Evangéliumi hét

0
708

A gyergyószentmiklósi Szent Miklós-plébánián evangelizációs hetet tartottak július közepén, naponta 10-től 16 óráig. Hatvan gyerek vett részt a foglalkozásokon, akiket hat csoportba osztottak be a szervezők, a csoportvezetők a középiskolások voltak.

A program szervezője Fülöp Zsombor segédlelkész, akinek munkáját plébániai munkatársak, hitoktatók segítették: Bartalis Hajnalka, Benedek Enikő, Csergő Csilla, Páll Ildikó, Tamás Mária, Tusa Mária. Tízórai, ebéd, gyümölcs, édesség várta naponta a gyerekeket, a költségeket a plébánia vállalta, ugyanakkor önkéntes adományok is érkeztek szülők részéről.

Közös ima, éneklés vezette be a hétfői programot. Az erények témaköre képezte a hét elméleti részét, naponta lebontva konkrét feladatokra, gyakorlatra. Hétfőn az erény fogalmával ismerkedtek a gyerekek, az isteni erények kihangsúlyozásával, majd az igazi barátság lényegét mélyíthették el Dávid és Jonathán példája nyomán.

A téma bemutatása után kiscsoportban folytatódtak a munkálkodások, naplókat, kitűzőket, zászló anyagot kaptak és két-két erény nevét, amelyekről beszélgetniük kellett. Ez a két erény egyben a csoport nevéül is szolgát. Természetesen több szünet is tarkította a foglalkozást, amikor közös játékokon vettek részt a nagyobb diákok irányításával. Ebédszünet után Dávid és Jonathán történetét ismételték át, majd kézműves foglalkozás következett, amikor barátságkarkötőket készítettek kétféle technikával, a kisebbek színezőt kaptak. Ekkor kezdték el a csoport zászlójának elkészítését is.

Kedden a közös reggeli ima és ének után kvíz segítségével tekintették át az előző napon elhangzottakat, ismerkedtek a sarkalatos erényekkel, kezdve az okossággal vagy bölcsességgel. Jézusnak a sziklára épített házról szóló példabeszéde támpontul szolgált a helyes keresztény élet alapjainak megértéséhez: aki Jézusra építi életét, döntéseit, értékeit, annak lesz helyes az istengyermeki magatartása, beszéde. A sziklára és homokra épült ház rajzát színezték, azok alapjait elkészítették, megtanultak házat hajtogatni.

Ebéd után a Salamon király bölcs ítéletéről szóló filmrészletet nézték meg, kiscsoportban folytatva annak részletesebb kifejtését. Királyi koronát készítettek és díszítettek, folytatták a naplókitöltését, a zászló készítést is.

Szerdán Bernád Rita, az egyházmegye levéltárosa szervezte a napi tevékenységet. Természetesen közös ima és ének után a második sarkalatos erényt, az igazságosságot Fülöp Zsombor vezette be. Bernád Rita Szutyejev Az alma című meséje által szemléltette az igazságosságot, miközben „igazságosan”, hatvan részre osztva egy almát, minden gyereket megajándékozott. Ezután épp a mese kapcsán az írott szövegek értékére tért át. Bemutatott több száz éves kézzel készített anyakönyvet, templomi tervrajzot, pergamenre, papíruszra írt szöveget, 500 éves hétnyelvű szótárt, könyvborítókat, restaurált kéziratokat. Sikerült betekinteni a gyergyószentmiklósi levéltár termeibe is.

Ebéd után lúdtollal, pálcikával barokk betűkkel leírhatta mindenki a saját nevét, régi írógéppel, indigó használatával sokszorosíthatott írott szöveget és elkészíthette saját pecsétjét, utána hajtogathatott borítékot is munkái becsomagolására. Nagyon értékes, hasznos foglalkozást tudhattak maguk mögött gyerekek, felnőttek egyaránt.

Csütörtökön a lelki erősség erényét boncolgatták a résztvevők. Sámson fizikai erjén túl lelki erejét hangsúlyozta ki Fülöp Zsombor, főként bűnbánata és megtérése általi döntését. Rajzfilm segítette a történet elmélyítését. A hajtogatott vagy papírtányérból készült oroszlán szintén a tartalom elmélyítését szolgálta a kézműveskedés idején, a színező hasonlóképpen. Ebéd után közös csapatjátékokra került sor, majd hat színtéren változatos ügyességi próbákon is gyakorolhatták az összetartozást, segítőkészséget, kitartást, türelmet.

Mint minden kellemes esemény, az evangelizációs hét napjai is gyorsabban teltek, és pénteken még rengeteg betervezett teendő várt a csapatra. Ismétlő, összefoglaló kvíz segítette a rendszerezést, majd a tisztelendő atya bemutatója a mértékletességről. Szemléltetés képpen társította a türelem erényével, amit Ábrahám példájával szemléltetett. Hosszú éveken türelmesen várta Ábrahám Isten ígéretének beteljesülését, gyereke születését. A kézműveskedés alatt elkészített türelemvirág elkészítése megfelelően próbára is tette a gyerekek tűrőképességét. Befejezte minden csoport a zászlóját, beteltek a naplók, a hét munkái már alig fértek a személyes fóliákba. Így vonult be a csapat a Szent Miklós-templomba hálát adni az elmúlt öt nap minden kegyelméért. Legnagyobb örömükre szolgált, hogy nagyon sok szülő részt vett a szentmisén, hogy együtt imádkozzanak, és számba vegyék gyerekeik csodálatos munkáit, meghallgassák beszámolóikat.

Egy mondatban összefoglalva a hetet: Istennek legyen hála!

Páll Ildikó