A gyulafehérvári katolikus óvoda reneszánsza

0
2508
A megújult épület és udvar/Forrás: A Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum Facebook-oldala

Látványos felújításon esett át a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceumhoz (GMGK) tartozó óvoda. A gyermekeknek már nem a forgalomban kell kiszállniuk szüleik autójából, a szabad percekben pedig az új, tarka játszóparkban zsibonghatnak.

Az óvoda épülete a gyulafehérvári érsekség tulajdona és már több mint százéves. Amikor felmerült, hogy a líceum szárnyai alá veszi az épületet, már elég leharcolt állapotban volt az ingatlan. Dr. Gál László, a GMGK igazgatója megkeresésünkre elmondta, az európai szabványok által egészségtelennek számító azbeszthálós tetőzetet az elsők között kellett kicserélni, majd jöhetett a teljes külső-belső felújítás. Korábban a Caritas működtetett magánóvodát kis, 10-20 gyermekes létszámmal két szobában, az intézmény azonban minden iskolától függetlenül működött.

Egy csokorban a magyar oktatás

Gál László idén tizenhárom éve igazgató a katolikus líceumban, elmondása szerint, amikor átvette az intézmény vezetését, megfogalmazódott az igény arra, hogy az óvoda adminisztrációját is az iskola alá rendeljék. 2007-ben a tanfelügyelőség azzal a feltétellel engedélyezte az intézmény bekapcsolódását az új tanévbe, ha összegyűl huszonkét gyermek. Akkor 33 száj töltötte meg zsivajjal az épületet. A GMGK azonban hamarosan újra bővült.

2008-ban már igen hiányos volt a magyar tagozat a Vasile Goldiș Általános Iskolában. A Gróf Majláth Gusztáv Károly líceum így átvette a gyulafehérvári magyar általános iskolásokat is, hiszen a Goldișban már megszűnt volna a magyar tagozat, a tanfelügyelőség pedig nem engedélyezte, hogy a román iskolában és a GMGK-ban is induljon magyar első osztály. Így most már óvoda, alsó- és felsőtagozat is működik az önálló magyar katolikus intézményen belül.

Évek hosszú munkájával egy gyermekbarát intézményért

„Lassan elfoglaltuk az óvoda épületének többi részét is, ami akkor gyakorlatilag háborús állapotokat mutatott: vasrácsok, betört ablakok, fakeretekkel ellátott, tönkrement ingatlan. Fokozatosan, minden évben javítottunk rajta valamit, aztán a magyar kormány kiírta a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programot” – mondta el az igazgató. Hozzátette, az első pályázás során még 5,8 millió forintot kértek, majd hatot kaptak, a második kiírás után már 12 milliót kértek és kaptak, ezzel pedig látványos felújításba kezdhettek. Az épület így gyermekbaráttá vált, kívül-belül megszépült. A korábbi években az érsekség segítette anyagiakban az intézmény feljavítását, mint a tulajdonában lévő épületet, emellett Gál László is pályázott: a Bethlen Gábor alaptól és a Communitas Alapítványtól kaptak támogatást. Az ingatlan 2007 óta szépül és modernizálódik, a látványos felújítás ugyanakkor az utóbbi két évben történt meg.

Forrás: A Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum Facebook oldala
(GMGK)

Az óvodaprogramban kapott összeggel játszóparkot alakítottak ki, kombinált kültéri játékszerekkel, az udvar út melletti térségét tágas parkolóvá alakították, így a szülők autóval is hozhatják csemetéiket, akiknek már nem kell a forgalomban kiszállniuk a kocsiból. A tekintélyes méretű épület hátsó részén pedig a szomszédok most már nem omladozó falat, hanem egy modern épületet látnak.

A régi köves, füves udvarrészből tágas parkoló lett

Az épületen belül három, foglalkozásokra szánt termet újítottak fel szalagparkettel, új szegélyekkel, restaurált falakkal, hőszigetelő ajtóval. Gál László ugyanakkor hozzáfűzte, a korszerűsítéssel egyelőre nem állnak le, ugyanis a fűtéshálózat lassan elavul. Reméli, a következő évi óvodaprogramból azt is fel tudják újítani.

Az intézményben általában 30 körüli az ovisok létszáma: a hagyományos, délután egy óráig tartó foglalkoztatás mellett napközis csoport is működik.