Megáldották a temesvári Kolping Legényegyleti Házat

0
1207
Fotók: a temesvári püspökség sajtóirodája

A temesvári Kolping Legényegyleti Ház munkálatai 2019-ben kezdődtek a Gyárvárosban, mintegy 300 méterre attól a helytől, ahol egykor a Katolikus Legényegyleti Ház állt. A Dr. Ioan Bonțilă utca 12-14. szám alatti épület megáldására és hivatalos átadására május 14-én, szombaton került sor több bánsági, romániai és külföldi Kolping Egyesület tagjainak részvételével.

„A ház, amelyben mindenki jól érzi magát; a ház, ahol az egyéniséget és a kreatív ötleteket értékelik és a spirituális értékek számítanak” – az idézet a temesvári Kolping Legényegyleti Ház honlapjáról származik, ahol az érdeklődők további információkat találhatnak a helyi Kolping Család Egyesület tevékenységéről, ugyanakkor rövid videókat is a Legényegyleti Ház felépítésének különböző szakaszáról.

A szombati ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban Pál József Csaba megyés püspök mutatott be. Koncelebrált Alexandru Mesian lugosi görögkatolikus püspök, Ioan Călin Bot lugosi görögkatolikus segédpüspök, Christoph Huber, a Nemzetközi Kolping Szövetség főprézese, Gödri István, a Romániai Kolping Szervezet országos prézese, valamint az Európai Kolping Szövetség elnöke, több romániai és külföldi lelkipásztor, közöttük a temesvári egyházmegye papságának népes csoportja. A liturgián részt vett Daniela Bărbulescu, a Romániai Kolping Szövetség elnöke, Eduard Dobre országos titkár, Ovidiu Ganţ, a romániai német kisebbség parlamenti képviselője, Regina Lochner Németország temesvári konzulja, a romániai, magyarországi, szerbiai, németországi, ausztriai, svájci és luxemburgi Kolping Család Egyesületek több tagja.

Magyar, román és német nyelvű szentbeszédében Pál József Csaba megyés püspök méltatta a mozgalom különböző karitatív akcióit, illetve kiemelte a Legényegyleti Házban folyó tevékenységek fontosságát. „Sok esetben a jó Isten általatok lesz láthatóvá, amikor segítségére siettek az embereknek. Nem csak a bajbajutottak megsegítése igazi segítség, hanem a megerősítés, az, amit tesztek, amikor munkát adtok, amikor munkára, mesterségre, igaz emberi értékekre tanítjátok a fiatalokat. Isten rajtatok keresztül is gondot visel gyermekeire” – intézte szavait a különböző Kolping Családok jelen lévő képviselőihez a főpásztor.

A szentmisét követően az egybegyűltek a Legényegyleti Házhoz vonultak, hogy részt vegyenek az áldási szertartáson és az átadáson. Daniela Bărbulescu országos elnök beszédében röviden ismertette a Katolikus Legényegylet múltját, amely a 19. század közepén alakult és 1948-ban a kommunista hatalom feloszlatta. „Mi, az 1991-ben újjáalakult Romániai Kolping Szövetség a legényegylet utódainak tekintjük magunkat. Ez a ház az egykori Kolping-házak hagyományainak folytatását jelképezi: otthont nyújtani a fiataloknak, segíteni a munkát keresőket, továbbadni a keresztény-szociális értékeket, megfelelő teret biztosítani a folyamatos képzési formáknak” – fogalmazott az elnökasszony, aki a továbbiakban elmondta: ez a ház elsősorban konferenciák, oktatási tevékenységek helyszíne lesz, ahol kurzusokat, műhelymunkákat, fiatal- és felnőttképző tevékenységeket tartanak. Másodsorban vendégház is, szállás- és vendéglátási lehetőségekkel. Harmadsorban a vendéglátóipari és turisztikai területen tanuló diákok részére „gyakorló cégként” fog szolgálni, ahol alkalmazottak mellett tölthetik el a kötelező hároméves képzés alatti gyakorlati időt. „Az Eugen Filip és König Ferenc műépítészek által kivitelezett Legényegyleti Házban 40 szoba, 4 apartman, 3 képzési terem és multifunkcionális terem kapott helyet” – tette hozzá Daniela Bărbulescu. Az ünnepség keretében felszólalt továbbá Christoph Huber, a Nemzetközi Kolping Szövetség főprézese és Regina Lochner Németország temesvári konzulja, akik a tagok, a munkatársak, a szponzorok, valamint az önkéntesek hozzájárulását, a nemzetközi összefogást méltatták.

A rendezvény agapéval és kulturális programmal zárult, amelynek keretében a ház színpadán vajdaszentiványi és kalotaszegi táncokkal fellépett a Tamási Emese és Pál Krisztina vezette Eszterlánc néptánccsoport, valamint a Banater Kranz és a Banater Rosmarein német néptánccsoport.

Forrás: a temesvári püspökség sajtóirodája