Jövő héten a Hittani Dikasztérium új dokumentumot tesz közzé a Mária-jelenésekről

0
266
Illusztráció. Mária-jelenés Kairóban, a Szent Márk kopt katolikus templomnál

A szentszéki sajtóiroda kedden, május 7-én jelentette be, hogy Víctor Manuel Fernández bíboros, a Hittani Dikasztérium (DDF) prefektusa tíz nap múlva, 17-én, pénteken fogja nyilvánosságra hozni a jelenések és más természetfeletti jelenségek megkülönböztetésére vonatkozó új normákat.

A National Catholic Registernek adott múlt havi interjújában Víctor Manuel Fernandez úgy fogalmazott, hogy a dokumentum „világos iránymutatásokat és normákat” fog nyújtani a megkülönböztetéshez.

Ez négy évtized után az első alkalom, hogy a Vatikán tanítóhivatala általános dokumentumot ad ki a jelenések kapcsán. VI. Pál pápa 1978-ban hagyta jóvá a feltételezett jelenések vagy kinyilatkoztatások megkülönböztetéséről szóló normákat.

Fernández a dokumentum megjelenésének napján délben élőben közvetített vatikáni sajtótájékoztatón fog beszélni Armando Matteóval, a DDF doktrinális részlegének titkárával.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy Víctor Manuel Fernández és Armando Matteo május 4-én négyszemközt találkozott Ferenc pápával, és a pápa valószínűleg áttekintette a készülő dokumentumot.

A katolikus egyház „nagy körültekintésre” szólít fel a feltételezett jelenésekkel kapcsolatos tények vizsgálatában. Az 1978-as normák szerint az egyház felelőssége, hogy először megítélje a tényeket, mielőtt engedélyezné a nyilvános áhítatot egy állítólagos jelenés esetén.

II. János Pál pápa idején, 2001-ben a Vatikáni Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció egy hosszú dokumentumot adott ki a népi kegyességről, amely megismételte az egyház tanítását, miszerint a magánkinyilatkoztatások nem tartoznak a hit letéteményéhez. „Az idők folyamán voltak úgynevezett magánkinyilatkoztatások, amelyek közül néhányat az egyház tekintélye elismert. Ezek azonban nem tartoznak a hit letéteményeséhez” – áll a Katolikus Egyház Katekizmusának 67. pontjában.

„Nem az a feladatuk, hogy javítsák vagy kiegészítsék Krisztus végleges kinyilatkoztatását, hanem az, hogy segítsenek teljesebben megélni azt a történelem egy bizonyos időszakában. Az egyház tanítóhivatalától vezérelve a sensus fidelium tudja, hogyan kell megkülönböztetni és befogadni ezekben a kinyilatkoztatásokban mindazt, ami Krisztus vagy szentjei hiteles hívását jelenti az egyház számára.”

Courtney Mares / CNA