Egészségsarok: Tavaszi gyomnövények gyógyhatásai

0
144
Illusztráció: Pixabay

A tyúkhúr és a kövér porcsin közös tulajdonsága, hogy mindkettő olyan gyomnövény, melynek jelentős gyógy- és tápértéke ismert, valamint több formában felhasználható. Cikkünkben a két növény tulajdonságairól, jótékony hatásairól olvashatnak.

A kövér porcsin vagy más néven portuláka kertekben gyakori gyomnövény, amelynek jelentős gyógy- és tápértéke is ismert. Az Ázsiában őshonos növény Európa mérsékelt éghajlati övezetében is elterjedt, akinek van veteményese, biztosan találkozott már vele. A növény csupasz, húsos szára a földhöz lapul, kúszik, pozsgás levelei beborítják a talajt, ezzel védve azt a kiszáradástól. Már csak ezért sem szabad kigyomlálni, de ezen kívül egészséges, számos jótékony hatással bíró növény.

Régebbi korokból fellelhető utalások bizonyítják, hogy az emberiség az ínséges időkben táplálékként is fogyasztotta a porcsint. A hagyományos kínai orvoslás hasmenésre, lázcsillapításra, húgyúti fertőzésekre javasolja. Pépesített leveleit egyes indián törzsek sebek kezelésére és fertőtlenítésre használták. Nepálban ma is alkalmazzák C-vitamin-pótlásra. Húsos levelei és szárai kissé savanykásak, ezeket salátákba nyersen használják, de készíthető belőle leves, mártás vagy savanyúság is. A növény B-, C- és E-vitamint, aminosavakat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt és az emésztésre jótékony hatással bíró rostokat tartalmaz. Magas omega-3 zsírsavtartalma miatt csodanövénynek tartják. A tyúkok nagyon szeretik, ezért a porcsint csipegető tyúkok tojásai omega-3 zsírsavban gazdagok. Jótékony hatásai: erős antioxidáns, csökkenti a vércukorszintet, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatású, májvédő, javítja az alvás minőségét, hörgőtágító, sebgyógyító.

A tyúkhúr kora tavasztól késő őszig virágzik, apró, fehér, csillagszerű virágairól ismerhető fel. Heverő szára szilárdan kapaszkodik a földben. Őshazája Európa, de a világ minden táján elterjedt, hideget tűrő, gyakran télen is virágzó növény. Magas A- és C-vitamin, valamint foszfor- és kvarctartalma miatt jelentős felhasználással bír. Koleszterincsökkentő, kőoldó, vese- és májtisztító, a népgyógyászatban légúti betegségekre, köhögésre, emésztési zavarokra is használják. A kertekben a kövér porcsinhoz hasonlóan védi a talajt a kiszáradástól. Fogyasztható szárítva, tea formájában, vagy frissen, salátákban, jelentős emberi tápláléknak tekinthető.

A tyúkhúr neve régi orvosbotanikai könyvekben is megtalálható, ez is bizonyítja, hogy régen is ismerték jótékony tulajdonságait. Használják agyérelmeszesedés, érszűkület, Alzheimer-kór, szédülés és memóriazavar kezelésére is.

György Emőke

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/16-os számában.

MEGOSZTÁS