A sokadik újjáépítő: Tempfli József

0
219

A sokadik újjáépítő című, néhai Tempfli József nagyváradi megyés püspök életét tematizáló kötetet mutattak be kedden, május 7-én délután Nagyváradon, a püspöki palota dísztermében, a 32. Festum Varadinum keretében. A könyv megírója nem más, mint a főpásztor egyik legjobb ismerője, legközelebbi munkatársa, Fodor József általános helynök, akivel Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke beszélgetett.


,,Tempfli Józsefnél a szolgálat belső indíttatásból fakadt, nem volt külső máz. Ilyen volt az ő lelkülete, ebben valószínűleg a családi háttér is közrejátszott”, hangsúlyozta a vikárius.
Böcskei László jelenlegi megyés püspök szintén felidézte az elődjével kapcsolatos személyes benyomásait. Felelevenítette, hogy utolsó látogatásakor Tempfli József már a halál küszöbén állt. Nem mindig érzékelte a valóságot, lassan távozni készült a földi létből, mégis reagált, amikor megfogta a kezét. Két-három perc telhetett el így, majd végleg elment. ,,Isteni kegyelem, hogy egy, az életét az egyháznak áldozó ember így tudott távozni. Átölelve, nem egyedül, valamilyen intézetben. Kijárt neki, hogy az a szeretet és kedvesség, ami életében jellemezte őt, a halála pillanatában valósságá váljon”, fogalmazott Böcskei László.


Az ünnepségen fellépett a Kaganovskiy művészházaspár és Kristófi János Zsigmond orgonista-karnagy aki egy, a Tempfli Zsolt által megzenésített verset énekelt el.
Ciucur-Losonczi Antonius