Folytatódott a papnövendékek római tanulmányi útja

1
325
Fotók: Balázs Barnabás, Kajtár Zsolt László/SIS

A gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről nevezett Papnevelő Intézet ötöd- és hatodéves növendékei főpásztorukkal, Kovács Gergely érsekkel, valamint szemináriumi elöljáróikkal közösen tanulmányi úton vesznek részt február 11–18. között Rómában. Az első részt ITT, a második részt ITT olvashatják.

A tanulmányi út negyedik napján, február 15-én, csütörtökön a Klérus Dikasztériumát látogatták meg, ahol Andrés Gabriel Ferrada Moreira érsek, a dikasztérium titkára mutatta be a szentszéki intézmény felépítését, működését, a jelenlévők lelkére kötve az önképzés fontosságát, amely – meggyőződése szerint – egyaránt személyes és közösségi jelentőségű eszköz.

A dikasztérium meglátogatását a Falconieri-palota felkeresése követte, amelyet az itáliai barokk építészet egyik remekműveként tartanak számon. A palota Francesco Borromini (1599–1667) tervei alapján épült meg, amely 1927 óta ad otthont a Pápai Magyar Egyházi Intézetnek (PMI). A tanulmányi úton részvevők a palotában megcsodálták a Liszt-, Fraknói- és Borromini-termet, valamint Németh Norbert, a PMI rektorának vezetésével az intézettel ismerkedhettek meg, ahol a Rómában tanuló magyar papokkal való találkozásra is lehetőség nyílt.

Délután szabad program volt, az ötöd- és hatodéves szeminaristák úgy döntöttek, hogy a gyulafehérvári főegyházmegye Rómában tanuló növendékei – Kelemen Zoltán Arnold, Kovács Alpár diakónus és Tóth Gellért Huba kispap – vezetésével városnéző körútra indulnak. Ellátogattak a Loyolai Szent Ignác-templomba és a Szent Lajos-templomba, ahol megcsodálták Caravaggio Szent Máté apostolnak szentelt triptichonját, majd a Trevi-kutat. A délután a Pápai Gergely Egyetem (Pontificia Università Gregoriana) és a Pápai Biblikus Intézet (Pontificio Istituto Biblico) megtekintésével zárult.

Forrás: SIS