A szépséged semmit sem ér

0
1900
Forrás: breitwand.com

A gyermeket – különösen a serdülőkorút – rendkívül érintik a családi konfliktusok, ellentétek, nézeteltérések, az iskolai sikertelenség, a magányosság, melyekre sajátos formában reagál.

A 12 éves kurd-török fiú szemével 2012-ben, Hüseyin Tabak rendezésében készült A szépséged semmit sem ér című film egy 12 éves fiú élettörténetét mutatja be. Betekintést nyújt a bevándorlók világába, életébe, érzékeltetve az új társadalmi-kulturális közegbe való beilleszkedésük nehézségeit, és azt, miként próbálnak a jóléti társadalom normáihoz alkalmazkodni.

Veysel, a 12 éves fiú, családjával együtt Törökországból Ausztriába menekül, Bécsben telepednek le. Négy hónapja egy bécsi iskolában tanul. Az idő rövidsége miatt nem tudta elsajátítani a német nyelvet, emiatt tanulási nehézségei vannak. A néző képet alkothat a feszültséggel, konfliktusokkal terhelt családi életükről is. Az apa kurd, évekig a hegyekben harcolt a kurdok szabadságáért, a családjától távol. Hivatalosan „terroristának” minősítették, s a családját is zaklatta a hatóság. Az anya török. A család politikai menedéket kért, így jutottak Ausztriába. A nagyobbik fiú, Mazlum haragszik az apjára, mert elhagyta családját. Az apa és fia közti feszültség fizikai erőszakkal végződik. A helyzetet bonyolítja, hogy Mazlum zűrös ügyekbe keveredik, ami növeli a szülők közti feszültséget. Ebben a családi légkörben a szorongással teli, magába zárkózott Veysel nem találja a helyét. Az iskolában  társai nem fogadták be. Az egyik társával való szóváltás verekedéssel végződik. Az iskola vezetősége felhívta a szülőket a Veysellel kapcsolatos tanulási gondok megbeszélésére. A filmből kitűnik, hogy az egész család próbál az osztrák társadalmi normákhoz alkalmazkodni, de ez nem mindig sikerül. Az iskola által adott német nyelvű írásbeli tájékoztatót, a német nyelvtudás hiánya miatt, nem értik a szülők. Az apa kétségbeesetten keres olyan személyt, aki lefordítaná a német nyelvű iskolai tájékoztatót török nyelvre.

Veysel csak Anával, az osztálytársnőjével találja meg a „hangot”. Azonban a kamaszokra jellemző félénkséggel próbál közeledni hozzá, nem tudja kimutatni az érzelmeit.

Az egyik szomszédja, a 33 éves Cem, akihez német nyelvórára jár, javasolja, hogy mondjon a lánynak egy szerelmes verset. A fiú a neves török költő Aşik Veysel egyik versét választja ki, hogy Cem fordítsa le németre, mely apjának is kedvenc verse. A szépséged semmit sem ér című vers képezi a film vezérfonalát, innen származik a film címe is.  Aşik Veysel (1894–1973) a 20. századi török népi irodalom egyik kedvenc költője és dalszerzője. Életének nagy részét vakon töltötte.

Érdekesek azok a képsorok, melyek érzékeltetik, miként adja át Veysel a német nyelvre fordított szerelmes verset Anának. A film a gyermek szemével mutatja be a bevándorlók problémáját. Érzékelteti a család küzdelmét, hogy beilleszkedjen az új társadalmi, kulturális környezetbe.

Abdulkadir Tuncer kitűnően alakította a szorongó, magányos diák szerepét, aki élete első szerelmét éli át. Milica Paucic az Ana szerepében hitelesen mutatja be a megértő, szeretetet elfogadó kamaszlányt. Délszláv bevándorlóként érzi, mit jelent ez a helyzet. De nincsenek olyan érzelmi ingadozásai, mint Veyselnek. A film, ha nem is tételesen, de azt érzékelteti, hogy a jóléti társadalomban  a bevándorlók gondjai nem oldódnak meg automatikusan, hanem új, de másfajta kihívások előtt állnak.

deineschonheitA film rendezője, forgatókönyvírója, egyik producere, Hüseyin Tabak. A kurd származású osztrák rendező 2006–2012 között a Bécsi Filmakadémia rendezőszakán végezte tanulmányait. Mestere a neves filmrendező Michael Haneke. Operatőr: Lukas Gnaiger. A zenéjét szerezte Varga Judit. Szereplők: Abdulkadir Tuncer (Veysel), Nazmi Kirik (apa), Lale Yavas (anya), Orhan Yildirim (Cem), Yüsa Durak  (bátyja), Milica Paucic (Ana).

Nemzetközi Filmfesztiválok díjai: A szépséged semmit sem ér című filmet 50 filmfesztiválon mutatták be, több mint 20 díjat kapott. A film világpremierje a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon volt, ahol hat díjat nyert. 2014-ben osztrák film díjat nyert négy kategóriában: a Legjobb fim, a Legjobb rendező, a Legjobb forgatókönyvíró, a Legjobb zeneszerző díjat. Az Antalya Golden Orange Filmfesztiválon és az Ankarai Nemzetközi Filmfesztiválon a Legjobb film, a Legjobb színész (Abdulkadir Tuncer), a Legjobb mellékszereplő (Lale Yavas), a Legjobb forgatókönyvíró díjat nyerte. Abdulkadir Tuncert a jövő filmreménységének tartják. A zsűri külön díját Yüsa Durak nyerte. 2014-ben a IV. Medgyesi Közép- Európai Nemzetközi Filmfesztiválon a Közönség-díjat nyerte. A Deine Schönheit ist Nichts Wert című film a nemzetközi ökumenikus zsűri díját is elnyerte.

A film sikerének titka nemcsak a pazar szereposztásban, rendezésben, forgatókönyvben, zenében nyilvánul meg, hanem abban is, miként érzékelteti a különböző kulturális értékek, szokások jellemzőit, egymáshoz való közeledését, találkozását s mindez, hogyan nyilvánul meg a mindennapi életben.

Páll Gyöngyvér

MEGOSZTÁS