Először kérdezz rá, hogyan segíthetsz

0
1013
Illusztráció/Pixabay

Amikor fogyatékkal élőkről van szó, mindenki óvatossá válik, nem tudja, hogyan közeledjen, és emiatt esetleg eltávolodik az illető személytől. Valóban nem mindegy, hogyan próbálunk segíteni, mert ha óvatlanok vagyunk, nagyobb kárt okozhatunk, mint hasznot. Érdemes megfogadni Simon Judit-Gyöngyi tanácsait olyan helyzetekre, ha segíteni szeretnénk valakinek, aki látássérült, hallássérült, mozgáskorlátozott vagy értelmi sérült.

Fogyatékkal élő társaimat mindig arra próbálom tanítani, hogy tegyék meg ők az első lépést, de ha mégsem, akkor itt az idő, hogy te tedd meg ezt!Ha egy fogyatékkal élőnek akarsz segíteni, akkor soha se érintsd meg, amíg meg nem kérdezed, hogy miben segíthetsz, de várd meg a válaszát is, mert megtörténhet, hogy segítség helyett balesetet okozol. Hallgasd meg őt, szánj rá időt, ha igazán rávetted magad, hogy segíts! Ha egy mankóval, bottal vagy járókerettel egyensúlyozó embert úgy érintesz meg, ahogy neki nem alkalmas, segítség helyett padlót fogatsz vele a szó szoros értelmében.

Nem mindegy, hogyan segítünk

Ha egy kerekes székben ülő embernek gyorsan segíteni szeretnél, de alkalmatlan helyen fogod meg a kerekes székét, akaratlanul is szétszedheted, mert a kerekes székek több kisebb-nagyobb részből állnak, kapcsokkal egybeillesztve. Hasonló a helyzet az elektromos kerekes székekkel is, annyi különbséggel, hogy ott rövidzárlatot is okozhatsz. Ha semmi segédeszköze nincs az illető személynek, de láthatóan ingadozó a testtartása, nem feltétlenül ivott, ne érj hozzá, csak akkor, ha már tényleg esik. Amikor ki vagy fel kell emelned egy fogyatékkal élőt, ne csak a hátgerincedre figyelj. Maradj nyugodt, hogy jól segíthess! Kérdezz rá, hogy vannak-e fájdalmai, illetve honnan foghatod, érintheted meg, hogy segíthess rajta.

Elektromos kerekesszékkel közlekedem, és évekkel ezelőtt egy autóvezető nem látta, ahogy egy utcából éppen kijönni készültem, és felborított. Abban az évben másodszor történt ez meg velem, és mind a kétszer hibámon kívül. Kerekes székestől felborultam, és az illető hölgy, aki elütött, valószínűleg ijedtében lábra akart állítani, abban a pillanatban talán nem is gondolva arra, hogy azért vagyok kerekes székben, mert nem tudok járni, így olyan erővel húzta meg a karom, hogy óriási fájdalmat és hematomát okozott nekem. Ráadásul biztonsági övet is használok, tehát még az is akadályozott volna a felráncigálásban, ha egyáltalán képes lettem volna valamelyest lábra állni.

Csak szeretni akarnak

Ha egy látássérült épp az átjárónál áll egy fehér bottal, ne vezesd át rögtön a túloldalra, mert lehet, hogy csak épp megállt tájékozódni vagy pihenni. Ne feledd: kérdezd, meg, van-e szüksége rád, és még akkor is hallgasd végig, ha zöldet mutat a lámpa, hiszen ez csak három percet vesz el az életedből. Hallássérültekkel kicsit nehezebb kommunikálni, de mi, nem hallássérültek is nagyon sok olyan jelet használunk, amit ők is. Próbáljuk megérteni őket és megértetni magunkat, általános műveltség gyanánt pedig nem ártana néhány alapvető jelet megtanulni. Értelmi sérültekkel, főként Down-szindrómásokkal való találkozáskor engedd magad szeretni: ők csak arra várnak, hogy szerethessenek!

Mi, bár keresztények vagyunk, állandóan csak tanulni próbáljuk az igazi, feltétel nélküli szeretetet, ők viszont nem válogatnak, csak szeretnek. Ugyanakkor ne kezeld a fogyatékkal élőt kisgyerekként, ne sajnálkozz rajta, ne kényeztesd, csak szeresd. Kezeld egyenrangúként, hiszen az! Az, hogy szüksége van rád, nem azt jelenti, hogy nincs méltósága, nem lehet véleménye, nem élhet normális önálló életet vagy nem hozhat saját döntést. Fogadd el és szeresd olyannak, amilyen!

Simon Judit-Gyöngyi

Megjelent a Vasárnap hetilap 2019. április 21-i számában.