A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi szív bölcsességét

0
419

Ferenc pápa a társadalmi kommunikáció 58. világnapjára írt üzenetében arra buzdítja az emberiséget, hogy a mesterséges intelligencia korában a szív bölcsességét ápolja. Ferenc pápa január 24-én, Szalézi Szent Ferencnek, az újságírók védőszentjének ünnepén közzétette a társadalmi kommunikáció 2024-es világnapjára szóló üzenetét, amelynek középpontjában a mesterséges intelligencia felvetette problémák állnak, címe: A mesterséges intelligencia és a szív bölcsessége. A teljesen emberi kommunikáció felé.

A május 12-én ünnepelt világnap idei témája szorosan kapcsolódik a pápának a béke világnapjára szóló üzenetéhez, amely a mesterséges intelligencia (AI) rendszereinek fejlesztésével foglalkozott.

A mesterséges intelligencia ,,radikálisan befolyásolja az információ és a kommunikáció világát, és ezen keresztül a társadalom életének bizonyos alapjait” – áll a pápa kommunikáció napi üzenetében, hozzátéve. A pápa tehát azt kérdezi, ,,hogyan maradhatunk teljesen emberek, és hogyan irányíthatjuk a kulturális átalakulást, hogy az jó célt szolgáljon”. E kérdés megválaszolásakor a szentatya megjegyzi, hogy ,,a történelemnek ebben a korszakában, amely azzal a veszéllyel fenyeget, hogy gazdaggá válik technológiában és szegénnyé emberségben, elmélkedéseinket az emberi szívvel kell kezdenünk”.

Emlékeztet arra, hogy a Bibliában a szívet a szabadság és a döntéshozatal helyének tekintik, ,,amely az integritást és az egységet szimbolizálja, miközben az érzelmeket, vágyakat és álmokat is bevonja”. De — folytatja — a szív mindenekelőtt ,,Istennel való találkozásunk belső helye”. ,,A szív bölcsessége tehát az az erény, amely lehetővé teszi számunkra, hogy integráljuk az egészet és a részeket, döntéseinket és azok következményeit, nemességünket és sebezhetőségünket, múltunkat és jövőnket, egyéniségünket és egy nagyobb közösséghez való tartozásunkat” — mondja a pápa.

A szentatya a továbbiakban hangsúlyozza, hogy ezt a bölcsességet nem lehet gépekben keresni. Bár a mesterséges intelligencia kifejezés felváltotta a gépi tanulás kifejezést, maga az intelligencia szó használata félrevezetőnek bizonyulhat – mondta. A pápa kifejtette, hogy nem elég, ha képesek vagyunk adatokat tárolni, ahogyan a gépek teszik, hanem ezeknek az adatoknak értelmet kell adni, és erre ,,egyedül az ember képes”.

,,A szív hajlamától függően minden, ami a kezünk ügyébe kerül, vagy lehetőséggé, vagy fenyegetéssé válik” — figyelmeztet a pápa. Megjegyzi, hogy a mesterséges intelligencia algoritmusai mögött álló szimulációs technológia hasznos lehet bizonyos speciális területeken. Hozzáteszi azonban, hogy a mesterséges intelligencia használata ,,perverzzé válik, amikor eltorzítja a másokkal és a valósággal való kapcsolatunkat”. Valóban rendkívül fontos tudni, hogy rossz kezekben az ilyen eszközök nyugtalanító forgatókönyvekhez vezethetnek. A mesterséges intelligenciát szabályozni kell – jelenti ki Ferenc pápa, elismerve, hogy mint minden emberi összefüggésben, ,,a szabályozás önmagában nem elegendő”.

Ferenc pápa ezután arra hív, hogy növekedjünk együtt, ,,emberségben és emberiségként”, emlékeztet arra, hogy mindannyiunknak minőségi ugrást kell tennünk, hogy ,,összetett, soknemzetiségű, pluralista, sokvallású és multikulturális társadalommá váljunk”.

Az információról szólva a szentatya arra figyelmeztet, hogy ,,az nem választható el az élő kapcsolatoktól”. A kapcsolatok magukban foglalják a testi valóságot, és a világba való elmerülést, emberi tapasztalatokat, együttérzést és a másokkal való osztozást is.

Ezt szem előtt tartva Ferenc pápa utal arra a sok riporterre, akik megsérültek vagy meghaltak szolgálat közben, amikor megpróbálták megmutatni a világnak azt, amit ők maguk láttak. ,,Mert csak a gyermekek, nők és férfiak szenvedésével való ilyen közvetlen kapcsolat révén tudjuk valóban felmérni a háború abszurditását” — mondja a pápa.

Ferenc pápa a kommunikációs világnapra szóló üzenete zárásaként emlékeztet arra: ,,rajtunk múlik, hogy az algoritmusok martalékává válunk-e, vagy tápláljuk szívünket azzal a szabadsággal, amely nélkül nem növekedhetünk bölcsességben”. Csak együtt növelhetjük a megkülönböztető képességünket és éberségünket, valamint azt, hogy a dolgokat a beteljesedés fényében lássuk — zárja gondolatait.

Ferenc pápa végül azért imádkozik, hogy az emberiség soha ne veszítse el a tájékozódási képességét, és hogy visszatérjen a bölcsesség, amely minden modern technológia megjelenése előtt megvolt. A pápa szerint a bölcsesség segíthet abban, hogy ,,a mesterséges intelligencia rendszereit a teljesen emberi kommunikáció szolgálatába állítsuk”.

Francesca Merlo/ Vatican News (angol)

(BM)

MEGOSZTÁS