A liturgiába való aktív bekapcsolódás volt a temesvári főesperességi találkozó fókuszában

0
206
Fotók: A temesvári püspökség sajtóirodája

A temesvári egyházmegye papjai ebben a hónapban is főesperesi találkozókon vesznek részt, május 7-én, 8-án és 16-án. Mindhárom ülésen jelen lesz Pál József Csaba megyés püspök. Az ülések témája: szentmise, elsőáldozás, szentségimádás, az előadó Dirschl Johann általános helynök, temesvár-belvárosi plébános.

Május 7-én a temesi főesperesség papjai a temesvári IX. számú római katolikus plébánián találkoztak, amelynek plébánosa Augustin Bărbuț lelkipásztor. A gyűlés 10 órakor szentmisével kezdődött, amelyet a megyés püspök celebrált a plébánia kápolnájában. Mindig ünnep, amikor a szentmisét együtt celebrálhatjuk paptársainkkal – mondta bevezetőjében a főpásztor.

Homíliájában Constatin Rudolf Cocriș gátaljai plébános kiemelte: „A legfontosabb parancsolat, amelyet Megváltónk, Jézus Krisztus adott nekünk, a következő: »Szeressétek egymást«. Nem azt mondta, hogy csak akkor szeressétek egymást, amikor fiatalok vagytok, vagy amikor egészségesek vagytok, vagy amikor nem vagytok idegesek, feszültek. Végezetül arra buzdítalak benneteket, hogy ebben a szentmisében kérjétek a hiteles szeretet ajándékát, és ne feledkezzetek meg a következőkről: az Úr azt parancsolta nekünk, hogy szeressük egymást, a mások iránti szeretetnek feltétel nélkülinek és határtalannak kell lennie, továbbá a körülöttünk élők iránti szeretetünk mintája az, amelyet Istentől kapunk.”

A szentmise után Filip Dorin Gyula temesvári és dettai esperes, csáki plébános ismertette a nap programját: előadás, kiscsoportos beszélgetés, plénum, megbeszélés lelkipásztori és adminisztratív kérdésekről, illetve Augustin Bărbuț bemutatta a tavaly alapított plébániát.

Előadásában Johann Dirschl általános helynök a szentmiséről, az elsőáldozásról és a szentségimádásról beszélt, továbbá idézett Tomka Ferenc Lelkipásztori teológia és új evangelizáció című kötetéből, amely a megyés püspök jóvoltából néhány évvel ezelőtt román nyelven is megjelent.

„A keresztény élet középpontjában és ezért a katekétikai tevékenység középpontjában is a Krisztussal való közösség áll. A szentmisén való aktív részvétel első feltétele az eucharisztikus misztériumban való lelki részvétel. A liturgiába való integrálódás egyik elsődleges forrása a misztériumok és jelek által közvetített üzenet felfedezése. Ha a lelkipásztor szeretné elősegíteni az aktív részvételt, ennek egyik módja az, hogy kiválaszt egy gondolatot, egy témát, egy jelet a liturgiából, és felkéri a jelenlévőket, hogy az adott nap liturgiájában ez a téma váljon eszközzé, amelyen keresztül közelebb kerülnek a húsvéti misztériumhoz” – hangsúlyozta az előadó, aki a továbbiakban több praktikus megoldást is megosztott a jelenlévőkkel.

Május 8-án, szerdán a marosi főesperesség papjait az arad-ségai plébánia látja vendégül. A találkozó 10 órakor kezdődik. A hegyvidéki főesperesség lelkipásztorai május 16-án, csütörtökön találkoznak.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája