A bíborosi tanács áprilisi ülését tartja a Vatikánban

0
193
Fotó: Vatican News

A bíborosi tanács hétfőn ült össze áprilisi ülésére a Vatikánban Ferenc pápa jelenlétében. Az előző ülést februárban tartották három női résztvevővel kiegészülve, akik hozzászólásaikkal segítették a pápa és a bíborosok megbeszélését a nők egyházban betöltött szerepéről.

Április 15-én, hétfőn kezdte meg ülését a C9 bíborosi tanács, amelyen jelen volt Ferenc pápa. A megbeszélés kedden folytatódott – tájékoztatott a szentszéki sajtóközpont. Legutóbb február 5–7. között folytattak megbeszélést a bíborosok, a még múlt év decemberében megkezdett témáról: a nők egyházi szerepének vizsgálatáról. A februári üléseken jelen volt Linda Pocher (aki decemberben is részt vett az ülésen), az Auxilium Pápai Neveléstudományi Fakultás krisztológia és mariológia tanára; Giuliva Di Bernardino, a veronai egyházmegye Ordo Virginum (Szüzek Rendje) Istennek szentelt tagja, aki lelkiségi kurzusokat, valamint lelkigyakorlatokat vezet; és végül Jo Bailey Wells, az angliai anglikán egyház püspöke, az anglikán közösség főtitkárhelyettese. A februári üléseken a bíborosok a pápával és a tanács titkárával áttekintették az evangelizálás témáját, Luis Antonio Tagle bíboros, valamint Rino Fisichella érsek, az Evangelizálási Dikasztérium pro-prefektusainak beszámolója alapján.

A pápa 2023. március 7-én újította meg a bíborosi tanácsot, amely jelenleg a következő bíborosokból áll: Pietro Parolin vatikáni államtitkár; Fernando Vérgez Alzaga, a Vatikánvárosi Állam Pápai Bizottságának és a Vatikánvárosi Állam Kormányzóságának elnöke, Fridolin Ambongo Besungu, Kinshasa érseke; Oswald Gracias, Bombay érseke; Seán Patrick O’Malley bostoni érsek; Juan José Omella Omella barcelonai érsek; Gérald Lacroix, Quebec érseke; Jean-Claude Hollerich, Luxemburg érseke; Sérgio da Rocha, San Salvador de Bahia érseke. A C9 tanács titkára Marco Mellino püspök. Az első megbeszélést az új összetételű tanács tavaly április 24-én tartotta.

A bíborosi tanácsot Ferenc pápa hozta létre 2013. szeptember 28-án pápai kirográfjával. A tanácsot azzal a feladattal bízta meg, hogy segítsen neki az egyetemes egyház irányításában, és tanulmányozza a Római Kúria reformjának tervét. A reformot az új apostoli konstitúció, a Praedicate evangelium által valósítják meg, amelyet 2022. március 19-én tettek közzé. A C9 első ülésére 2013. október 1-jén került sor.

Forrás: Gedő Ágnes / Vatican News