Csíkszentimrén tartották idén a cigányok világnapját

0
36
Fotók: alcsíki cigánypasztoráció

Az alcsíki cigánypasztoráció idén harmadik alkalommal szervezte meg a cigányok világnapja rendezvényt. A Csíkszentimrén tartott rendezvény témája az összetartozás, a nemzetiségek összekovácsolása volt. Ahogyan Kalányos Ottó cigánypasztorációért felelős lelkipásztor is fogalmazott a homíliájában: a jó Isten szemében mindenki egyenlő, ő senki között nem tesz különbséget. Az alcsíki cigánypasztoráció soron következő eseménye a csíksomlyói pünkösdi búcsú lesz, ugyanis idéntől a gyalogos zarándoklatot indítanak, amelyre nagy szeretettel várnak mindenkit!

A rendezvény szentmisével kezdődött, majd Kencse Előd csíkszentimrei polgármester köszöntőbeszéde hangzott el, amelyet Borboly Csaba, Hargita megye tanácsa elnökének beszéde követett. Az idei rendezvényen olyan fellépőket ismerhettünk meg, mint Dima Kozmin, Zenész Robika, Szávuly Balázs, Felszegi Annamária és Tomy. Ugyanakkor fellépett a csíkszentimrei Liliom néptánccsoport és a kozmási Lungo Drom tánccsoport.

A rendezvény egész ideje alatt megtekinthető volt a Belülről izzó fotókiállítás, amelynek gyönyörű munkái betekintést nyújtottak a cigányok mindennapjaiba. Minden fellépőtől színvonalas előadásokat láthattunk, amelyeket a közönség is érdeklődéssel fogadott. A gyerekek számára felállított sátorban nagyon jó hangulat volt, a rendezvény végéig éltek a lehetőséggel mind a cigány mind a székely gyerekek, hogy újabbnál újabb kézműves foglalkozásokat ismerjenek meg. Külön köszönet ezért a buzgó önkénteseinknek, akik szívvel-lélekkel foglalkoztak a gyerekekkel.

Fontos megemlíteni, hogy a rendezvény nem jöhetett volna létre az Alcsíki Cigánypasztoráció 32 önkéntese nélkül, akik idejüket nem sajnálva kivették a részüket minden munkából, alázatosan és kitartóan helytálltak mindenben. Emellett hálásak vagyunk Benedek Évinek, hogy elvállalta a konferálást és elénekelte a cigány himnuszt. Külön köszönet a csíkszentimrei polgármesteri hivatal dolgozóinak, a csíkszentimrei tűzoltóknak, Kencse Előd csíkszentimrei polgármesternek, Fülöp Kinga alpolgármesterasszonynak és a csapatuknak a helyszínért és a segítségünkért. Idén is számíthattunk Hargita Megye Tanácsának és a Hargita Megyei Kulturális Közpönt támogatására, köszönjük nekik, hogy mindenben a segítségünkre vannak, és együtt szervezhettük meg ezt a nemes eseményt. Isten fizessével mondunk köszönetet Gergely Andrásnak, az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás elnökének, valamint a Jó arcok egyesületnek, Lakatos Róbertnek és családjának, Balló Attila és Gál József vállalkozóknak, Simo Zoltánnak, Darvas Róbert kántornak, Székely Tamásnak, a Comcolor üzletláncnak, Csíkszentkirály polgármesteri hivatalának, a csíkszentkirályi Szent István-plébániának, Kencse Máriának és a Csíki kertészetnek a támogatásért!

Ismét egy pozitív és eredményes programot tudhatunk magunk mögött, minden befektetett munkánk meghozta gyümölcsét. Tapasztalatokat, élményeket gyüjtöttünk, jövőben újúlt erővel, még több munkával fogjuk megszervezni immár a negyedik cigányok világnapja rendezvényünket, ezúttal Csíkkozmáson. Nem állunk meg! Mindig van hova fejlődni, de nem adjuk fel! A soron következő eseményünk a csíksomlyói pünkösdi búcsú lesz, idéntől a cigánypasztoráció gyalogos zarándoklatot indít a cigányoknak, amelyre várunk nagy szeretettel mindenkit!

Tőrsők Boglárka sajtófelelős

MEGOSZTÁS