X. Piusz „szelíd volt és erős, alázatos és nyílt”, a hitoktatás pápájaként ismerték

0
165
A szerző, Lucio Bonora, kezében az új kötettel

Tiszteletadás X. Piusznak. Kortárs portrék címmel jelent meg a vatikáni államtitkárság munkatársa, Lucio Bonora könyve a Kappadue Kiadó gondozásában, amelyhez Ferenc pápa írt előszót. „Szelíd és erős, alázatos és nyílt” pápa volt – jellemzi nagy elődjét a szentatya.

„Kedves Lucio atya! Boldog vagyok, hogy X. Piuszról szóló tanulmányod végre napvilágot lát annyi éves kutatás után. Te tudod, hogy én nagyon szeretem X. Piuszt és mindig is szerettem. Amikor Buenos Aires-ben voltam, ünnepnapján, augusztus 21-én szokásom volt összehívni az érsekség hitoktatóit” – kezdi személyes hangú előszavát Ferenc pápa, aki szép emlékeket őriz ezekről az alkalmakról. Szívesen töltötte ezt a napot olyanokkal, akik kicsiket és nagyokat a hit igazságaira tanították, mint ahogy X. Piuszt is mindig a hitoktatás pápájaként ismerték. Emellett „szelíd volt és erős, alázatos és nyílt. Olyan pápa volt, aki megérttette az egész egyházzal, hogy eucharisztia nélkül és a kinyilatkoztatott igazságok befogadása nélkül a személyes hit elgyengül és meghal. Én X. Piuszt más okból is szeretem. Azért, mert jezsuitaként X. Piusznak köszönhetjük, hogy elősegítette a Bibliai Intézet születését itt, Rómában, melynek teológiai és spirituális jótékony hatásai hamar az egész egyházban elterjedtek. X. Piusz olyan pápa is volt, aki sírt a világháborút látva, melynek őt tartják első áldozatának, aki könyörgött a nagyhatalmaknak, hogy tegyék le a fegyvert. Milyen közel érzem őt magamhoz a mai világ e tragikus pillanatában…” – írja szomorúan Ferenc pápa.

X. Piusz olyan pápa volt, aki vágyott a kicsinyekkel lenni, a szegényekkel, a rászorulókkal, a földrengés sújtotta lakossággal, a hátrányos helyzetűekkel, és mindazokkal, akik természeti katasztrófák vagy az élet nehézségei miatt szenvedtek. Olyan pápa, aki mintegy emlékműve volt a lelkipásztorkodásnak, ahogyan Szent XXIII. János nevezte őt, amikor megengedte Velencének, hogy a Szent Márk-székesegyházban tiszteljék földi maradványait 1959 tavaszán.

Ferenc pápa dicsérő szavakkal méltatja a most megjelent kortárs portrékat tartalmazó kötetet, amelyet a szerző, Lucio Bonora nagy gonddal és lelkesedéssel szerkesztett. Sajátos tanulmányról van szó, mely 80 képen keresztül ismerteti meg a X. Piusz személyének szentelt festményeket, szobrokat. Egyszerű vagy híres művészek alkotásai ezek egy olyan pápáról, akit már életében szerettek, majd szentként fohászkodtak hozzá még a boldoggá avatása előtt az egyszerű emberek, a hívek, papok, plébániák, katolikus iskolák diákjai szerte a világon, az őket szolgáló sok szerzetessel, de értelmiségiek és államférfiak egyaránt.

Gedő Ágnes

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS