Portik-Hegyi Kelemen: Az Eucharisztikus Kongresszus ajándék és lehetőség

0
4952
Fotók: Erős Zoltán Levente

Összeköt minket, magyarokat és más nemzetiségűeket, erőt ad, hogy Európát kisegítsük a lelki válságból – többek közt így írja körül a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szerepét, hatását Portik-Hegyi Kelemen gyergyószentmiklósi főesperes-plébános, aki a Kisújságnak adott interjút a NEK 2020 kapcsán.

A 138 éves múltra visszatekintő, négyévente más-más földrészen megrendezett Eucharisztikus Világkongresszus következő helyszíne Budapest lesz. 1938-ban is a magyar főváros adott helyet az egyhetes ünnepségsorozatnak, a jövő évi tehát a második alkalom, amikor a világ minden tájáról katolikusok tíz- és százezrei Budapesten gyűlnek össze azért, hogy az egyház életének forrását és csúcsát: az Eucharisztiát megünnepeljék, annak megismerését és tiszteletét közérthető és kézzelfogható módon elmélyítsék. Szentmise a Puskás Ferenc Stadionban, a Kossuth téren, gyertyás körmenet a Hősök teréig, szentségimádás a Szent István Bazilika előtt, ifjúsági est a Papp László Sportarénában, előadások, tanúságtételek, művészeti programok, lelki és kulturális események hosszú sora vonja 2020. szeptember 13–20. között Magyarországra a világegyház figyelmét, minden remény szerint Európa újraevangelizálásának ügyét is előmozdítva.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán Portik-Hegyi Kelemen gyergyószentmiklósi főesperes-plébános a gyergyói Kisújságnak ezt mondta: „Örömmel tölt el, hogy ismét Budapesten lesz az Eucharisztikus Kongresszus. Ez nagy ajándék a jó Istentől és egyben nagy lehetőség is a lelki megújulásra. Felhívás, hogy a köztünk maradt Jézusra irányítsuk a figyelmünket, aki összeköt bennünket, magyarokat és más nemzetiségűeket. Erőt kaphatunk, hogy Európát a lelki válságból segítsük kiemelkedni.”

A készület immár három éve tart, azóta, hogy 2016 januárjában a Fülöp-szigeteki Cebuban tartott 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus végén Ferenc pápa bejelentette, hogy a világesemény következő helyszíne Budapest lesz. S miközben Erdő Péter bíboros ezekben a pillanatokban arra készül, hogy szeptember 13-án, pénteken 16 órakor a Szent István-bazilika előtti téren elindítsa a 366 napos (szökőév lesz jövőre) visszaszámlálást, Erdély- és Székelyföld-szerte is egyre nagyobb figyelem irányul a római katolikus egyház nagyszabású rendezvényére. Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános elmondása szerint az elkövetkezendő időszakban elmélkedések, imádságok, szentségimádások által nagyobb hangsúlyt helyez az eucharisztikus Jézussal való együttlétre.

„Igyekszem mindazt, amit megértettem és megéltem, átadni a híveimnek is. Mivel a Főegyházmegye Pasztorális Bizottságának titkári feladatait is rám bízták, egy kis csoporttal közösen igyekszünk programokat szervezni főegyházmegyei, főesperesi kerületi és plébániai szinten egyaránt. A papságunk számára a következő négy rekollekciós napok témái is az eucharisztiával kapcsolatosak lesznek. Javaslom a híveimnek, hogy az elsőáldozásra készülő gyermekeiket vigyék el a Budapesten 2020. szeptember 13-án, délután 4 órától a Puskás Ferenc Stadionban szervezendő, közös elsőáldozásos nyitószentmisére – erre már van is érdeklődő” – mondta a plébános. Hozzátette: tervei szerint ő maga a Kongresszus utolsó három napi programjaiba kapcsolódik majd be, mert úgy látja, erre tud időt szakítani, valamint itt részesülhet azokban a kegyelmekben, amelyekre szüksége van. Úgy fogalmazott, ez egyben lehetősége is az évi munka megkoronázására.

Ezek szerint Keli atya 2020. szeptember 18-án, pénteken ott lesz az ifjúsági esten a Papp László Sportarénában, 2020. szeptember 19-én, szombaton a Kossuth téri szentmisén és onnan a Hősök teréig tartó eucharisztikus gyertyás körmeneten, 2020. szeptember 20-án, vasárnap délelőtt pedig a Statio Orbis ünnepi zárómisén a Hősök terén. Budapest szeretettel várja őt, híveivel együtt!

Varga Gabriella