Sugárzó tanúságtétel

0
779

Hivatalosan csak május 19-én kezdődtek a szociális testvérek évfordulós ünnepségei Kolozsváron, de áldozócsütörtök este már az ő világukba csöppenhetett be az, aki az egyetemi lelkészség (KEL) programjára elment, amelynek meghirdetése alapján a katolikusok életével az Egyesült Államokban ismerkedhettek a résztvevők. Az angol nyelvű beszélgetés meghívottai Amerikában szolgálatot teljesítő szociális testvérek voltak: Maribeth Larkin, a Los Angeles központtal működő amerikai ág elöljárója, Mary Grace Nicolas Fülöp-szigetekről származó, 30 éve Amerikában élő novícia, valamint Kővári Magdolna általános elöljáró, aki tizenhárom évet töltött különböző szolgálati területeken az Egyesült Államokban.

A lelkészség pasztorálasszisztense, Lengyelfi Emőke fogadta a vendégeket, a beszélgetést Csíki Eszter egyetemi hallgató moderálta. A nagyon jól összeválogatott kérdésekkel a kolozsvári egyetemisták Amerikával és az ottani katolikusok életével kapcsolatos kíváncsisága kielégítése mellett az ottaniak véleményét igyekezett megtudakolni több olyan, a világsajtóban látható-hallható hír kapcsán is, ami nagyon sajátosan amerikai. A vendégek már a beszélgetés elején leszögezték: ők hárman három nagyon különböző háttérrel rendelkeznek, és a sokféleség a legjellemzőbb Amerikára: a kontinensnyi országról e találkozás során csak egy cseppnyit tudnak megmutatni, mivel ők maguk is csak egy-egy cseppnyit látnak és képviselnek.

Kővári Magdolna erdélyi gyökerű: Kolozsváron diákoskodott, innen került 13 évre az Egyesült Államokba, ott a főváros, Washington DC egy plébániáján volt pasztorális felelős és az oda tartozó hívek sokféleségét tapasztalta meg, ennek alapján tanult nagyon sokat arról, milyen fontosak az egyes közösségek saját nemzeti(ségi) gyökerei, ugyanakkor azonban Jézus szíve szerinti közösséget csakis úgy tudnak alkotni, ha egymással szóba elegyednek.

Maribeth Larkin amerikai születésű, Los Angelesben él és szociális munkával foglalkozik, elöljáróként a társaság amerikai kezdeteiről mesélt és arról, hogyan vált az amerikai közegben relevánssá egy magyar alapítású rend, miért tudott ott, a keleti-európaitól oly különböző kulturális adottságok közt fontossá válni. A vonzóerő Slachta Margit elgondolásainak, társadalmi igazságosságra vonatkozó nézeteinek ereje volt és a mögöttük húzódó erős, kipróbált, ugyanakkor mély szeretettel összekapcsolódó hite. Szociális elgondolása nemcsak az akkori Magyarország, a magyar parlament soraiban keltett őszinte tiszteletet, hanem a távoli Amerikában is. Los Angeles a déli határ közelsége miatt megtapasztalta a spanyol ajkú menekültek tömeges érkezését, és az ottani katolikus egyház pasztorális figyelme a szociális gondok megoldására is kiterjedt. Ezen a téren pedig éppen egy Magyarországról Amerikába emigrált szociális testvér mutatott fel olyan eredményeket, amelyek másokat is a Társaság soraiba vonzottak.

Mary Grace Nicolas a Fülöp-szigetekről, egy felekezeti szempontból szinte egynemű és nagyon erős hagyománnyal rendelkező országból érkezett az Egyesült Államokba harminc éve, de világlátását máig a nagyon egynemű indító közeg határozza meg. A szociális testvérek közt még csak novícia, a szociális érzékenység érintette meg, ez vonzotta soraikba.

Szó esett arról is, hogyan látják és élik meg az ökumenizmus mellett a más vallások felé való nyitást, hogyan lehet szociálisan elkötelezettnek és aktívnak, ugyanakkor a pártpolitikai, hatalmi játszmáktól függetlennek lenni, hol és hogyan látják a szerepüket az egyházi struktúrákban. Főleg azt kötötték a diákok és a hallgatóság lelkére, hogy mindig a biztos alapon nyugvó, értékekre alapozott hit szilárdságával közeledjenek és nyissanak az emberek, különösen a peremre szorultak felé, és mindig, minden körülmény közt a szeretetteljes párbeszédet keressék.

A testvérek egymás mondatait, gondolatait fűzték tovább, Kővári Magdolna az est végén azt is elárulta, hogy jutottak a jubileum kapcsán egyenesen a Vatikánba, ahol Ferenc pápa fogadta őket: levelet írt a jubileum kapcsán, s leveléhez csatolta alapítójuk, Slachta Margit gondolatait, párhuzamba állítva Ferenc pápa Fratelli tutti enciklika gondolataival, amelyek az időbeli eltérés ellenére olykor szó szerint egyeznek.

A testvérek frissességet, a Lélek fuvallatát hozták a piarista templom melletti emeleti terem ódon falai közé. Arról tettek sugárzó tanúságot, milyen a hitelesen megélt hivatás gyümölcse: a nehézségek ellenére nem hagyja összetörni, kiüríteni magát az ember, hanem reményt és örömet sugároz a lehetetlen helyzetben is, mert mögötte ott a megtartó Isten szeretetének tapasztalata.

Fotó: Bodó Márta, Lengyelfi Emőke