Én vagyok a szőlőtő – megtartották a hitoktatók szentségimádási láncának júniusi alkalmát

0
1763
Jézus állandóan árasztja felénk a szeretetét. Fotók: képernyőképek az élő közvetítésből

Az oltáriszentség előtt imádkozva mondott köszönetet az Istennek Pál József Csaba temesvári megyés püspök június 3-án, csütörtökön a hitoktatók online szentségimádási lánca e hónapi alkalmán azért, hogy állandóan árasztja felénk a szeretetét, és hogy mindig vigasztalást, bátorítást, új erőt, új fényt, új szeretetet kapunk tőle. A temesvári egyházmegyei katekétikai központ és a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum volt az alkalom szervezője, Pál József Csaba püspök vezette a szentségimádást.

A püspök imájában háláját fejezte ki Jézus Krisztusnak, aki nemcsak az oltáriszentségben van jelen, hanem szeretetével beköltözik az életünkbe, szívünkbe, lelkünkbe, testünkbe, érzelmeinkbe, tetteinkbe, mindenütt ott akar lenni, mert mindent el akar árasztani a szeretetével és fényével. Ugyanakkor tovább akar áramlani a társadalomba az emberek közé, hogy a kapcsolatainkban is jelen legyen. Jézus tesz minket eggyé. Ő odaadta az életét értünk, mi is oda kell andunk magunkat másoknak, hogy segítsük őket közelebb kerülni Istenhez, mondta a főpásztor.

„Én vagyok az igazi szőlőtő, s Atyám a szőlőműves” – idézte az evangélium szavait Kocsik Zoltán, a Gerhardinum-líceum igazgatója. Az igazi szőlőtőről szóló evangéliumi rész szolgáltatta az alapot a megfogalmazott imák és gondolatok számára. A szentségimádás végén Pál József Csaba három nyelven mondott köszönetet a szervezőknek, hogy előkészítették ezeket az imádságokat. Jó volt látni, hogy érett fiatalok, felnőttek tanúságot tettek hitükről – fejezte ki háláját a püspök.

Amint arról korábban is beszámoltunk, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való lelki ráhangolódást segíti a programsorozat, amelynek keretében a Gyulafehérvári Főegyházmegye, valamint a Szatmári, a Nagyváradi és a Temesvári Egyházmegyék hitoktatói minden hónap első csütörtökén közös szentségimádásra gyűlnek össze az online térben. A szentségimádást a püspökök vezetik, az egyes alkalmakat pedig más-más egyházmegye, illetve a főegyházmegye más-más kerületének hittantanárai, iskolai hitoktatásban részt vevő papjai, az ottani teológiai líceumok/osztályok tanárai és a diákság szervezi. Egy-egy alkalom előkészítésébe és lebonyolításába közel félszáz hitoktató és diák kapcsolódik be. Ők az énekválasztásban, a bibliai rész felolvasásában, az ahhoz kapcsolódó elmélkedés írásában és felolvasásában, valamint a könyörgések megfogalmazásában és felolvasásában vállalnak szerepet.

A szentségimádások sorát a programláncot kezdeményező Böcskei László váradi megyés püspök vezette alkalom nyitotta meg február 4-én, majd a szentségimádási lánc következő alkalmát Kerekes László, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke vezette márciusban. Áprilisban Schönberger Jenő, a Szatmári Egyházmegye püspöke, májusban Tamás József gyulafehérvári nyugalmazott segédpüspök vezette a szentségimádást. A szentségimádási lánc utolsó alkalma augusztus 5-én lesz.

A júniusi imaalkalom visszanézhető online: