Megérkezett a pápa Panamába

0
1750
Megérkezett a pápa a világtalálkozóra/Fotó: A nagyváradi egyházmegye hírportálja

Fiatalok tízezrei köszöntötték lelkesen a szentatyát az Ifjúsági Világtalálkozón, miközben végiggurult a központon a pápamobillal. Böcskei László nagyváradi megyés püspök már megtartotta első katekézisét az eseményen.

Idén január 22-27. között Panamában zajlik az Ifjúsági Világtalálkozó, amelynek hagyományát még Szent II. János Pál pápa kezdeményezte 1984-ben. Az Egyház minden év Virágvasárnapjára Ifjúsági Világnapot hirdet, két-háromévente pedig Ifjúsági Világtalálkozót szervez felváltva Európa és egy másik kontinens valamelyik nagyvárosában. Panamában jelenleg a 16. találkozó zajlik. A közép-amerikai államban szervezett eseményen részt vesz egy-egy magyarországi, illetve romániai csoport is, akiket lelkipásztoraik kísértek el.

Szentmise az óceán partján

Mint korábban írtuk, a nagyváradi egyházmegyét Böcskei László megyés püspök, Vakon Zsolt püspöki titkár, valamint két fiatal képviseli. A főpásztor a két ország püspökkari konferenciájának megbízásából, a romániai és magyarországi fiatalok számára tart katekéziseket, amelyből az első szerdán, január 23-án már le is zajlott. A katekézis Sámuel meghívásáról szólt, amelyet szentmise követett a helyi Szent Péter plébániatemplomban – tájékoztat a váradi egyházmegye hírportálja. Az esemény keresztény fiatalokat jellemző és hozzájuk illő vidám hangulatban zajlik, amely már kedden, az óceán partján ünnepelt nyitó szentmise alkalmával is tapasztalni lehetett.

Böcskei László megyéspüspök katekézist tart/Forrás: A nagyváradi egyházmegye hírportálja

Tízezrek lelkes köszöntésében

Ugyancsak szerdán landolt a római Leonardo da Vinci repülőtérről, Panama irányába a Ferenc pápát szállító repülőgép. Az egyházfő 26. apostoli látogatása előtt, január 22-én, szokásához hűen, imára látogatott a Santa Maria Maggiore-bazilikába. Panamába érkezésekor lelkesen fogadták a péterutódot, a város utcáin fiatalok tízezrei köszöntötték, amikor a pápamobillal végigvonult a központon.


Megérkezett a pápa Panamába/Forrás: A nagyváradi egyházmegye hírportálja

A következő napokban tovább tartanak a katekézisek nyelvcsoportok szerint, de az eseményen nagyon fontos a találkozás a más világrészről érkező fiatalokkal is. A rendezvény felejthetetlen vallásos élmény lehetőségét kínálja a fiatalok számára, a találkozók célja ugyanis a hit örömének közös megtapasztalása. Az élet nagy kérdéseire választ kereső fiatalok megoszthatják egymással a hittel, az Egyházzal, az Istennel kapcsolatos gondolataikat, vágyaikat, örömeiket. A találkozók változatos programja lehetőséget nyújt arra, hogy lelkileg megerősödjenek, megismerjék más kultúrák népeit, szokásait, életre szóló kapcsolatokat alakítsanak ki Istennel és egymással.

Gurul a pápamobil a lelkes fiatalság nagy örömére/Forrás: A nagyváradi egyházmegye hírportálja

Az esemény programja szerint a fiatalok négy alkalommal is találkozhatnak Ferenc pápával: csütörtökön köszöntik őt, pénteken közösen végzik el a keresztúti ájtatosságot, szombat este szentségimádást tartanak, vasárnap pedig a találkozó lezárásaként együtt mutatják be a hálaadó szentmisét.