Szolgálatuk által mutatják ki Isten iránti szeretetüket

Országos közgyűlést tartott a Romániai Máltai Szeretetszolgálat

0
347
Fotók: Máltai Szeretetszolgálat, Szatmárnémeti

Országos közgyűlést tartott a Romániai Máltai Szeretetszolgálat, melynek során új ifjúsági vezetőséget is választottak. A hétvége különleges eseményként tűnik fel a Romániai Máltai Szeretetszolgálat (RMSZ) életében és mindazok számára, akik részt vettek az országos közgyűlésen Szatmárnémetiben. Ez az összejövetel ugyanis lehetőséget teremtett a találkozásra és a közösségépítésre, emellett inspiráló fórumot biztosított a Szeretetszolgálat fejlődéséhez. Tizennégy különböző város (Balázsfalva, Brassó, Csíkszereda, Kisiratos, Kolozsvár, Máramarossziget, Marosvásárhely, Mikóujfalu, Nagybánya, Nagyenyed, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Temesvár) képviseletében vettek részt önkéntesek – fiatalok és idősek egyaránt –, akik az elmúlt év tapasztalatait foglalták össze a közgyűlés keretében. Az ünnepségen részt vett Kereskényi Gábor, Szatmár polgármestere is.

A rendezvényt Veres Stelian országos lelkivezető és Tatár Zoltán, a szatmári csapat lelkivezetője ünnepélyes szentmisével nyitotta meg a Megmaradás Házában. Ez a különleges helyszín biztosította az ideális környezetet az országos rendezvénynek.

A szentmise mély spirituális alapot teremtett az eseménynek: az isteni szeretet iránti elkötelezettségünk és annak megnyilvánulása mindennapi életünkben a prédikáció központi témája volt. Veres Stelian és Tatár Zoltán lelkivezetők arra hívták fel a figyelmet, hogy az Istennel való kapcsolat elmélyítése nemcsak vallási gyakorlat, hanem életforma is, minden cselekedetünkben és szolgálatunkban megmutathatjuk a világnak Isten iránti szeretetünket.

A szentmisét követően Tischler Ferenc, a Szeretetszolgálat alelnöke és főtitkára mutatta be az országos központ tevékenységeit és pénzügyi összegzését egyaránt. Ezt követte a rövidebb prezentációk sorozata, ugyanis a 14 várost képviselő önkéntesek a közgyűlés során lehetőséget kaptak arra, hogy bemutassák saját városukban végzett tevékenységeiket és projektjeiket. Minden város képviselője részletesen beszámolt arról, hogyan segítik közösségüket az RMSZ keretein belül, és milyen eredményeket értek el az elmúlt időszakban.

Új ifjúsági vezetőség

Még a közgyűlés előtt lezajlott a Romániai Máltai Ifjúság országos közgyűlése, melynek során új vezetőséget választott az ifjúság. Hegedüs Gergő és Székely Róbert adták át a stafétát, amelyet nyolc éven keresztül kitartóan vittek és a nehéz időszak ellenére – amelyben mindketten jelentős szerepet játszottak (világjárvány, orosz–ukrán fegyveres konfliktus) – sokat tettek az ifjúságért is.

A friss ifjúsági vezető Gyenes Örs, aki beszédében háláját fejezte ki a korábbi vezetőségnek és elmondta, hogy új lendületet és energiát szeretne hozni a szervezet mindennapjaiba, a jövő kilátásai ígéretesnek tűnnek. A vezetőség tagjai között ott van Pető Ágnes, aki helyettesként segíti Gyenes Örsöt, valamint az aktív tagok: Balog Szidónia, Grosz Vivien, Kovács Zsolt és Muțiu Corina, akikkel együtt fogják képezni a csapatot a következő időszakban. A választottak pedig készek arra, hogy az elkövetkezendő időszakban a legjobb tudásuk szerint szolgálják a Romániai Máltai Ifjúság céljait és értékeit, amely nem más, mint a már ismert mottó: „A hit védelme és a rászorulók megsegítése”.

A szentmise végén a lelkivezetők megszentelték azokat a Rómából érkezett érmeket, amelyeket aztán köszönetképpen kaptak azok, akik a Covid-járvány ideje alatt, illetve az ukrajnai helyzetben tevékenységükkel, szolgálatukkal jeleskedtek.

Gyenes Kincső