Keresztény hitünk fog megtartani

0
420
Szekeres Attila, Sarány István, Berszán Lajos, Préda Barna és Galbács Pál. Fotó: Incze Katalin / Háromszék

A gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceumban telt ház előtt, de családias hangulatban, a két szerkesztő és több társszerző jelenlétében mutatták be április 23-án a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) által Kárpátországi szolgálat címmel tavaly év végén kiadott interjúkötetet.

A Kárpát-medence történelmi magyar egyházainak főpásztorai­val, valamint néhány jeles egyházi személyiséggel folytatott beszélgetéseket tartalmazó könyv egyik szereplője Berszán Lajos, a házigazda intézmény megálmodója, megalapítója és jelenlegi lelki vezetője, aki egykori diákja, Préda Barna kérdéseire válaszolt.

A Gyimes-völgyiek szeretett pap bácsija köszöntőbeszédében megjegyezte, mindig ünnep, ha egy volt tanítvány visszalátogat az iskolába. Ennek örömét pedig növeli, ha ezt jeles társaság tagjaként, kivételes alkalomból teszi. Ugyanakkor biztatás az ifjak számára, hogy érdemes tanulni, dolgozni, áldozatot hozni, mert a munka eredményét megáldja az Isten.

Az SZMÚE részéről Bedő Zoltán egyesületi elnök üdvözölte az egybegyűlteket. Galbács Pál alelnök, a szervezet öt év alatt négy kötet megjelentetésében kikristályosodó könyvkiadói tevékenységét ismertette, hangsúlyozván, hogy túlnyomórészt a tagság köréből kikerülő szerzők ezeket ingyen töltötték meg tartalommal.

A könyv szerkezetét Szekeres Attila és Sarány István társszerkesztők vázolták, rámutatván felekezeteinknek a kiadványból is kidomboruló nemzetmentő és nemzetmegtartó szerepére.

Hecser László dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökkel, Bedő Zoltán dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsekkel való találkozásáról, az interjúk során szerzett tapasztalatairól beszélt.

Préda Barna az egykori iskolájával és Berszán Lajos atyával kapcsolatos életre szóló, az ő további lépteit is meghatározó élményeit idézte fel, örömmel nyugtázva az intézmény folyamatos, szellemi és fizikai síkon egyaránt tetten érhető fejlődését.

„A könyvből is kiviláglik, minket, magyarokat a keresztény hitünk fog megtartani”– összegezte végezetül Szekeres Attila az elhangzottakat.

Bedő Zoltán / Háromszék

MEGOSZTÁS