Alzheimer — egy új népbetegség kulisszatitkai

0
191

A nagyváradi római katolikus püspökség és a Caritas Catolica szervezésében mutatták be 2024. április 30-án, a püspöki palota alagsorában az Alzheimer című, 2020-ban készült magyar dokumentumfilmet.

Kollár István filmrendező és Menyhárt Miklós főorvos a filmet követően mesélt az alkotás létrejöttéről. Mint mondták, a demencia, az Alzheimer egy olyan népbetegség, amely ma éppúgy rengeteg áldozatot szed, mint a rák, vagy anno a pestis.

Magyarországon a film létrejöttéig azonban csak keveset beszéltek róla, ezért, és részben a személyes érintettség okán (a rendező édesanyja ebben a betegségben szenvedett), gondolta fontosnak, hogy szülessen egy filmalkotásig ebben a témában. A filmben megszólalt több hozzátartozó és orvos, akik úttörő szerepet játszottak az Alzheimer kutatásában és orvoslásában.
Böcskei László megyés püspök köszöntőbeszédében elmondta: a Festum Varadinum ünnepségsorozat nemcsak a fényről, a csillogásról szól, hanem az élet mindennapjairól is, ezért fogadta be a nagyváradi püspökség a nagyváradi Caritas Catolica által kezdeményezett rendezvényt.

Azért fontos megismerni az életnek ezt az oldalát is, hogy tudjunk ott lenni, ahol szükség van ránk, hogy másokat is felemelhessünk. Mindenkiben ott van az emberi méltóság, melyet tisztelnünk kell-fogalmazott az egyházmegye főpásztora.

Kép és szöveg: nagyváradi egyházmegye