, akár éjszaka vagy ünnepnapokon is. A rugalmasságon kívül az állás betöltéséhez szükség volt orvosi, pénzügyi és gasztronómiai képzettségre is. Ehhez társul, hogy mindezt fizetség nélkül kell végezni. Természetesen a jelentkezők hüledeztek, nem tudták elképzelni, hogy ezt bárki is elvállalná. Ekkor érkezett a még megdöbbentőbb magyarázat, miszerint több millióan végzik boldogan és naponta ezt a nagyon fontos munkát, ez ugyanis az anyaság.

Az anyák napját megelőző estén a ferences szerzetes arra hívta a jelenlévőket, hogy megemlékezzenek erről a valóban fontos hivatásról. „Jó megemlékeznünk arról a fajta szeretetről, amelyik emberi szeretetkapcsolatainkat vizsgálva a legközelebb áll ahhoz a fajta szeretethez, amelyről a szentleckében, a szeretethimnuszban hallottunk. Az a fajta teherhordozás, odaadás és helytállás, amit egy édesanya gyermekéhez fűződő viszonyában tapasztalhatunk meg, szinte semmilyen más emberi kapcsolatban nem elképzelhető. Nem is csoda tehát, hogy amikor Izajás prófétán keresztül a mi Urunk azt akarja nekünk elmondani, hogy mennyire szeret bennünket, akkor ezt ő is a földi viszonylatban legerősebb szeretetkapcsolathoz hasonlítva próbálja megtenni” – magyarázta a szentmise szónoka.

Az anya és gyermeke szeretetkapcsolatából megsejthetünk valamit Isten irántunk való szeretetéből. Ahogyan egy anya hosszan tűrő, jóságos, mindent elfeledő szeretetével néz gyermekére és gondoskodik róla, Isten is hasonlóképpen szeret minket, a gyermekeit, emlékeztetett a templomigazgató. Ahogyan egy anya büszkén és csodálattal néz gyermekére, még ha az hibázik is, Isten is hasonlóképpen viszonyul hozzánk. Nem azért szeret, mert templomba járunk, és nem is azért, mert jót teszünk másokkal, hanem csupán azért, mert Isten gyermekei vagyunk.

Egy másik példával is szemléltette mondanivalóját a ferences szerzetes. Amikor egy csecsemő megszületik, kicsit még „fura a színe, a fejformája”, a neki életet adó édesanyja ennek ellenére gyönyörűnek látja újszülöttjét. „A mi Istenünk is, aki ismer és szeret bennünket, aki ismeri életünk eseményeit és tudja, hogy miken mentünk és megyünk keresztül, ő sem úgy lát minket, hogy közben csak azt tudja megjegyezni, hogy milyen szörnyen néz ki az én gyermekem, mennyi sérülés borítja mindenhol. És nem is azt mondja, miközben sírunk, hogy ó, milyen balga az én gyermekem, hogy csak szomorkodik és sír a veszteségeire és elszenvedett fájdalmaira gondolva. Ilyen esetekben a mi Istenünk egy anyához hasonlóan magához szorítja és vigasztalja sérüléseket szenvedett, síró gyermekét, és ő is azt mondja inkább nekünk, hogy: Ne sírj! Én itt vagyok! Ne sírj, én meggyógyítalak” – érzékeltette Isten irántuk való szeretetét a szerzetes.

„Hadd emlékeztessenek ma minket a gyermekükre csillogó szemmel néző édesanyák Istenünk ránk tekintő atyai szemére. Próbáljunk valamit megsejteni ezáltal az ő mérhetetlen szeretetéből” – zárta ünnepi beszédét Timár Sándor Asztrik OFM.

A csíksomlyói kegytemplom igazgatója az ünnepség végén köszönetet mondott a Gyimes völgyi híveknek, hogy az első imaórát vezették, illetve a csíkszeredai nagycsaládosok egyesülete tagjainak, hogy a második imaórát és az ünnepélyes rózsafüzért vezették, valamint a körmenet alkalmával vitték a kegyszobor másolatát.

A ferencesek szeretettel hívják a híveket a pünkösdi nagybúcsúra. Május 17-én este 6 órakor lesz a nyitó szentmise, ami után szintén lesz Mária-köszöntő, körmenet nélkül. Május 18-án lesz a pünkösdi nagybúcsú, az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Felföldi László pécsi megyés püspök lesz, tájékoztatott a ferences szerzetes. Az útra indulóknak áldott és örömteli megérkezést kívánt a főcelebráns.

A szentmisét élőben közvetítették a Youtube-on és a Mária Rádióban.