Nagyvárad, Ákos, Tasnád és Gyulafehérvár műemlékeinek vonzásában

Tanulmányúton vettek részt a Szent László-líceum vallásturisztika szakos osztályai

0
224

Az elmúlt hét a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum vallásturisztika szakos diákjai számára a szakjukat érintő szakmai felkészítővel járt. Minden napra jutott valamilyen értékes tevékenység, amely hozzájárult a négy évfolyam diákjainak elméleti és gyakorlati felkészüléséhez – adta hírül közösségi felületén az iskola.

Különböző vallásturisztikai látványosságokkal ismerkedtek meg Kormányos László történész, gyakorlatoktató tanár vezetésével, illetve minden tanulónak bemutató előadást, irodalmi jellegű felolvasást kellett tartania több színhelyen: a nagyváradi római katolikus székesegyház, a legnagyobb barokk stílusban épült hazai templom előtt és ennek kriptájában, ahol kegyeletüket róhatták le az itt nyugvó egyházi elöljárók előtt. A római katolikus püspöki palotában rácsodálkozhattak nemcsak a gazdagon díszített termekre és belső kápolnára, de mindazon lelki, szellemi és kulturális értékre, amit nagyváradi kötődésű egyházi és világi nagyjaink létrehoztak, visszaszereztek és továbbgondoznak, beleértve Szent László örökségét is.

A következő napokban a Szatmár megyében található Ákoson látogatták meg a diákok a műemlékké nyilvánított református templomot, amely eredetileg az Ákos nemzetség monostorának temploma volt. Útba ejtették az egykori Közép-Szolnok vármegye legnagyobb középkori egyházi épületét, az impozáns tasnádi református templomot is.

Végül Gyulafehérvárra látogattak el, ahol a város történelmi központját járták végig: az ókori római erődítésen belül elhelyezkedő műemlékeket, amelyek különböző korszakokat képviselnek. A középkori óvárost fal veszi körül, itt található a 13. századi székesegyház, a püspöki vagy fejedelmi palota, az Apor-palota, a Batthyáneum. Hosszan elidőztek az érseki székesegyházban, az impozáns román stílusú templomban, ahol akárcsak az előző helyeken, minden diák bemutatót, illetve felolvasást tarthatott.

A székesegyház mellett található püspöki palota előtti épületegyüttes ölelésében rejlő – Márton Áron püspök kényszerlakhelye – belső udvarban, majd pedig a Batthyáneum (könyvtár, ásvány-, kagyló- és érmegyűjtemény, csillagvizsgáló és egyházművészeti gyűjtemény) külső épületével ért véget az izgalmas, ismeretszerző kirándulást.

A diákokat Kormányos László történelem szakos, Palotás Zsuzsa magyar szakos pedagógusok kísérték el az osztályfőnökök, Zalder Éva-Mária magyar-, Kovács Márta némettanár, valamint Orosz Roland iskolai spirituális mellett.

Kép és szöveg: Szent László Római Katolikus Líceum