Semeraro bíboros Lengyelországban a zsidómentő Ulma család vértanúságának 80. évfordulóján

0
219
Az Ulma családról megelmékező ünnepség résztvevői. Fotó: Karol Darmoros

Marcello Semeraro bíboros, a Szenttéavatási Dikasztérium prefektusa szentmisét mutatott be a Boldog Ulma család vértanúhalálának 80. évfordulója alkalmából, akiket a náci német csapatok gyilkoltak meg, mert zsidókat bújtattak otthonukban. A szertartáson részt vett Lengyelország elnöke is.

Az Ulma család boldoggá avatott tagjaira emlékeztek március 24-én, vasárnap a lengyelországi Markowában. A náci német katonák gyilkolták meg őket 80 éve azokkal a zsidókkal együtt, akiknek menedéket nyújtottak. Marcello Semeraro bíboros, a Szenttéavatási Dikasztérium prefektusa visszatért Markowába, hogy szentmisét mutasson be az évforduló alkalmából.

A főpásztor vezette 2023. szeptember 10-én a boldoggá avatási szertartást is. Homíliájában Semeraro bíboros felidézte az evangéliumi üzenet fontosságát a „markowai szamaritánusok” életében. Hangsúlyozta: a boldoggá avatott Ulma család tagjai bebizonyították, hogy a szeretet ereje sokkal nagyobb a halál erejénél.

„Megmutatják nekünk, hogy az a szeretet, amely közelít a megfeszített Krisztuséhoz, az emberiség igazi szamaritánusához minden ideológiánál nagyobb forradalom” – mondta a bíboros prefektus. „Bízzuk Boldog József, Viktória és hét gyermekük közbenjárására családjainkat, hogy a hit iskolái legyenek, és olyan helyek, ahol az igaz szeretetet gyakorolják és abban növekednek. Imádkozzunk a békéért és az egyetemes testvériségért az emberek és a nemzetek között.”

Andrzej Duda lengyel államfő részt vett a szentmisén, és megköszönte Ferenc pápának az Ulma család tavalyi boldoggá avatásának ajándékát. „Némán tanúbizonyságot tettek az emberiességről” – mutatott rá Duda elnök. „Hányan mernénk kockára tenni saját és családtagjaink életét egy másik ember megmentéséért?” A lengyel államfő hangsúlyozta, hogy a pápa döntése az egész világgal megismertette a család történetét. Az Ulma család több mint másfél éven át a Goldman, a Grünfeld és a Didner zsidó családokból nyolc személynek nyújtott menedéket otthonában. A lengyel elnök utalt arra a vitára is, amely az embereknek a II. világháború idején tanúsított hozzáállásáról folyik. „Mindazok, akik ma megengedik maguknak, hogy ítélkezzenek azokról az időkről, és megengedik maguknak, hogy bármi szót szóljanak is az akkor élt lengyelek, a holokauszt ellen, őszintén vegyék figyelembe azt a szempontot is, hogy azok, akik segítséget nyújtottak, az életüket kockáztatták” – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel államfő. Majd feltette a kérdést: „Hányan tudnák közülük, hogy miként vállaljanak ilyen kockázatot?”

Emlékeztetett arra is, hogy az 1944. március 24-i bűncselekmény ellenére 21 zsidó embernek, akiket Markowában más lengyel családok rejtegettek, sikerült túlélnie a háborút.

Az Ulma család hét tagjának és az általuk rejtegetett zsidóknak a brutális meggyilkolása sokkot okozott Markowa lakóinak és az Ulma család számos rokonának. „Mindig a szemünk előtt van” ez az eset – mondta Roman Kluz, a vasárnapi szentmise egyik résztvevője, Józef és Wiktoria gyermekeinek unokatestvére, valamint legidősebb lányuk kortársa. „Stasia és én együtt jártunk az általános iskola első osztályába. Én mindig átmentem hozzájuk, és ők is átjöttek; a nagynéném és a nagybátyám voltak. Most már mindenki tudja, mi történt itt, és ez emléket állít nekik” – mondta a 88 éves Roman Kluz.

Andrzej Duda elnök állami kitüntetésben részesített 21 személyt a zsidómentő lengyelek emlékének ápolásában való közreműködésük elismeréseként. A Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjét adományozta Marcello Semeraro bíborosnak, a vatikáni Szenttéavatási Dikasztérium prefektusának.

A boldog Ulma család iránti tisztelet jeleként március 24-én, vasárnap délelőtt Rzeszów-Jasionka repülőterét róluk nevezték el. A repülőtér több mint két éve az orosz agresszió elleni harcban az Ukrajnának nyújtott nemzetközi humanitárius és katonai segélyek fő csomópontja. Számos diplomáciai találkozó helyszínévé is vált, mert az Ukrajnába utazó világvezetők általában a rzeszówi repülőtérre érkeznek.

Forrás, fotó: Vatican News