Tanúságtevők nyomában

0
487
Fotó: Mares Sándor

A szatmárnémeti Szentlélek-plébánián március 23-án, szombaton délután a plébánia és a Csillogó Mosoly Egyesület szervezésében a jelenlévők rendhagyó programba kapcsolódhattak be. Frigyesy Ágnes, Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró, fotóriporter könyveit mutatták be. Az esemény kezdetén a házigazda plébános, Istvánfi Szilárd köszöntötte a jelenlévőket és a kedves vendégeket, Frigyesy Ágnest, a könyvek szerzőjét, Lukácsy Katalin színművészt, Rébayné Burka Évát, a Budapesti Székely Kör elnökségi tagját és Molnár Ferenc miniszteri tanácsadót.  

A zenés könyvbemutató elején Lukácsy Katalin Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett színművész többféle megzenésített költeménnyel kedveskedett a jelenlévőknek. Ezt követően Frigyesy Ágnes mutatta be könyveit, mely kötetekben olyan személyek életútját mutatta be, akik Krisztus tanúságtevőiként cselekedtek vagy cselekednek ma is. Az Úr csodásan működik című könyvében több erdélyi tanúságtevő személy – Ferencz Béla Ervin ferences szerzetes, Tőkés István református lelkész, teológus és Biró János Antal ferences szerzetes – szenvedésekkel teli életútját mutatja be. Mindhárom személyt a végtelen hit, az erős remény és a kifogyhatatlan szeretet tartotta meg a nehéz évtizedekben. Az isteni erények adtak nekik erőt, bátorságot és kitartást életük végéig abban, hogy Krisztusról tanúságot tegyenek.

A második kötet címe: Íme az én szeretett fiam! Ez a könyv Böjte Csaba ferences szerzetes kisebb testvéri küldetéséről szól. Böjte Csaba neve sokak számára ismerős. Vannak azonban olyanok, akik nem ismerik átfogó munkásságát, szolgálatát. Csaba testvér gyermekmentő missziós munkáját akkor érthetjük meg  legkönnyebben, ha az ő papi jelmondatát próbáljuk feldolgozni, melyet a II. vatikáni zsinat dokumentumából merített: „Isten azt akarja, hogy az emberek egymásnak testvérei legyenek és egy nagy családot alkossanak.” Ennek tudatában bárki számára könnyebben megérthető Csaba testvér munkássága.

Az utolsó bemutatott kötet a Legyen meg a Te akaratod címet viseli. Korban és időben az érdeklődőt visszaviszi a kommunizmus időszakába, amikoris Krisztus követése és a Krisztusról való tanúságtevés egyenlő volt a kivégzéssel. Ezen démonikus időszak ellenére egyházunk mégis sok hithű tanúságtevő embert adott. Ezen személyek közzé tartozik Mindszenty József bíboros, hercegprímás, akinek életútja tele volt meghurcoltatásokkal, melyekről tudomást szerezhetünk a könyvből. Bemutatja Olofsson Placid bencés szerzetes tanúságtevését főként a gulag időszakából. Tudomást szerezhetünk a bencés szerzetes túlélési szabályairól, mely sokak számára valós túlélési eszközt jelentettek a lágerek nehéz időszakában. Sokak számára ezek a szabályok biztosították a hazatérés lehetőségét. A szerző a könyv legnagyobb részében Harangozó Ferenc szenvedésekkel teli életútját ecseteli, akinek szintén tanúságtevő élete volt. Harangozó Ferenc nevével teljesen egybeköthető a Burg Kastlban létrehozott egyetlen magyar keresztény gimnázium, melynek igazgatója volt. A gimnáziumot kommunista módszerekkel tették tönkre, ebből az időszakból számtalan megfigyelési dosszié született a kommunizmus évtizedeiben, melyből Frigyesy Ágnes döbbenetes részleteket közöl.

A jelenlévők minden pillanatban lelkitükörbe illő gondolatokkal találhatták szembe magukat az est folyamán. Mivel virágvasárnap előtti szombaton került sor a bemutatóra, akár lelkigyakorlati jellegűként is lehet beszélni ezen programról. Hiszen minden ember tanúságtevésre kapott meghívást, de nem minden meghívást kapott ember tanúságtevő. Nem kell elfejteni Jézus szavait: „Sok vannak a meghívottak, de kevesen a választottak.” (Mt 22,14)

A zenés könyvbemutató végén diákok olvastak fel részleteket Böjte Csaba kötetben szereplő 65 gondolata közül, melyek bátorító célzattal hangzottak el. Mindezt kiegészíti a kötetben szereplő 65 Frigyesy-kép-kollázs.

A beszédek után ismét a zene és az ének kapott szerepet. Lukácsy Katalin színművész újra megörvendeztette kedves hallgatóságát szolgálata által. Végezetül a házigazda Istvánfi Szilárd plébános zárta az eseményt. 

Józsa Nándor Loránd