Így készülnek az egyetemi lelkészségek az új tanévre: Kolozsvár

Értelmesen, szépen élni októbertől júniusig és júniustól októberig

1
700
Fotók: KEL/Péter Loránd

Az új tanévvel megannyi kihívás és feladat nehezedik az egyetemisták vállára, ennek enyhítésében próbálnak segítségükre lenni az egyetemi lelkészségek. Lelki, szellemi oázist nyújtanak számukra. A kolozsvári, marosvásárhelyi, temesvári, csíkszeredai és nagyváradi egyetemi lelkészségeket kérdeztük a terveikről. Most a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség terveibe nyerhetnek betekintést.

Jubileumi év a kolozsvári lelkészségnél

Értelmesen, szépen élni – amikor a 2023–2024-es évről gondolkodtunk a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség (KEL) munkatársaiként, akkor azt is szem előtt tartottuk, hogy idén két évfordulót is ünneplünk, ezért jó egy ívre felfűzni a tanévet. Az egyik évfordulóhoz szorosan kapcsolódik a fenti, immár mottóként kezelt idézet, hiszen Orbán László egykori egyetemi lelkésztől származik, aki idén 15 éve áldozta életét egy egyetemistáért.

A másik évforduló távolabb repít vissza az időben, ugyanis 30 éve annak, hogy az akkori egyetemisták kértek és kaptak: a főpásztor jóváhagyásával megszületett a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség.

Múltidézés után a jelenbe érkezni, megállni, közel- és távoli jövőt tervezni: bár az akadémiai tanév októberrel veszi kezdetét, az egyetemistákkal való közös munkának már július végén nekiláttunk azokkal, akik önként szántak a nyarukból ötnapnyi időt, kreatív ötletet és erőt, hogy a következő év(ek) gördülékenyen működhessen(ek) a párbeszéd, illetve az egyéni és csoportos fejlődés útján. Ezen a nyári KEL tervező zarándoklaton kristályosodott ki és rögzült, hogy a tavaly indított és elsőéveseket egybegyűjtő csoport, a gólyakör folytatást kíván, hiszen annak tagjai továbbra is nyitottak arra az együtt fejlődésre és dinamikára, amelyet ettől a közösségtől kaptak. Vagyis az évek óta jól működő zenecsoport és Mécses közösség mellett születőben van egy újabb ifjúsági közösség. Fontosnak tartjuk, hogy a jubileumi év a logó(i)nk felfrissítésével vegye kezdetét, hogy a megújult változat méltón beszéljen az elmúlt 30 évről és talán a következő 30-ról is.

Ami viszont még inkább beszélhet a következő 30 évről, az a november 11-én megrendezésre kerülő Alumni-találkozó. Első ránézésre szemöldökráncoló lehet az alumnit és a jövőt összekapcsolni, ezért gyorsan hozzáfűzzük a magyarázatot is: a napi programok közül kiemelkedő szereppel bír az Orbán László tiszteletére készített emléktábla leleplezése mellett az öregdiákok és a jelenlegi generáció közötti találkozás, személyi szintű és szakmai párbeszéd létrejötte, valamint ötleteken és meglátásokon alapuló kölcsönös eszmecsere. Egy ilyen találkozás során olyan kapcsolatok tudnak kialakulni, amelyek segítenek a mostani fiatal felnőtt tagoknak szakmailag és lelkileg elhelyezkedni majdani egyházközségeikben.

Fontosnak tartjuk a segítségnyújtást, ezért idén folytatódni fog a Segítő Jelenlétek néven futó tevékenységünk, amelyben néhány szerzetes, pap és világi segítő szakember vállal szerepet. Ezáltal a lelkészséghez tartozó fiatalok számára időt és teret biztosítunk spontán vagy előre betervezett, rövid vagy hosszú távú beszélgetésre, lelki kísérésre. A segítségnyújtás másik formája az önkénteskedésben nyilvánul meg: együttműködünk néhány karitatív szervezettel, valamint saját kezdeményezésünk is van, hogy azok helyzetét, akik valamilyen szempontból peremre szorultak, pillanatnyilag vagy viszonylag hosszú távon, de javítani tudjuk.

Idekívánkoznak az ökumené jegyében születő kezdeményezések. A városban élő felekezetek egyetemi lelkészségeivel karöltve tartunk imádságos tanévnyitót és további közös programokat. Az éppen induló Szent Mihály Kollégium ütemtervében is lesz olyan projekt vagy alkalom, amely szövetkezni enged intézményeket és fiatalokat, és amelyben ezáltal horizontálisan és vertikálisan is épülhetnek kapcsolatok: ember és ember, valamint ember és Isten között.

Az éves tervünkbe beletartozik, hogy a média világában továbbra is naprakészen szeretnénk tartani magunkat, igényes, értelmes és szép tartalmakat akarunk gyártani. Ezek kategóriánként változnak: az Instagram-oldalra projektszerű villanások kerülnek, amelyek által mélyebbre lehet evezni főként a liturgikus év kiemelt időiben; a Facebook-oldalon eseményeink meghirdetése és az ezekről készült rövid ismertető kap helyet fényképek kíséretében; illetve születőben van egy kislemez, amelyet a zenecsoport készít el az ünnepre, és amelynek szintén lesz virtuális kiadása.

Értelmesen, szépen élni októbertől júniusig és júniustól októberig, egyetemi időben, térben, otthoni közösségekben és vakációkban; együtt tervezni, együtt megvalósítani, együtt örülni: ilyen lesz a jubileumi, ünnepi évünk. Hajrá nekünk!

Lengyelfi Emőke pasztorálasszisztens

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/40-es számában a Fókusz rovat összeállítása részeként. (Összeállította: Szász István Szilárd)

1 HOZZÁSZÓLÁS