1Úton Isten felé címmel zajlott a XIII. Mária-út Konferencia

Tízéves az 1Úton Nemzetközi Zarándoklat

0
869

Hargita Megye Tanácsának csíksomlyói multifunkcionális központjában, a Fodor-házzal szemben tartották meg október közepén az 1Úton Isten felé című XIII. Mária-út Konferenciát. A résztvevők Hargita, Kovászna, Kolozs, Maros és Szatmár megyéből érkeztek. Elmondható, hogy a szakszerűen bejáratott, jól átgondolva felépített konferencia a Székelyföld Napok eseményeként zajlik évek óta. A háromnapos konferencia lehetőséget biztosít a Mária-útban elkötelezett egyházi és civil szervezeteknek, önkéntekesnek a találkozásra, a zarándoklatok kiértékelésére, beszámolására és a jövőbe tekintésre, új feladatok tervezésére is. Ugyanakkor a Szűzanyától erőt és meghallgatást kérve, bizalommal tekintetni a jövő felé.

A konferencia előadásaira lehetőség volt online is csatlakozni. Pénteken a konferencia hivatalos megnyitóján felszólalt Küsmődi Attila, a Mária Út Egyesület – Románia elnöke; Molnár Sándor, a Mária Út Egyesület – Románia ügyvezető elnöke, Fodor Tamás konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa; Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke; Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere; Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere; Urbán Erik OFM, az erdélyi ferences rendtartomány tartományfőnöke; Szabó Árpád, Maros megyei tanácsos, Kerekes László sedédpüspük üzenetét Küsmődi Attila plébános, plébániai kormányzó tolmácsolta. Majd a tízéves 1Úton Nemzetközi Zarándoklatról Péterfi Attila 1Úton koordinátora Erdélyben, és Galgócziné dr. Szabó Zsófia, a budapesti Mária Út Közhasznú Egyesület koordinátora beszélt és osztott meg lélekhez szóló gondolatokat. Az esemény házigazdája, Molnár Sándor, a Mária Út Egyesület ügyvezető elnöke többek között a Hargita megyei Mária-útvonal digitalizálásáról, és a Google-Térképen való közzétételéről Google Utcakép formájában (330 km) és Visit Harghita selfie-pont kialakításáról beszélt, amely Hargita Megye Tanácsának támogatásával valósul meg. Kovászna megyét Vajna Csilla zarándokvezető, Melkuhn Andrea Gizella idegenvezető és jómagam képviseltük. A Via Partium Egyesület önkénteseit szintén három személy képviselte: Harnádi Béla, Labanc Péter és Czégé Zoltán.

Vacsora és a rendezvény alatt étkezés a Fodor-házban történt. Az est meglepetéséül a tortát szolgálták fel, melyen a tízéves születésnapi logó díszelgett.

A szombati nap reggel szentmisével kezdődött a csíksomlyói kegytemplomban, amelyet a ferencesek mutattak be. Majd Mária által Jézushoz Máriapócs és Csı́ksomlyó között címmel kerekasztallal folytatódott, amelyen részt vett Urbán Erik OFM, Timár Sándor Asztrik OFM, Főcze Imre Bonaventura OFM, Csont Ede, Simon Imre, Küsmődi Csongor, Küsmődi Attila moderálásával. Értékes gondolatok, beszámolók hangzottak el ennek kapcsán, közelebb hozván a Mária-tiszteletet és máriás lelkiséget.

Kis szünet után újabb kerekasztal következett 1Úton Isten fele, 10 éves az 1Úton Nemzetközi Zarándoklat – visszatekintés, elképzelések témával. Ezen részt vett Péterfi Attila, Ferencz Attila, Gegő Magdolna, Czégé Zoltán, Biró András, Máté Sándor, Józsa Zsuzsanna, Biliboc Gyöngyvér és Attila házaspár, Galgócziné dr. Szabó Zsófia moderálásával.

A következő kerekasztal témája: 1Úton Isten felé — Tematikus zarándoklatok Máriapócsról, Somoskáról, Parajdról, Gyimesekben: gyalog, kerékpáron és lovon
Galgócziné dr. Szabó Zsófia, Czégé Zoltán, Főcze Imre Bonaventura OFM, Simó Réka, Moldován László, Dósa Levente gyalogos és kerékpáros zarándokokok részvételével, Molnár Sándor moderálásával. Nagy élmény volt a Böjte Csaba testvér csíksomlyói otthonának udvarán lévő Mária-kert meglátogatása, amely kiválóan alkalmas elcsendesedésre, imára, meditálásra – akár egyénileg, akár közösségileg.

Délután további élménybeszámolók hangzottak el a gyalogos, lovas, biciklis zarándokok részéről, illetve regionális beszámolók az önkéntes tevékenységekről. A résztvevők megtekintették a pünkösdi zarándoklatról készült filmet.

Vasárnap a kegytemplomban megtartott szentmise után megtekintették a Székely Határőr Emlékközpontot Szépvízen (12 km) és zarándoklattal ért véget a konferencia, amelyet a Széphavas-kápolnához tettek meg a zarándokok.

Urbán Erik OFM gondolataiból: „Regulánk – és Assisi Szent Ferenc evangéliumi – szándéka szerint 》zarándokok és jövevények《 vagyunk ezen a földön, Jézus nyomdokait követve. 1Úton Isten felé – olvasható a XIII. Mária-út Konferencia meghívóján. Ezen út építésében sem, de az úton való haladásban sem maradhat senki egyedül? Miért szükséges egymáshoz kötődni? Azért, mert az embert közösségben üdvözíti az Isten. Mondhatnánk a régi katekizmusnak a bevezető kérdését, hogy mi célból van az ember. Hogy Istent megismerje, szeresse, neki szolgáljon, és ez által üdvözüljön. Hát hol is van tulajdonképpen a mi menetelünknek, zarándoklatunknak a végcélja? Istenben. Szent Ágoston csodálatosan megfogalmazta: 》Magadnak teremtettél Istenünk, és nyugtalan a mi szívünk, amíg meg nem nyugszik Tebenned.《

​A konferencia feladata és célja, hogy megköszönjön, visszatekintsen az elmúlt időszakra, az elvégzett munkára és értékelje/kiértékelje azt, majd a jelen realitásából kiindulva jövőt tervezve építse a Mária-utat. Az zarándokútra való rálépés segíti minden kor emberét abban, hogy a leszükségesebbre fókuszáljon, megtanít a legszükségesebbre figyelni, megértetni azt, hogy egy fogyasztástól túlfűtött társadalomban élve kevesebbel is beérheti, a lényegesre koncentrálva lelkeikben növekszik. Az Isten felé vezető úton, amely egyben önmaga és felebarátai felé vezető 1úttá válik és a szív zarándokává lesz a szent helyekre érkező.”

A rendezvényről Péterfi Attilát, az 1Úton Nemzetközi Zarándoklat erdélyi megálmodóját kérdeztem: „Már számolni is nehéz, hány Mária-utas konferencián vettem részt. Mindegyik kicsit megerősített abban a megtapasztalásban, hogy ez Isten csodálatos műve, ez nem embertől van. Volt, amikor teljes mellszélességgel, szervezőként, zászlóvivőként, és volt, amikor szerényen meghúzódva, a kiégés határán. A mostani konferencia kicsit mégis más volt hangulatában mint a többi. A pénteki köszöntésekben már felsejlett, hogy a politikumnak, az elöljáróknak is személyes tapasztalataik kezdenek lenni a Mária-úttal kapcsolatosan, ha nem más, már az is, hogy vannak emberek, akiket töretlenül látnak az évek során a szervezések mögött. Nekem azért is más volt, mert az 1Úton jegyében történt. 1Úton Isten felé – fogalmaztuk meg címként. És hálás vagyok, hogy tíz éve töretlenül minden évben meg volt szervezve az 1Úton Nemzetközi Zarándoklat. A több ezer zarándok, több száz önkéntes, a több száz település bevonása, mind eltörpül azon fontos küldetése mellett, hogy egységesen imádkoztunk a Kárpát-medencében többféle és különböző felekezetű emberek. A Mária-út igazi összekötő szerepét éltük meg általa. Hálás vagyok a sok száz önkéntesnek, akik évről évre megszervezik az 1Úton zarándoklatot. Különösen izgalmasra sikeredtek a kerekasztal beszélgetések is. Az atyák szép számú jelenléte, a megosztásaik, kérdéseik, személyesen megélt élményeik gazdagítottak bennünket, ugyanúgy a programszervezők, a területfelelősök beszámolói, feltett kérdései is. Azt éltem meg, hogy egységben mindenki azért küzd, hogy a Mária-út jobb, biztonságosabb és befogadóbb legyen. Ebből a felismerésből született az a szép gondolat is, amit Józsa Zsuzsa fogalmazott meg, hogy tartsunk egy kilencedet, és minden elkövetkező kilenc kedden ugyanazon időpontban, este 9 órakor imádkozzunk a Mária-útért. Erre hívjuk zarándoktársainkat, önkénteseinket is. Számos operatív döntés is született a hétvége alatt, amelyek szerintem segítik majd az előttünk álló feladatok megoldását. Vasárnap zarándoklatunk a szépvízi hadtörténeti múzeumba, majd a Széphavas-kápolnához méltó lezárása volt a hétvégének. Az elmélkedések mindannyiunkat abban erősítettek meg, hogy mi nem 》kőfejtők《, hanem 》katedrálisépítők《 vagyunk, és öröm látni a sok önkéntest, akik a Mária-út katedrálisát építik. Adja erre a végtelenül szerető, gondoskodó jó Isten bőséges áldását!”

Galgócziné dr. Szabó Zsófia összegzése: ,,Idén másodjára jártam Csíksomlyón, és nagyon örülök, hogy mindig más-más arcát ismerhettem meg, új emberekkel találkozhattam, akiket egy dolog biztosan összeköt, a Mária-út szeretete és tisztelete. A romániai Mária-út Egyesület idei konferenciáján is talán ez volt az egyik legnagyobb megtapasztalás, hogy sokfélék vagyunk, sokfelől jöttünk, de mindannyian egy irányba nézünk: szeretnénk a zarándok testvéreket kísérni Mária útján. A mi küldetésünk ebből áll. Nagyon fontos, hogy lehetőséget adjunk arra, hogy akik ténylegesen szeretnének elindulni az úton, azok akadályok nélkül, biztonságosan megtehessék, ezért nagyon fontos a Mária-út jelzettségének és kiépítettségének fenntartása és továbbfejlesztése, de ugyanilyen fontos azokra is gondolni, akik valamilyen akadályoztatás miatt nem tudnak a tényleges úton járni. Ők a háttérből segítik, támogatják az úton járókat hol egy kedves szóval, hol egy szeretetvendégséggel, hol pedig imahálózattal. Az ő szerepük is nagyon nagyon fontos.

Nagyon örülök, hogy ezeket a témákat nagy egyetértésben tudtuk megbeszélni hiszen a Mária-út már logóját tekintve ,,M” hidat kell hogy képezzen ember és ember között, Isten és ember között. A mai világban nagyon fontos, hogy meg tudjuk beszélni az esetleges nézeteltéréseket, és a serpenyő mérlege mindig a kompromisszum felé és a béke útja felé dőljön. Nagyon köszönöm, hogy részt vehettem, hogy hallgathattam, és hogy meghallgattak. Hálás vagyok az Úrnak a Mária-útért és azért, hogy ebben szolgálhatok, én is folyamatosan épülök gazdagodom…úton járok.”

A konferenciát támogatta: Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Hargita Megyei Kulturális Központ, Betlehen Gábor Alap Zrt., Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda, Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás.

A Mária-úttal kapcsolatos információk megtalálhatóak a mariaut.ro honlapon. A partiumi tevékenységekről a viapartium.hu honlapon olvashatunk, és ugyancsak érdekes Bogya Zoli, egy erdélyi hegyifutó blogja, a bogyazoli.eu.

Józsa Zsuzsanna