Új mintagyűjtés a sepsiszentgyörgyi belvárosi plébánián

0
199
A Szorgos kezek díszítőművészeti szakkör kiállítóinak csoportképe. Fotó: Solymosi Enikő / Háromszék

A Vinkler Aranka Aurelia és Köllő Irén vezetésével működő Szorgos kezek díszítőművészeti szakkör igényes varrottasokat, hímzéseket és gyöngy ékszereket közszemlére tevő tárlatát a Szent György Napok alkalmával idén is bemutatták a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia hittantermében. A kiállítást Vinkler Aranka Aurelia nyitotta meg, Ilyés Zsolt plébános méltatta, s zenei szolgálatával Mátyás Ferenc klarinétművész tette színesebbé a rendezvényt.

Szabó Lőrinc Hazám, keresztény Európa című versét Köllő Irénke olvasta fel. Majd a plébános vette át a szót, aki párhuzamot vont az Isten alkotta színes természet és a kiállított alkotások között, amit oly nagy szeretettel és odaadással készítgettek az alkotók, mint ahogy az Isten alkotta e csodás világot. Vinkler Aranka elmondta, a szakkör márciusban múlt 17 éves, tagjai a Románia Magyar Népművészeti Szövetségnek, a Magyarországi Népművészeti Egyesületek Szövetségének. Három éve alakult a gyöngyfűző csoport 12 taggal. A szakkörük összlétszáma 28 fő. A tudásukat továbbadva egymástól tanultak és tanítottak, hetente egy alkalommal találkoznak a plébánián. Tavaly öt tájegység hímzéseit tanulták, ismételtek, s új mintákat: gyöngyhorgolást és gyöngyhímzést gyűjtöttek. Évek óta saját háromszéki hímzéseket is készítenek felújított tervek alapján. Idén még nagyobb hangsúlyt helyeznek a háromszéki mintákra. „»A művészet a lélek tükre.« (Wass Albert) Ebből következik, hogy a népművészetre úgy kell tekinteni, mint egy nép lelkének kifejeződésére: vonalakban, színekben és hangokban” – fogalmazott Vinkler Aranka.

„Termékeink elsősorban hagyományos technikával, motívumokkal készülnek, amit legtöbbször ötvözünk a modern lakás beltéri használatával. Arra törekszünk, hogy a forma, a funkció összhangban legyen és magyar stílusban készüljön. Ezekbe a darabokba lelkünket varrtuk bele, és nemcsak a lelket, azokat a jelképeket is, amelyekkel körülvette magát a magyar ember” – vázolta a szakkörvezető, aki arra is utalt, hogy úgy tekintsenek a mostani kiállításra, mint a Kárpát-medence, Háromszék megye hímzett-varrott kincseire. A kézimunka-kiállítás május 9-ig naponta 10–18 óráig tekinthető meg.

Józsa Zsuzsanna / Háromszék

MEGOSZTÁS