Az örmény genocídiumra emlékeznek az örmény katolikus és magyarörmény közösségekben

0
607

A Romániai Katolikus Örmények Kormányzósága egyházi közösségeiben és az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége tagszervezeteiben idén is megemlékeztek a XX. század első népirtásáról, ami a világ első keresztény népe, az örmények ellen irányult, és további hasonló borzalmas tettek mintaképe lett a század folyamán.

Az 1915. április 24-én Konstantinápolyban kezdődő mészárlásnak az Oszmán Birodalom területén élő mintegy másfélmillió örmény, Kelet-Anatólia teljes örménysége esett áldozatul.

A Kormányzóság örmény katolikus templomaiban és a marosvásárhelyi jezsuita (egykor minorita) templomban örmény katolikus rítus szerint bemutatott szentmiséken felolvasták dr. Kovács Gergely apostoli kormányzónak a népirtás emléknapjára közzétett üzenetét. A főpásztor Ferenc pápa 2015-ben, a tragikus esemény centenáriumán elhangzott szavait idézve kiemelte: „Szükséges, sőt kötelességünk, hogy emlékezzünk a genocídiumra, mert ahol nem él tovább az emlékezet, ott a gonosz továbbra is nyitva hagyja a sebeket”. „Az örmény népirtás emléknapján bemutatott szentmiséinkben imáinkba foglaljuk az elhunyt áldozatok lelkét, a menekülteket és a szenvedőket, akik az emberi hatalomvágy és a gyűlölet áldozatává váltak abban az időben és emiatt szenvednek napjainkban is. A népirtás mártírjaira és az otthonukból elüldözött örmény keresztényekre való emlékezéssel most, a húsvéti szent időben tekintetünket a feltámadt Jézus sebeire emeljük, hittel valljuk és hirdetjük Isten örök szeretetét és irgalmát” – fogalmazott az örmény katolikus főpásztor.

Sergey Minasyan, az Örmény Köztársaság romániai nagykövete üzenetében emlékeztetett a genocídium elismerésének fontosságára, amit a világon ez idáig mindössze 32 ország ismert el. A nagykövet kiemelte: „A nemzetközi elismerés kérdése (…) továbbra is aktuális mindaddig, amíg az Oszmán Birodalomban elkövetett örmény népirtás elkövetőinek leszármazottai állami szinten továbbra is tagadják azt, és a menekülteket abban a létfontosságú időben befogadó államok, köztük Románia, egyelőre tartózkodnak annak elismerésétől. Románia azonban kulcsfontosságú szerepet tölthet be a népirtás nemzetközi elismerésének folyamatában is.”

Az egyházi megemlékezések mellett az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége tagszervezeteiben – Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen – kulturális programmal és tudományos előadásokkal emlékeztek az Ifjútörök kormány által megtervezett népirtásra. A Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen található emlékműveknél a közösségek, a politikum és a helyi önkormányzat képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Puskás Attila