Az örmény katolikus közösség ünnepe Szamosújváron

0
1211

Kettős ünnepre várta az örmény katolikusokat szombaton, június 10-én a Romániai Katolikus Örmények Ordinariátusa: a kormányzóság székesegyházának Szentháromság-búcsúját, valamint az örmények apostolának, Világosító Szent Gergelynek tömlöcből való kiemelése emléknapját ünnepelték.

A többszáz éves múltra visszatekintő egyházi ünnep a ministránsok, a hagyományosan jelen lévő gyergyói vörösköpönyegesek, a meghívott papok és Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, örmény apostoli kormányzó bevonulásával kezdődött.

A zsúfolásig megtelt székesegyházban tartott szent liturgiát örmény szertartás szerint Fülöp Ákos, a budapesti Örmény Katolikus Fogolykiváltó Boldogasszony és Világosító Szent Gergely személyi plébánia plébániai kormányzója mutatta be, aki egyben a búcsú ünnepi szónoka is volt. A szertartásba bekapcsolódtak a birituális engedéllyel rendelkező erdélyi papok, valamint a jelenlévő görögkatolikus és római katolikus plébánosok is, akik a belső-szolnoki főesperesi kerületből érkeztek Küsmődi Attila plébános, örmény katolikus plébániai kormányzó meghívására.

Az erdélyi örmény katolikusok legnagyobb ünnepén mind a négy erdélyi örmény katolikus plébánia (Csíkszépvíz, Erzsébetváros, Gyergyószentmiklós és Szamosújvár) területéhez tartozó hívek elzarándokoltak Szamosújvárra. A liturgia ünnepélyességét emelte a szamosújvári egyesített római és örmény katolikus kórus a medgyesi kórussal közösen.

Fotó: Riti József Attila

Az ünnepen egyházi és világi méltóságok is tiszteletüket tették. Jelen volt Hruban Alexandru szamosújvári görögkatolikus plébános, Sergey Minasyan, Örményország romániai nagykövete, Varujan Vosganian, a Romániai Örmények Egyesületének elnöke, Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának alelnöke, Drăgan Ovidiu, Szamosújvár polgármestere, Balázs-Bécsi Enikő Katalin és Bihari Levente, a szamosújvári RMDSZ önkormányzati képviselői is.

A szent liturgia végén Küsmődi Attila főhelynök, örmény katolikus plébániai kormányzó mondott köszönetet:

A jó Istennek tartozunk hatalmas hálával, hogy megünnepelhettük a Romániai Katolikus Örmények Ordinariátusa székesegyházának búcsúünnepét. Most úgy érzem magam, mint amikor szeptember 29-én római katolikusként Gyulafehérvárra megyünk a Szent Mihály-székesegyház búcsúünnepére. Ott dr. Kovács Gergely érsek vár bennünket, itt Szamosújváron szintén ő — apostoli kormányzóként. Köszönet a jelenlétért, a vezetésért, a hozzáállásért!
Nagy hála van a szívemben, hogy meghallottátok a hívást, és az örmény katolikus plébániákhoz tartozó hívek fontosnak tartottátok, hogy Szamosújvárra zarándokoljatok a székesegyház Szentháromság-búcsújára. Ezt a búcsút Szentháromság ünnepe utáni szombaton tartjuk, ami egyben Világosító Szent Gergely tömlöcből
kiemelése ünnepe is.
Köszönet, hogy itt vannak a csíkszépvízi plébániához, az erzsébetvárosi plébániához, a gyergyószentmiklósi plébániához és a szamosújvári plébániához tartozó hívek papjaikkal együtt. E négy plébánia lefedi egész Romániát. Területileg minden plébánia jó nagy, lélekszámban nem annyira. De mi ennek a kicsinek is örülünk, mert aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli, mondja a közmondás. Talán a kicsire jobban kell vigyázni, mint a nagyra.
Szeretettel köszöntünk minden zarándokot, aki közelebbről vagy távolabbról eljött búcsús ünnepünkre, különösen a belső-szolnoki főesperességhez tartozó papokat.
Külön köszönet Fülöp Ákos atyának, aki budapesti örmény katolikus lelkészként jó sokat utazott, hogy együtt ünnepeljen velünk, misézzen és prédikáljon nekünk. A jó Isten fizesse meg neked jóságodat!
Hruban Alexandru atyának is külön köszönet, hogy a helyi görögkatolikus egyházat képviselve együtt fejezhetjük ki Rómához, a szentatyához való hűségünket.
Külön köszönet Sergey Minasian örmény nagykövet úrnak, hogy elfogadta meghívásunkat és együtt ünnepel velünk.
Köszönet a megyei tanács alelnökének, Vákár István úrnak a jelenlétért, Drăgan Ovidiu polgármester úrnak az együtt ünneplésért.
A szamosújvári egyesített római és örmény katolikus kórus a medgyesi kórussal kiegészülve emelt minket az „örmény mennyországba”. Köszönet a szolgálatért! Megmutatták, hogy ha van akarat, hozzáállás, akkor lehet örmény szertartású misét szépen végigénekelni örmény énekekkel. Csak így tovább!
Külön köszönet a szamosújvári kis örmény katolikus közösség tagjainak, akik kicsitől nagyig példásan kivették részüket a búcsú előkészítésében. Jó volt minden más mellett „nezmesterként” veletek együtt „fülecskézni”.
Szeretettel kérjük meghívott vendégeinket, hogy a kivonulás után immár nem az eddig megszokott plébánia pincéjébe, hanem a szamosújvári nagy parkban levő nyári kertbe vezetőikkel együtt szép sorban összetartva 13 órára érkezzenek meg. Tudjátok: a churutos leves csak jó melegen finom igazán.

Kovács Gergely érsek örmény kormányzói minőségében a búcsú jelentőségéről szólt, majd a jelenlevőkkel együtt a teljes búcsú elnyeréséhez szükséges, a szentatya szándékára végzendő imákat mondták mindannyian közösen. Szólt arról is, hogy immár Marosvásárhelyen is végeznek örmény katolikus szentmisét (az ünnepen a marosvásárhelyi közösség képviselete is jelen volt).

A szent liturgiát követően a résztvevők az együttlétet egy közös agapén folytatták a nyári kertben, melyen a hagyományos ángádzsábur churutos levest (melynek szamosújvári receptjét ITT olvashatják), szolgáltak fel, valamint egyéb finomságok mellett Ararát konyakot is.

A közös ünneplés és együttlét után a hívek Isten áldásával lélekben gazdagon távoztak azzal a reménnyel, hogy jövőre ugyanitt újra találkozhatnak.

Riti József Attila (Szamosújvári Közlöny)

Világosító Szent Gergely az örmények legnagyobb szentje. Szent Gergely az ókori Magna Armeniában született 240 körül. Nemesi családból származott, de mivel keresztény dajka nevelte, még gyerekkorában megkeresztelték. Cézáreában pappá szentelték, majd csatlakozott III. Tiridat király kíséretéhez. Mivel megtagadta a pogány istenek tiszteletét megkínozták, és tizenöt éven át raboskodott Khor Virap várában. Amikor a király súlyosan megbetegedett, Szent Gergely meggyógyította. III. Tiridát király hálából megkeresztelkedett, és 301 körül államvallássá nyilvánította a kereszténységet. Az örmény apostol szerepe lett az örmények megtérítése. Előnevét onnan kapta, hogy ő vezette Krisztus világosságára az örmény népet.