Gólyanap és Veni Sancte

0
791
Fotó: Péter Loránd

A kolozsvári KEL (Katolikus Egyetemi Lelkészség) 2023-as Veni Sancte szentmiséjét október 15-én, vasárnap tartották a kolozsvári piarista templomban. Előző nap, október 14-én az elsőéveseket, a gólyákat bevezették az egyetemi élet rejtelmeibe.

A kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség (KEL) új tanévre tervezett programjairól hírt adtunk. Időközben elkezdődött az egyetemi év is októberben, ezzel együtt a KEL házatáján is megélénkült az élet.

Lengyelfi Emőke pasztorálasszisztens a gólyanapi és az évnyitó szentmise előkészületeiről elmondta: közös munka volt, sok lelkes önkéntessel, önkéntes csapattal dolgoztak, arra törekedtek, hogy a Veni Sanctét és a gólyanapot összekapcsolják, és ez az elgondolás jó eredményt hozott, a beavató nap után a friss egyetemisták már otthonosan vettek részt a nagyközösség tevékenységeiben, kapcsolódtak be a közös imába.

A szombati gólyanap azzal kezdődött, hogy az elsőéveseknek bemutatták a KEL-t, a közösségeket, az állandó és egyedi programokat, mindezt azért, hogy legyenek képben azzal, hová érkeztek, hová jönnek, milyen közösségbe kapcsolódhatnak be.

A gólyanap fő programpontja egy élményszínház lehetőségeinek kiaknázása volt, és ezzel párhuzamosan játékok játszására is lehetőség volt az emeleti teremben.

A színjáték mélyebben bevezette a résztvevőket különböző szerepek, helyzetek kipróbálása által az önismeret egyik járható útjának kezdeteibe, a színház után éppen ezért úgynevezett levezető kört szerveztek: Darvas Piroska és Tomka Magdi segítőnővérek segítettek kibeszélni, ami kibeszélendő volt a színházi élményből.

Volt Legyen ön is katolikus kvíz, főként bibliai és átfogó ,,katolikus” kérdésekkel, majd a gólyanap KELeszteléssel zárult: minden gólya ,,kapott” egy KELesztszülőt, aki pártfogásába veszi a KELesztgyermeket, segít neki Kolozsvár útvesztőiben eligazodni. Ennek immár hagyománya van, mindenképpen szívmelengető érzés kapni egy ,,őrangyalt”, egy nagyobb testvért ajándékba.

A gólyakeresztelőt eskütétel zárta és Molnár Lehel piarista egyetemi lelkész áldást adott a gólyákra, egyszóval lelki záradéka volt a napnak, amit buli zárt le. De nemcsak az áldás tartozott a program ,,lelki”, spirituális jellegéhez, hanem az is, hogy délután a csapatok feladata volt közös szimbólumot keresni, valami olyan jelképet, ami őket most, itt, a jelenben meghatározza. Ezután egy-egy szándékot/könyörgést is írtak a másnapi Veni Sancte szentmisére.

Vasárnap, október 15-én este 6-kor a piarista templomban a Veni Sancte szentmisét László Attila főesperes-plébános celebrálta, koncelebráltak vele helyi plébánosok, köztük Keresztes Olivér, aki a francia egyetemisták lelkipásztori kísérője, illetve itt volt a magyarországi piarista rendtartomány képviseletében Szilvásy László. A szentmisén felolvasott a vasárnapi evangélium a mennyek országa-hasonlatok közül a lakomára szóló meghívást tartalmazta, erre az alkalomhoz, az egyetemi évkezdéshez kiválóan illeszkedő témához kapcsolta Molnár Lehel egyetemi lelkész a buzdítását. A szentmise egyedien megkapó része volt a felajánlások összekapcsolása a könyörgésekkel, ahol a lelkészség minden csoportja a rá jellemző sajátosságokkal tudott megjelenni Isten és a közösség színe előtt. A diákok által megszervezett liturgikus ünneplés végén a jelen levők rövid betekintést nyertek a Kolozsváron hozzáférhető spirituális töltetű programok sokaságáról, majd az évnyitó kötetlen, vidám, a viszontlátás örömétől hangos agapéval zárult, amelyre a diákok maguk készítették a zsíroskenyeret és más harapnivalót.

A szentmise és az azt követő agapé képei:

Fotó: Péter Loránd

MEGOSZTÁS