Koronát kap a częstochowai Fekete Madonna-kegykép másolata

0
1802
Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke, a częstochowai Mária-kegyhelyre tartó Fekete Madonna zarándokvonat lelkivezetője megáldja a zarándokokat a vonat indulása előtt a Nyugati pályaudvaron 2017. június 26-án. (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

A lengyelországi, częstochowai Istenanya-kép, közismert nevén a Fekete Madonna-ikont ékesítő korona pontos másolatát június 28-án, szerdán ünnepi szentmisén adta át Wacław Depo częstochowai érsek a lengyelországi kegyhelyen Soltész Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkárának és Krzysztof Grzelaknak, a budapesti lengyel személyi plébánia vezetőjének.
A másolatkoronát a Szent István-bazilikába viszik, amely 2011-ben kapta ajándékba a Fekete Madonna képének pontos másolatát. A bazilikában ma délután 3 órakor ünnepélyesen fogadják a koronát, és megkoronázzák vele a Fekete Madonna-ikon másolatát. Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutat be szentmisét.

A Jasna Gora-i kegyhely kápolnájában tartott szerdai misén Wacław Depo érsek mellett Tamás József gyulafehérvári segédpüspök celebrált. Az érsek megáldotta a koronát, mielőtt átadta Soltész Miklósnak, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárának. A szertartáson részt vett a Fekete Madonna-zarándokvonat nyolcszáz utasa, továbbá Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló.
Soltész Miklós az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a nap folyamán megemlékeztek – a 800 zarándok részvételével – Jerzy Popiułeszko lengyel papról és vértanúról, akit 1984-ben a kommunista politikai rendőrség utasítására öltek meg, és ugyancsak fejet hajtottak az 1940-es katyńi mészárlás, továbbá a 2010-ben bekövetkezett szmolenszki légi katasztrófa áldozatainak emléke előtt.
Soltész Miklós kiemelte, hogy a zarándokvonat tovább erősíti azt a sok-sok szálat, baráti köteléket, amely évszázadok óta összekapcsolja Lengyelországot és Magyarországot. Hangsúlyozta, hogy arra a helyzetre, amelybe mostanra Európa került, a válságra, amely a terrorizmusban csúcsosodik ki, az egyetlen válasz a kereszténység. „Európa védelmében a kereszténységnek hatalmas szerepe van, és ebben minden egyes, az e heti lengyelországihoz hasonló találkozó, rendezvény, zarándoklat megerősítést nyújt” – mondta Soltész Miklós.
Megemlítette, hogy a szerdai szentmise végén tíz lengyel futó elindult Márianosztrára, a pálosok egykori kolostorához, amelynek templomában őrizték egykor a Fekete Madonna-kegykép másolatát. Terveik szerint péntekre érnek végcéljukhoz. Az 500 kilométeres távot a Fekete Madonna koronázásának tiszteletére futják végig.

Forrás: MTI