Müncheni diákok a Bánságban és a bánsági templomokban

0
471
Fotók: Oana Eremie, Alexandru Bodea

A müncheni Carl-Spitzweg-Realschule-val folytatott csereprogram keretében tizennégy tagú, 12 és 17 év közötti tanulókból álló csoport érkezett néhány nappal ezelőtt Temesvárra, ahol a német Nikolaus Lenau Elméleti Líceumban tanórákon vettek részt. A programban április 18-án kirándulás is a régióban. Csütörtökön a növendékek átutaztak a Bánságon, és olyan helységeket kerestek fel, mint Zsombolya, Csatád, Billéd és Újbesenyő, ahol sokat megtudtak a bánsági német kisebbség történetéről.

A diákok Zsombolyán megtekintették a történelmi vasútállomást, a tűzoltó múzeumot és a Stefan Jäger Múzeumot, Csatádon a Nikolaus Lenau Emlékházat, a helytörténeti múzeumot és a babagyűjteményt – az Avilai Szent Teréz-templom rövid bemutatásával –, Billéden pedig a Német Fórum kiállítását és a város bejáratánál álló régi kálváriát. Újbesenyőn a temesvári és müncheni diákok a helyi általános iskolában megismerkedtek egy osztály tanulóival, majd együtt vettek részt a Szent Vendel-templom bemutatásán, továbbá a városházán az alpolgármester is fogadta őket.

A diákok, akiket családoknál szállásoltak el, meglátogathatták a temesvári Experimentáriumot és részt vehettek egy városi rally-n is. A fiatalok jövő kedden vélhetően sok új tapasztalattal térnek haza.

Április 19-én, pénteken a németországi diákok egy része és tanáraik megtekintették a Szent György-székesegyházat és a székesegyházi kriptát, amelyet Claudiu Călin egyházmegyei levéltáros mutatott be nekik, aki az újbesenyői templom idegenvezetését is felvállalta, és előző nap az egynapos kiránduláson is elkísérte a vendégeket. A bajorországi diákcsoportot az iskola igazgatónője, a temesvári származású Karin Müller-Franzen asszony is elkísérte. Müller-Franzen asszony a temesvári Lenau-iskola vezetőségével együtt évek óta támogatja a diákcsere programot, szoros együttműködést ápol az iskolával, az egyházzal és az újbesenyői polgármesteri hivatallal.

Forrás: Raluca Nelepcu, Claudiu Călin; temesvári egyházmegye honlapja

MEGOSZTÁS