Prófécia: Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé Kecskeméten

0
220

Összesen 1451 alkotást állítottak ki 2002 és 2022 között a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé eddigi tizenegy tárlatán Kecskeméten. Az országos kortárs keresztény képző- és iparművészeti kiállítást március 9-én, szombaton nyitották meg és június 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők a kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.

A kiállítás sajtóanyagában Gyergyádesz László művészettörténész, a biennálé alapító kurátora azt írta: az idei tematikát, a próféciát a világ jelenlegi helyzete teszi különösen aktuálissá, hiszen rengeteg a bizonytalansági tényező – „háborúk, a bolygó erőforrásainak felélése, klímaváltozás, energiaválság, túlnépesedés és az ebből fakadó társadalmi problémák, az új népvándorlás, migráció, és ez a jövőnkbe vetett hitünket is erőteljesen befolyásolja”.

Az idei szemlére 232 művész 232 alkotást, illetve sorozatot adott be, ezekből a zsűri 137 alkotó 137 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni – ismertette a művészettörténész március 9-én, szombaton, a 12. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé megnyitóján.

A Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé eddigi tizenegy tárlatán 2002 és 2022 között összesen 1451 alkotást állítottak ki – emlékeztetett Gyergyádesz László.

A megnyitón Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: az egyházakat és a múzeumokat a történelemszemléletük kapcsolja össze; nem a pillanatnyi világban élnek, nem azt tekintik állandónak, hanem akár kétezer éves távlatokra is visszagondolnak.„Az élő és a halhatatlan művészet az egyházakon és a múzeumokon keresztül kerül be a köztudatba és marad meg az örökkévalóságnak” – fogalmazott az államtitkár. Kiemelte, hogy különösen is aktuális az idei biennálé témája: a prófécia, „ami előre látja a jövőt, amikor bizonytalanság övezi mindennapjainkat”.

Prófécia témában hirdették meg a biennálé 12. kiadását. A Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményének vezetője, Reisinger János irodalomtörténész szerint tíz hatalmas léptékű, évezredek eseményeit felölelő jövendölés található a Bibliában. ,,Ezeket a perspektivikus vagy vázlatpróféciákat tovább részletezi az a mintegy hatszáz pillanatkép-prófécia, melynek egyharmada szól a Megváltó első, másik kétharmada pedig a második eljöveteléről. A Biblia is prófétai beszédként határozza meg magát, viszont nagyon sok olyan jövőkép is létezik, mely az isteni kinyilatkoztatáson alapuló próféciával, sugalmazással szemben hamis, babonás jövendölés, jóslás, divinatio” − mondta, majd hangsúlyozta: amikor egy-egy biennálé tematikáját kiválasztják, egyre inkább igyekeznek a világ jelenlegi problémáira is reflektálni, ezzel is elősegítve a hagyományos keresztény ikonográfiai megoldások, ábrázolások megújítását, újraértelmezését a kortárs képző- és iparművészetben.

A művészettörténész emlékeztetett: a kortárs keresztény ikonográfiai biennálé első tizenegy tárlatán 1451 alkotást állítottak ki. A 2000. évi „próbatárlatot” követően 2002-ben, az első alkalommal a keresztre feszítés jelenetét és a legfontosabb szimbólumot, a keresztet választották fő témának, majd 2005 tavaszán a Genezis őstörténeti részét, a Teremtés könyvének első 11 fejezetét.  A harmadik biennálén, 2006-ban az oltár volt a téma, míg a negyediken Krisztus példázatait választották. Az ötödiken az Apokalipszis, a Jelenések könyve volt az ábrázolandó, megjelenítendő ikonográfiai program, 2013 tavaszán az angyalok, míg 2015-ben, a hetediken a gyermekek. A nyolcadik alkalommal, 2016-ban a magyar és a magyarországi szentekre, míg a kilencediken, 2018-ban a hét főbűnre esett a választásuk. A tizedik, jubileumi biennálét a Szent vendégség (eucharisztia/úrvacsora), míg a tizenegyediket állatok és növények témában rendezték meg.

Az idei választott témát, a próféciát a világ jelenlegi helyzete teszi különösen aktuálissá, hiszen rengeteg a bizonytalansági tényező […], háborúk, a bolygó erőforrásainak felélése, klímaváltozás, energiaválság, túlnépesedés és az ebből fakadó társadalmi problémák, az új népvándorlás, migráció, és ez a jövőnkbe vetett hitünket is erőteljes befolyásolja.

A pályázatra ezúttal sem egyszerű „tankönyvi illusztrációkat” vártak, hanem a téma minél magasabb szintű, a kortárs vizuális (és ikonográfiai) nyelvezet segítségével a ma emberének is átélhető módon megfogalmazott művészi feldolgozását, értelmezését.

A kiállítás fődíját, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata ajánlott fel, a zsűri döntése alapján Csíkszentmihályi Réka textilművész kapta.A második díjat – Kecskemét önkormányzatának felajánlásában – szintén egy textilművész, Wertz Szilvia vehette át. A biennálé további öt díjazottja Miklós Árpád és Tarnóczi József festőművész, Pasqualetti Eleonóra képzőművész, Túri Endre zománcművész és Ruczek Zsófia textilművész.

Forrás: MTI, Magyar Nemzet, KKJM

Fotó: Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM); MTI, hiros.huà12d