Hivatások hétvégéje a temesvári egyházmegyében

0
161

A gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről nevezett Papnevelő Intézet növendékei a szatmári, nagyváradi és temesvári egyházmegyékbe látogattak el a jó pásztor nyomában járva, bekapcsolódtak a plébániák életébe, tanúságot tettek hivatásukról és hitükről. Az elmúlt napokban a kispapok egyházmegyénként beszámoltak tapasztalataikról, élményeikről. Most, a sorozat zárórészeként a temesvári egyházmegye három plébániáján tanúságot tevő kispapok beszámolóját olvashatják.

1. csapat: Temesvár, józsefvárosi plébánia

Kántor Zsolt László hatodéves diakónus, Bege Lóránd másodéves, Kántor Patrik elsőéves kispap: „Pénteken délután érkeztünk meg Temesvárra, ahol Szilvágyi Zsolt plébános és Szabó Tiberiu kisegítő lelkész fogadtak bennünket.

Első programként magyar nyelvű szentmisén vettünk részt és a szentmise után pedig a román nyelvű bibliakörön találkoztunk a román ajkú fiatalokkal. A bibliakörön részt vett és velünk volt Pál József Csaba temesvári megyés püspök is. Jó tapasztalatokat szereztünk és rengeteg élménnyel gazdagodtunk a fiatalok nyitottsága által. A találkozón lehetőségünk volt mesélni meghívástörténetünkről és tanúságot tehettünk hitünkről. A találkozó után közösen vacsoráztunk a püspök úrral, majd városnézéssel zártuk a napot.

Szombat reggel napindítóként találkoztunk a magyar fiatalokkal, akik a Nagyváradra mentek kirándulni. Ezt követően meglátogattuk az erzsébetvárosi plébániát, ahol a szalvatoriánus szerzetesek fogadták és mutatták be rendházukat, illetve templomukat. P. Barazsuly István plébános vezetésével vettünk részt a románajkú gyermekek hittanóráján, ahol ismét lehetőségünk volt bemutatkozni, megismerkedni velük. Ezt követően ellátogattunk a temesvári hajléktalan szállóba, illetve a hospice központba. Meglátogattuk Erzsébetváros filiáját, Gyüreg helységet, amely fiatal közösséget éltet és nevel. A kitekintés után erzsébetvárosi látogatásunkat közös ebéddel zártuk. A délután folyamán a schönstatti nővérek közösségi házába tettünk látogatást, ahol a magyar ajkú fiatalokkal találkoztunk, tanúságot tettünk hivatásunkról, a délutánt pedig a fiatalokkal töltöttük és velük jártuk végig kreatív feladatokkal a fény útját (Via Lucis). Együttlétünket a jókedv, a kreativitás, a lelkesedés és a nyitottság jellemezte. Szentmisével zártuk a találkozót a nővérek kápolnájában, amelynek főcelebránsa és igehirdetője Kocsik Zoltán, a Gerhardinum líceum igazgatója-spirituálisa volt.

Másnap, a jó Pásztor vasárnapján mélyrehatóan megismerkedtünk a józsefvárosi közösséggel. Román nyelvű szentmisén vettünk részt, ahol Kántor Patrik tett tanúságot hivatástörténetéről román nyelven. Ezt követően a német közösséggel együtt ünnepeltük a szentmisét, ahol Bege Lóránd tett tanúságot hivatástörténetéről magyar nyelven, amelyet párhuzamosan fordítottak német nyelvre. Majd a magyar nyelvű szentmisén Kajtár Zsolt László diakónus mondott szentbeszédet, egybefonva hivatástörténetével. Kántor Patrik román nyelvű szentmisén vett részt a frissen alakuló temesvári IX-es számú plébánián, ahol szintén román nyelven tett tanúságot hivatásáról. A szentmisék után találkoztunk a közösség tagjaival, megismerkedtünk és volt alkalmunk beszélgetni velük. A közös ebéd után ellátogattunk a Notre Dame iskolanővérek közösségébe, majd pedig a temesvári székesegyházba.

Nagyon sokszínű és mozgalmas programmal átszőtt hétvégét tölthettünk a temesvári egyházmegyében. Jó volt megtapasztalni a közösségek sokszínűségét, összetartó erejét és azt a harmóniát, amit közösen sugároznak. Ez minket is formál, alakít, vezet a jó úton. Ajándékoztunk és megajándékozottakká váltunk, ugyanakkor megtapasztaltuk a sokszínűségben Isten egységét.”

2. csapat: Arad-gáji Szent Gizella-plébánia

Gergely József ötödéves diakónus, Fekete László Csaba harmadéves kispap: „Pénteken György Zoltán plébános várt minket nagy szeretettel és megérkezésünk után rögtön szentmisével indítottuk a hétvégi programunkat.

Ennek végén a plébános bemutatott a jelenlévő híveknek. A szentmise után a hívek kérdéseket tehettek fel nekünk. Ezután a vacsora következett, majd egy kis városnézés.Városnézésünk állomásai az aradi Szabadság-szobor a Szabadság-téren, a városháza, a kultúrpalota voltak, majd egy rövid sétát tettünk még a Maros partján.

Szombaton az aradi esperesi kerület ministránstalálkozója volt, ahol a magyar és román nyelvű ministránsokkal találkozhattunk, beszélgethettünk arról, hogy mit is jelent igazából ministrálni. Bennünket is felkértek, hogy meséljünk magunkról, hivatásunkról bátorítva őket a szolgálatra. Szentmisével fejeztük be a találkozót, ahol Gergely József diakónus prédikált, tanúságot téve saját hivatásáról. E programpont után ismét kirándulni mentünk, meglátogattuk a máriaradnai kegytemplomot, megismerve történetét, történelmét. Vasárnap három szentmisén szolgálhattunk: Arad-gájon, Szentpálon illetve Sofronyában, tanúságot téve hivatásunkról. Hálások vagyunk, hogy ott lehettünk és bepillantást nyerhettünk az egyházközség életébe!”

3. csapat: Arad-ségai Liseux-i Kis Szent Teréz plébánia

Fazakas Tibor harmadéves, Kovács Nándor Hunor másodéves kispap: „A hétvégi programok közül különösebben a szombati ministránstalálkozót emelném ki, amely Temeshidegkúton zajlott és a környék fiataljaival találkozhattunk. A foglalkozás során, amely katekézisből, beszélgetésekből, csapatmunkákból és zárószentmiséből állt, nemcsak ismeretségek, kapcsolatok alakultak ki, hanem tapasztalatokat szerezve jobban beleláthattunk a pasztorációba, a fiatalokkal való foglalkozás fontosságába is.

Vasárnap a közösségi szentmiséken szolgáltunk, amelyek végén megismerkedhettünk a hívekkel, akik tartalmas beszélgetésekkel és biztató jókívánságokkal töltötték meg tarisznyáinkat. A hétvégét a másik aradi csapattal közösen zártuk le, meglátogatva Bakó László teológiai tanárunkat, nagyiratosi plébánost, akinek megismertük lelkipásztori tevékenységeit, és bemutatta a helyi templomot, ahol szolgál.

Hálásan köszönjük Király Árpád főesperes-plébánosnak, hogy a hétvégén befogadott és a papi életéből megosztott néhány tapasztalattal hozzájárult a jó Pásztorhoz való hasonulásunkhoz, valamint az arad-ségai közösségnek a szívélyes fogadatást!”

Fotók és forrás: a temesvári püspökség sajtóirodája és SIS