Küszöbön az ifjúsági világtalálkozó

1
1697
Folynak az előkészületek • Fotó: panama2019.pa

Szent II. János Pál pápa hívta életre az ifjúsági világtalálkozót (IVT), melyet idén 34. alkalommal szerveznek meg. A kontinenseken átívelő találkozónak idén Közép-Amerika ad otthont. Január 22-én  kezdődik Panamavárosban, természetesen Ferenc pápa is részt vesz az eseményen.  

A várakozásokról, az ottani egyház valóságairól  kérdezte a Vatikáni Rádió José Domingo Ulloa Mendieta panamai érseket. A panamai ifjúsági világtalálkozó jó alkalom lesz arra, hogy láthatóvá tegye a fiatalok világát, köztük a migránsok, őslakosok és az afrikai eredetű közösség valóságát. Néhány nappal a nagy nemzetközi találkozó előtt az aprócska közép-amerikai állam érseke, José Domingo Ulloa Mendieta elmondta: a panamai egyház egy élő valóság, amelyik szóba áll a tőle különböző, de nem távol állókkal; képes ökumenikus és vallásközi párbeszédet folytatni. Olyan egyház, amelyik mindenkit szolgál, nem zár ki senkit.

A világeseményre az imádság jegyében készültek, két éven át minden hónap 22-én a találkozóért imádkoztak. Ez a nap Szent II. János Pál pápa ünnepnapjára utal (október 22), aki életre hívta az ifjúsági világtalálkozókat. Egy neves cég segített a szervezésben – mondta el a panamai érsek. És hogy milyen egyházat talál a jövő héten érkező Ferenc pápa? Fiatal, örömteli, hiteles, soknemzetiségű és multikulturális egyházat, élő hittel és az evangélium hirdetésének vágyával. Képes az ökumenikus és vallásközi párbeszédre egyaránt és mindenkit szolgál kivétel nélkül.

A világtalálkozó a Krisztust kereső fiatalokról szól, de nem feledkeznek el az őslakosok kérdéséről, sem pedig a migrációról, vagy az afrikai eredetű lakosságról. A világtalálkozó segíthet megfelelő helyre tenni ezeket a valóságokat is, illetve rámutathat arra, hogyan kísérheti őket a közép-amerikai egyház.

A panamai érsek reményei szerint nagy számban vesznek majd részt a térség és az egész amerikai kontinens fiataljai.

A panamai IVT mottóját Lukács evangéliumából kölcsönözték: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” (Lk 1,38).  A világtalálkozó január 22-27. között zajlik Panama fővárosában. Január 16-20. között a találkozót intenzív felkészülési időszak előzi meg, számos országból már érkeztek önkéntesek, akik a fiatalok segítségére lesznek majd ezekben a napokban. Romániából három önkéntes vesz részt az előkészületekben. Hagyomány az, hogy az IVT alkalmat kínál a fiataloknak arra, hogy megismerjék a szervező ország történetét, lelkiségét és a helyi kultúrát. A találkozó programjai között szerepel a helyi katolikus közösséggel való ismerkedés, ima, szentmisék, katekézisek,  ismerkedés a szociális és missziós projektekkel, zenei és művészeti programok. Az odalátogató fiatalok számára alkalom a találkozó, hogy megismerjék a világegyház valóságait.

Országunkból egy negyven fős csoport utazik a találkozóra, élükön Böcskei László nagyváradi megyéspüspökkel, aki a találkozón katekéziseket is fog tartani a fiataloknak. A résztvevők az ország több római- és görögkatolikus püspökségét képviselik.

Az esemény főbb mozzanatait bárki nyomon követheti a találkozó hivatalos oldalán, ITT.

Ferenc pápa még tavaly videóüzenetben fordult a találkozóra készülő fiatalokhoz.

1 HOZZÁSZÓLÁS