„Hogyha az Úr nem építi a házat…” 

0
453

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program 2024-es évadának első  rendezvényére április 24-25-én került sor a csíksomlyói Jakab Antal Házban, építkezési beruházások témakörében. 

Napjainkban sok(féle) új kihívással kell szembenéznie a lelkipásztornak: nem csupán szellemi-lelki téren gondoskodik a rábízottakról, hanem „menedzser” is, sőt a közösség érdekeit szolgálva építkezési beruházásokról, tatarozásokról, felújításokról kell gondoskodnia. Az e területen szükséges ismeretek megszerzéséhez, fejlesztéséhez, bővítéséhez kíván segítséget nyújtani a PTT a papok számára azzal, hogy a PTK-program keretében ilyen témájú képzést is meghirdetett, „Hogyha az Úr nem építi a házat…” (Építkezések) címmel. 

A papi továbbképzésért felelős testület egyik tagja, Csont Ede tusnádi plébános vállalta fel a képzés szakmai koordinálását, aki széles körű személyes tapasztalattal és szakmai kapcsolati hálóval rendelkezik e téren. Nyolc, különböző területeken jártas szakembert hívott meg, hogy segítségükkel paptestvérei az építkezésekhez kapcsolódó különböző mozzanatokat, procedúrákat és követelményeket részletesebben megismerhessenek, minderre átfogó rálátást kaphassanak. 

A beruházások, építkezési munkálatok jogi hátteréről, szerződéskötésekről, közbeszerzésekről a Caritas munkatársaitól hallhattak a jelenlevők, Péter György szociomedikális ágazati igazgatótól és Bács Erika közbeszerzési szakértőtől. A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Gazdasági Hivatal részéről Zsebe Márta gazdasági tanácsos ismertette a „központként” emlegett intézmény szerepét és munkáját az egyes helyi beruházásokat illetően, valamint a hivatali procedúrát, amelyet építési beavatkozások esetében a plébániáknak, egyházközségeknek szem előtt kell tartaniuk, összhangban a főegyházmegyei szabályzatokkal és főpásztori rendelkezésekkel.

Mike Levente okleveles földmérő mérnök a topográfiai felmérések szükségességéről, hasznáról, a telekkönyvezésről, a kataszteri geodéziáról beszélt, Bertalan Csaba pályázatíró, projektmenedzser pályázati forrásokról, pályázatok összeállításáról, benyújtásáról, elszámolásáról osztott meg fontos információkat. Lőrincz Barna építész, tervező különböző szempontok mentén (praktikusság, kivitelezhetőség, statika, architektrúra, esztétika, kontinuitás, fenntarthatóság, liturgika, műemlékek) a tervezés folyamatát, annak jól átgondolásának fontosságát mutatta be. A munkálatok teljes folyamatát (előkészítés, felügyelet, lezárás) végigkísérő műszaki ellenőr szerepét, feladatait és kompetenciáit Simó Ferenc műszaki ellenőr ismertette, Dobos Levente építőmérnök pedig a kivitelező szemszögéből magyarázta el a munkafolyamatokat, többek között az árajánlatok összeállítását is részletesen bemutatva. 

A pénzforrások előteremtésétől kezdve az építmények átadásáig tartó bonyolult folyamatról kapott bőséges szakmai ismeret mellett több konkrét problémájukkal kapcsolatban is tanácsot, útbaigazítást kaptak a résztvevők egy kerekasztalbeszélgetés során, ahol a meghívott előadók közösen válaszoltak a feltett kérdésekre. 

A maguk területén alapos, naprakész ismeretekkel és nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek segítőkész tudásátadásának köszönhetően a közel 20 résztvevő lelkipásztor nagy mennyiségű információ birtokába juthatott, a jogi és hivatali szabályozásoktól kezdve a finanszírozási lehetőségeken át a sikeres megvalósításig az építkezési munkálatok legkülönbözőbb területein. Ugyanakkor fontos tanulsága volt az együtt töltött két napnak az is – ahogy több résztvevő megfogalmazta –, hogy nem kell a papnak mindent tudnia /nem a papnak kell mindent tudnia, és nem is neki kell mindent megoldania: lehet és kell is szakemberekhez fordulni, akik hozzáértéssel, felelősségteljesen és tisztességgel dolgozva segíteni tudják a lelkipásztort a közösség javára végzett (a szó szoros és átvitt értelmében is) építő munkájában.

Szöveg és kép: Dávid Tünde