Akik „újraalkották” a Fekete sereget: regionális döntőben a Mátyás-szobor őrei

1
803

Kolozsvárt képviseli az Örökségünk őrei verseny regionális döntőjében a Fekete Sereg, a János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata. A VI. B. osztályos tanulók (Szakács Renáta, Tamás Ágosta, Rácz Alpár, Jedlicska Nóra, Sándor Emma, Szabó Dávid, mentoruk: Vorzsák Milán) a Kolozsvár szívében elhelyezkedő Mátyás-szobor őrei, akik a verseny kezdete óta interjúkat, videókat készítettek, kvízjátékot szerveztek, jótékonykodtak és belekóstoltak a kutatásba, régi cikkek olvasásába is. A csapattagokat kérdeztük arról, miért épp a Mátyás-szoborcsoportra esett a választásuk, mit valósítottak meg eddig, és milyen terveik vannak a verseny további szakaszában.

Miért épp a Mátyás király szobrot választotta a Fekete Sereg?

A csapatunk először a Kaszinót választotta, de végül a vezető tanárunk tanácsára a Mátyás-szoborra eset a választásunk. Először is azért erre szavaztunk, mivel ez a műemlék Kolozsvár központi, leghíresebb eleme, és oly sok turista és kolozsvári lakos halad el a szobor mellett nap mint nap, s nem is tudják, mi a szobor története, kik a mellékalakok, és milyen fontos történelmi események fűződnek hozzájuk. Persze, azért is választottuk, mert érdekesnek találtuk, és jobban meg akartuk ismerni ezt a fontos műemléket. (Szakács „Szapolyai” Renáta)

Mi motiválta a csapatot a döntésben, választásban?

Ez a szobor Kolozsvár büszkesége. Az is benne lehetett a pakliban, hogy ezt a szobrot mindenki ismeri látásból, de a történelmét nem igazán. Nagyon sokat segített az iskola aligazgatója, Solymosi Zsolt, akinek köszönhetjük az ötletet. Mutatott egy nagyon aranyos animációt a szoborral kapcsolatban, ami meghozta a kedvünket. Ettől egy nagy löketet kapva, elkezdtük a készülődést, az első feladatokat. Először a Kaszinót szerettük volna befogadni, mert gondoltuk, vagány lenne, ha egy táncos előadást tudnánk tartani ott. A Mátyás-szobor jobb választás volt, hiszen minden kolozsvári lakos szívében központi helyet élvez. Szinte kötelességünknek tartottuk jelképesen újraszervezni a Fekete Sereget, nagy királyunk védelmére. (Tamás „Kinizsi” Ágosta)

Milyen fontosabb megvalósítások voltak a verseny eddigi részében?

A verseny megkezdése óta nagyon sok mindent sikerült megvalósítani. Facebook-oldalt (Fekete Sereg JZSUK), weboldalt (feketeseregjzsuk.wixsite.com) valamint YouTube és TikTok csatornát létesítettünk, több mint tizenhárom saját készítésű videóval. Interjút készítettünk két fontos személlyel: Kolozsi Tibor szobrászművésszel, a kolozsvári Mátyás Király-szoborcsoport főrestaurátorával, és Gaál György helytörténésszel és íróval, akiktől rengeteg érdekes dolgot tudtunk meg. Karácsony előtt jótékonysági vásáron vettünk részt, ahol 1005 lejt gyűjtöttünk a Gondviselés Segélyszervezetnek Mátyás király példájára, aki maga is sokat jótékonykodott. Csapatunk tagjai több cikket is írtak, amelyek a Szabadság napilapban jelentek meg. A Kolozsvári Rádióban és a Kolozsvári Televízió magyar nyelvű adásában is szerepeltünk. (Rácz „Fadrusz” Alpár)

Milyen további, új terveitek vannak, és mi a célotok?

Ahogyan azt többször is megemlítettük, a Facebook-oldalunkon publikálunk még néhány részt a Kahoot-kvíz sorozatunkból, melynek során a szoborcsoport alakjait lehet jobban megismerni, a nyertes pedig egy különleges nyereményben részesül. A regionális döntőre egy nagy drámaelőadással készülünk, erre gyakorlunk minden nap. A Gaál György helytörténésszel készült interjút a YouTube-csatornánkon fogjunk publikálni, ennek első része ma jelent meg. Mindezeken kívül még tervbe van véve pár érdekes dolog, de a kivitelezésük még tökéletesítésre szorul, ezért még nem beszélhetünk róluk. (Jedlicska „Báthori” Nóra)

Mennyivel más, esetleg nagyobb kihívás a regionális döntőben lenni?

Sokkal nagyobb kihívás, és sokkal stresszesebb is. Mindenki úgy gondolja, hogy most már biztosan nyerni fogunk, de azért mindegyikünkben benne van a Mi van, ha nem nyerünk? Vajon csalódást fogunk okozni? kérdéskör. Persze, a szüleinek 100% támogatnak, de azért félünk. Én személy szerint attól is félek, hogy a többi csoport majd a döntőn sokkal jobb lesz, mint mi. Szóval, azt tudjuk mondani, hogy nagyon, nagyon izgulunk, és reménykedünk a nyereményben, a nyomás viszont jó nagy rajtunk. (Sándor „Hunyadi” Emma)

Mit adott nektek a verseny?

Szerintünk mindenkinek hasznos volt ez a verseny, és nemcsak a csapatnak, hanem a követőinknek is, mert mindenki tanulhatott a Mátyás-szoborról. Csapatunk ezen kívül is sok mindent megtanult. A verseny elején nagyon visszahúzódóak voltunk, nem nagyon tudtuk, hogyan tovább. Majd az őszi vakációban hatalmas lendülettel kezdtünk el tartalmat gyártani, és ez a hozzáállás az egész verseny idejére kitartott. Megtanultunk információk, képek, újságcikkek után kutatni, csapatot kovácsolni és vezényelni, táncolni, koreográfiát kitalálni, filmet forgatni és interjút készíteni. Két híres emberrel is készítettünk interjút, Kolozsi Tibor szobrászművésszel és Gaál György történésszel. Ezen kívül megtanultunk QR-kódot gyártani, éjjel egy óráig dolgozni, vitatkozni és kibékülni, amely sokszor megtörtént, amikor fáradtak voltunk. És a legfontosabb, hogy megtanultunk összefogni és kitartani! (Szabó „Magyar” Dávid)

1 HOZZÁSZÓLÁS