Nyárvég a szelterszfürdői erdőben

0
613

Jelen lenni, megállni, pörögni, belevágni valami újba, mély és értékes beszélgetésekre vállalkozni; akarni a jót és vágyni a feltöltődést Isten jelenlétében. Jobban megérteni azt, akik eddig voltunk, bátorítani, ugyanakkor felfedezni azt, akik most vagyunk és bizalmat szavazni, lehetőségeket feltárni annak, akik ezután leszünk. Hát ez és még ennél is több volt számunkra az idei Nézőpont!

Szeptember első napjaiban a 2023-as Keresztény Nyári Szabadegyetemen, azaz a Nézőponton több mint száz keresztény fiatal vállalkozott arra, hogy a fejlődés és kikapcsolódás jegyében töltsön el öt napot az újonnan épült és felavatott Boldog Özséb Ifjúsági Házban, valamint annak környékén. Volt, aki állandó, olyan is akadt, aki napi jeggyel érkezett résztvevő volt, de egy biztos: a nyárzárásnak mindannyian megadtuk a módját! Ottlétünk lüktetése Isten jelenlétében kiteljesedve kölyökkutyák csaholásában, patakcsobogás mellett töltött kávézásokban, madárcsicsergésben, odaforduló embertársakban, gondolatébresztő csendekben volt gazdag. Nézőpont – keresztény, nyári, szabad és még valamiféle egyetem is. Az igazat megvallva első hallásra megütheti az ember fülét a név, éppen ezért is fontos kicsit a rendezvény alapkoncepciója mögé tekinteni.

A megnevezés maga árulkodó: elsősorban a esemény hitbeli meggyőződéséről, víziójáról és célközönségéről sejtet információt, de arról is, ami társadalmunk színességéhez elengedhetetlen esszencia: a különböző témák más-más nézőpontból való megközelítésének szükségességét, szabadságát kívánja előtérbe helyezni. Öt évvel ezelőtt a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség munkatársaiban megszületett egy olyan szabadegyetem gondolata, ami a fiatal generáció azon rétegét kívánta megszólítani, akik nyitottak a lelki, testi és szellemi fejlődés útján közösséget alkotva járni és tudatosan szeretnének haladni hivatásuk ösvényén, mindezért pedig készek önmaguk mélyére is nézni. Időt és teret akartak biztosítani számukra, hogy kortársaikkal együtt fejlődni, tanulni és szórakozni tudjanak. Ilyen módon született meg a Nézőpont gondolata, ami immáron az ötödik alkalommal került megszervezésre.

Témaválasztását illetően tehát a szabadegyetem idén is igyekezett a fiatalokat érintő és őket foglalkoztató kérdések mentén mérlegelni. Mottóként a szervezők a Felek az egészben mondatot választották, amely egyszerre sugallta a műhelymunkák és előadások férfi és női szerepvállalásaink, kapcsolódásaink, mindennapjaink köré csúcsosodó gondolatköreit, valamint azt, hogy maguk a résztvevők is számos olyan élethelyzettel érkezhetnek az eseményre, amelyekről érdemes lesz beszélni. Így a személyes kapcsolódásoknak és megéléseknek helye és tere születhetett.

A szervezés folyamatában a programokért felelős csapat az öt fejlődési terület mentén (értelmi, érzelmi, testi, lelki és társas) építette fel a napok programjait, és azok lényegi tartalmát egy-egy rövid kifejezésben határozta meg.

Így lett a szerda a megérkezés, csütörtök a családi örökségeink napja; péntek a nemi identitás címet, szombat pedig az együtt mottót kapta. Végül, de nem utolsó sorban vasárnap a reflexióé, a visszatekintésé, a hálaadásé volt. A résztvevőknek minden nap szabadon volt lehetőségük választani az izgalmas előadások és műhelymunkák, szabadidős tevékenységek közül. Előadóink olyan képzett pszichológusok, lelkipásztorok, mentálhigiénés szakemberek voltak, akik nem csupán szakmájukban hiteles emberek, hanem a fiatalokkal való párbeszédet és érzékenyítést is magukénak érzik. A mindennapos műhelymunkák pedig valóban kézzel foghatóvá tették az elméleti kérdéseket, gondolatokat és teret adtak a fejlődésnek, valamint együtt gondolkodásnak is. Előadóink és műhelymunkacsoportjaink vezetői közé tartozott a teljesség igénye nélkül Szalay Zsuzsanna, Gergely Orsolya, Borota Gábor, Hausdorf Anna-Mária, Bencze Edit, Mészáros Andrea, Miklós Csongor, Deé Ágnes, Jakabos Barnabás, Kraft Hunor, Csúcs Péter és Nóra, valamint Kerekes István. Hálásak vagyunk azoknak is, akik szellemi fejlődésünk mellett testi vagy társas kapcsolatainkat is fejlesztették; ugyanakkor szerzeteseink, lelkipásztoraink jelenlétéért, műhelyeikért, önzetlen és folyamatos lelki odafurdulásukért egyaránt.

A lehetőségek tárháza szinte kifogyhatatlannak tűnt a Nézőpont alatt: főztünk, kézműveskedtünk, a saltofites lányokkal trambulinokon tornáztunk, zumba és tricshot is került a programpontok közé, ahogy TBT-edzés, slackline, valamint látványkiállítás is a Pontis Egészségügyi Szervezet jóvoltából.

Az estéink jelentős részében a kikapcsolódásé volt a főszerep: csapatjátékokon vettünk részt, kvízesten mértük össze tudásunkat, sőt társas kapcsolatainkat is építhettük a táncesteken Szilágyi Dávid és a Ruszuly házaspár vezetésével. Volt lehetőségünk a Csíki Játékszín gondolatébresztő előadásán, gitáresten, tábortűzön, társasjátékesten, bakelit- és retropartyn felszabadulni, utolsó este pedig sokan még retorikai készségüket, énektudásukat is kipróbálhatták a vitaest és karaokeparty keretén belül. Szó, mi szó: értékes napokat töltöttünk együtt! Szeltersz völgye pedig egymásra rezdülő emberek nevetésétől volt hangos. Hálás szívvel gondolunk azokra, akik bármilyen formában hozzájárultak a rendezvény létrejöttéhez, köszönjük anyagi és lelki támogatóinknak a mellénkállást és bizalmat! A Vöröskereszt munkatársainak nem csupán áldozatos jelenlétükért, de mindennapos mosolyaikért, nyitottságukért, illetve segítőkészségükért is köszönet!. Hálásak vagyunk, hogy kutyasimogatás közben nem csupán szeretettankjaink töltődhettek fel, hanem bátorságunkat is próbára tették az alpinista mászások alkalmával.

Azon fiatalokat pedig, akik jövőre lépnek rá a felnőttlét rejtelmes útjára, esetleg már szépen haladnak rajta, de szeretnének társakra lelni ebben és együtt fejlődni, hívjuk és várjuk szeretettel a 2024-es Nézőpontra! (Utólagos és talán előzetes „figyelmeztetésként“ álljon itt, hogy az esemény nézőpontváltás kockázatát vonja maga után a fejlődés mutatóján felfelé ívelő irányban!) Istennek legyen hála mindenért, mindenkiért! Találkozunk jövőre!

Nánia Hanna

MEGOSZTÁS