Hivatások hétvégéje – a váradi egyházmegyében

0
210

A gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről nevezett Papnevelő Intézet növendékei a szatmári, nagyváradi és temesvári egyházmegyékbe látogattak el a jó pásztor nyomában, bekapcsolódtak a plébániák életébe, valamint tanúságot tettek hivatásukról és hitükről. Ma a nagyváradi egyházmegye két plébániájára ellátogató kispapok beszámolóját olvashatják.

1. csapat: Nagyváradi székesegyház plébánia

Balázs Barnabás ötödéves diakónus, Kováts Álmos Botond harmadéves, Mag Arnold József elsőéves kispap: ,,Az elmúlt hétvégén Böcskei László nagyváradi püspök látott bennünket vendégül a nagyváradi püspöki palotában. Pénteken érkezésünkkor már felvétellel vártak bennünket az egyházmegye Mécses Podcast csatornájára Serbán Mária koordinálásával.

Ezt közös vacsora és kötetlen beszélgetés követett a püspök atyával és Vakon Zsolt irodaigazgatóval. Szombat reggel a székesegyház kápolnájában szolgáltunk szentmisén, majd a püspök atya a palota kertjében kalauzolt, bemutatva a bibliai- és gyógynövények sokaságát és a kert különleges ültetvényeit. A délelőtt folyamán Pék Sándor főesperes-plébános vezetésével városnézésre indultunk, majd ellátogattunk a Szent Erzsébet Idősek Otthonába.

A déli órákban találkozhattunk a temesvár-józsefvárosi plébánia családosaival, akik kiránduláson vettek részt aznap Nagyváradon. Bemutatták nekünk a székesegyházat, illetve a püspöki palota kiállítását. Mindehhez mi is csatlakoztunk és örvendtünk a fiatalok spontán kérdéseinek a kalauzolás folyamán. Délután Oros Rolanddal ellátogattunk a Szent Angéla Gyermekotthonba, ahol a fiatalok kérdéseire válaszoltunk a hivatásunk születésével és szemináriumi életünkkel kapcsolatos kérdésekre. Ezt követően a nagyvárad-olaszi plébánián szentmisén vettünk részt. A szombat estét a szeretetszolgálat szőtte át, ugyanis a Páli Szent Vince Társaság élelmiszergyűjtési akciójába kapcsolódtunk be a Szent Katalin Telepi Római Katolikus Plébánia önkénteseivel és Vass Csaba lazarista szerzetessel.

Vasárnap a közösségi szentmiséken teljesítettünk szolgálatot a székesegyházban, amelyek főcelebránsai Pálos István, Fodor József és Pék Sándor voltak, Balázs Barnabás diakónus szentbeszédet mondott, míg mi, a többiek tanúságot tettünk hivatásunkról. A 10 órai latin nyelvű szentmise keretében búzaszentelésen is részt vettünk. Külön öröm volt a szentmisék után spontán találkozni régi ismerősökkel. Hála a Jó Pásztornak a szép pillanatokért, köszönet a szolgálati lehetőségért és hogy együtt imádkozhattunk újabb hivatásokért!”

2. csapat: Tasnádi Szűz Mária Szent Neve plébánia

Hosszu Norbert Lajos hatodéves diakónus, Egyed Arnold István harmadéves, Kovacsinszki Áron elsőéves kispap: ,,A hetvenkét tanítvány nagy örömmel tért vissza.” (Lk 10,17)

„Valamiről hallani és valamit megtapasztalni két külön dolog, ezért is fontos, hogy az ember ne csak hallásból, hanem tapasztalatból is bekerüljön egy plébánia vérkeringésébe. Teli kíváncsisággal vágtunk neki utunknak, és már a megérkezésünknél egy hittanórával fogadtak, ahol a plébánia gyerekeivel ismerkedhettünk meg. Jó volt látni a gyerekek hitét, és az Istenbe vetett bizalmukat.

Az egyik gyermek még egy fontos megállapítást is tett, mely szerint húsvét nincs karácsony nélkül, a megváltásunk már karácsonnyal útnak indult. A hétvégét rengeteg programmal töltöttük: szombaton napközben fiatalokkal voltunk, akiknek vezetőképzőt tartottak, este pedig házasok találkozóján vettünk részt, ahol négy családdal elmélkedtünk a Szentlélek jelenlétéről a saját és családunk életében.

Vasárnap a szentmiséken Hosszu Norbert Lajos diakónus tartott szentbeszédet, a többiek pedig hivatásunk útjáról beszéltünk, valamint a mai nehézségekről, melyekkel nemcsak a papságra készülők, hanem a házsastársak is nap mint nap találkoznak. Köszönet Ozsváth József plébánosnak, a plébánia híveinek, valamint mindazoknak, akik lehetővé tették számunkra ezt a hétvégét!”

Forrás és fotók: SIS