Huszonöt éve volt II. János Pál pápa történelmi bukaresti látogatása

0
298
Fotó: Vatican News

Történelmi jelentőségű látogatást tett Romániában II. János Pál pápa, amikor huszonöt évvel ezelőtt az 1054-es egyházszakadás óta a katolikus egyházfők közül elsőként látogatott meg egy többségében ortodoxok által lakott országot. Az alkalomra a Román Posta külön bélyeggel és borítékkal készült. A különleges látogatásról Erwin Josef Țigla eleveníti fel emlékeit.

Abban az örömben volt részem, hogy egyike lehettem annak a 200 000 embernek, akik részt vettek a II. János Pál pápa által celebrált ünnepi szentmisén, amelyet 25 évvel ezelőtt, 1999. május 9-én a bukaresti Izvor parkban tartottak. Boldogság és áldás volt számomra az a hangulat, amit ott, az „esemény” helyszínén tapasztaltam, teljesen más, mint amit azok érezhettek, akik a televíziós vagy rádiós közvetítéseket nézték. Valójában ezt a lelkiállapotot nem lehet szavakkal leírni…

A jelenlévők soraiból felhangzó „Vivat Papa” kiáltások, a zászlók és sálak ezreinek lobogása, a várakozás a pápára mind-mind ehhez a szokatlan hangulathoz vezettek. És amikor a pápa elkezdte az ünnepi szertartást és románul szólt a tömeghez, a lelkesedés határtalan volt. A prédikációt és az azt követő imákat minden jelenlévő tisztelettel és áhítattal hallgatta.

A leglenyűgözőbb pillanat az ünnepi szentmise végén volt, amikor a pápa és Teoctist román ortodox pátriárka e pillanat fontosságáról beszélt. Minden zsongott a lelkesedéstől, az „egység” kiáltások mindezt bizonyították. II. János Pál volt az első pápa a kereszténység két évezredes történetében, aki egy túlnyomórészt ortodox országba látogatott!

Az 1999. május 9-i ünnepi szentmise végén a pápa néhány szót szólt az erdélyi, bánsági és moldvai katolikusok nyelvén. A pápa arra biztatott bennünket, romániai német katolikusokat, hogy továbbra is ápoljuk hitünket és kultúránkat, hogy megőrizzük azt, és így biztosítsuk identitásunkat a jövőben is. Őszentsége magyarul és lengyelül is beszélt. Azokkal a szavakkal tértünk haza, amelyeket ezen az ünnepi szentmisén hallottunk és tapasztaltunk, telve lelkesedéssel és örömmel, hogy részt vehettünk ezen az eseményen.

Idén május elején van II. János Pál pápa történelmi látogatásának 25. évfordulója. A Krassó-Szörény megyei Német Demokrata Fórum és a Resicabányai Német Kulturális és Felnőttképzési Egyesület az egész országgal együtt ünnepli a 25. évfordulót egy elsőnapi bélyeg és boríték kibocsátásával, amelyet a Román Posta a Román Filatéliai Szövetségen keresztül hagyott jóvá. A Resicabánya 1. számú postahivatalt május 9-én elhagyó összes postai küldeményt ezzel a bélyeggel fogják ellátni.

Emellett 2024. május 8–10. között a resicabányai Alexander Tietz Német Könyvtárban II. János Pál pápának szentelt filatéliai kiállítást rendeznek Erwin Josef Țigla személyes gyűjteményéből származó tárgyakkal.

Forrás: Erwin Josef Țigla/A temesvári egyházmegye honlapja