Isten üzenetét kell az igehirdetőnek tolmácsolnia

0
932
Ferencz Antal igazgató, Bodó Márta főszerkesztő és Jakab Gábor a könyvbemutatón. Fotó: Tóth Guttman Emese

Jakab Gábor könyvének bemutatójára gyűltek össze az érdeklődők Kolozsváron a Szent Mihály-plébánia nőszövetségének dísztermében november 18-án.

Vasár- és ünnepnapok homíliái szentmisét bevezető gondolatokkal „zárt ajtók” mögött – otthon – imádkozóknak a 456 oldalas kiadvány címe, amelyben az A-B-C évekre kínál olvasnivalót, segédeszközt mind az igehirdetőknek, mind a vasár- és ünnepnapok bibliai-isteni üzenetében tájékozódni kívánóknak.

Mert az üzenet átadása Jakab Gábor munkájának fő szempontja, ezt többszörösen is hangsúlyozta a bemutató során, amikor arra is utalt, se a szónok egyénisége, se aktualitás, se politika, se a jelen levő híveknek a távollevők helyetti megszidása nem kerülhet Isten üzenete elé, netán annak a helyére.

A könyvbemutató bevezetőjében Ferencz Antal igazgató személyes hangon köszönte meg elődjének, hogy ezt a szép, tartalmas és hasznos könyvet a Verbum kiadó közreműködésével adta ki, megtisztelő és örömteli ilyen munkákkal foglalkozni. Ugyanakkor az igazgató egy Verbum vendégkönyvet is elindított, első bejegyzés Jakab Gáboré, s ide bárki bármikor megoszthatja gondolatait a kiadó könyvei, a bemutatók és a tevékenység kapcsán.

Bár a szerző sok témát érintett megszólalásában, idézte a kötetéhez bevezetőt író Juhász Ferenc miskolci plébánost, pasztorális helynököt, aki az igemagyarázatok olvasása mellett a templomi közösségben ünnepelt szentmise fontosságára is figyelmeztette az olvasót. A mondottakat Jakab Gábor Bodó Márta kérdésére kiegészítette azzal is, mit gondol az igehirdetésről, és hogyan látja a mai templomi igehirdetést. A több mint 50 éves pasztorációs tapasztalattal rendelkező, a nyolcvanas éveiben járó plébános a tőle megszokott tág látókörre valló, részletekre érzékeny módon, humorral is fűszerezett válaszában a megváltozott társadalmi kihívásokhoz való alkalmazkodást emelte ki, az igehirdető nagy felelősségét, ugyanakkor a feladat szépségét is. Utalt arra, ami az ő szolgálatát mindig jellemezte: az igényességre, folytonos tanulásra, olvasásra, a világ jelenségeire, az emberek életkörülményeire való figyelemre, a szép magyar beszéd ápolására.

Tanulságos, hangulatos, bensőséges délutánt töltöttek el mindazok, akik a szerzőt megtisztelték jelenlétükkel, a nőszövetség tagjainak jóvoltából pedig agapéval zárult a könyvbemutató.