Ezeket a külföldi filmeket várjuk a legjobban 2024-ben (2.)

0
328

Barbie és az Oppenheimer hatalmasat tarolt a mozikban 2023-ban, de 2024 kifejezetten eseménydús év lesz a nemzetközi mozikban, nagy nevek jelentkeznek új alkotásokkal.

Memory (r.: Michel Franco)

A Jessica Chastain és Peter Sarsgaard főszereplésével készült film egy demens férfi és egy gyönyörű nő találkozásáról szól. Az elsőre szimpla szerelmesfilmnek látszó történetben a szociális munkás Sylvia egy osztálytalálkozón fut össze a férfival, Saullal, aki először ijesztő módon kezdi el követni őt, majd fény derül zavart tudatállapotára. Michel Franco filmje felzaklató, mégis humorral teli utazásnak ígérkezik az emberi kiszolgáltatottság és az elveszettség érzésének feltérképezésére, mely témájával olyan alkotásokhoz csatlakozik, mint a chilei Maite Alberdi tavalyi dokumentumfilmje egy alzheimeres férfi és felesége eltűnő kapcsolatáról (La memoria infinita). Mikor láthatjuk? A film szeptemberben debütált Velencében, ahol Sarsgaard elnyerte a legjobb színész díját, a tengerentúlon december végétől vetítik.

Maria (r.: Pablo Larraín)

Pablo Larraín korábban Jackie Kennedyről (Jackie) és Diana hercegnéről (Spencer) is készített filmeket, friss rendezése, az Augusto Pinochet chilei diktátort egy 250 éves vámpírként ábrázoló El Conde a nyár végén debütált a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál programjában. Ezután a rendező Budapesten forgatta a Maria Callasról szóló melodrámáját. A filmmel Angelina Jolie visszatér a színészethez, hogy az amerikai születésű görög szopránénekesnőt, a huszadik század egyik legjelentősebb operaénekesét formálja meg: Callas 1977-ben, 53 esztendősen hunyt el, a film a közvetlenül ezt megelőző, Párizsban zajló időszakot idézi fel, és Jolie alakításával kapcsolatban már most Oscart rebesgetnek. Mikor láthatjuk? 2024-ben mutatják be, valószínűleg valamelyik A-kategóriás fesztiválon.

All Of Us Strangers (r.: Andrew Haigh)

Nem Paul Mescal az egyetlen, aki miatt várjuk 2023 egyik nagy fesztiválkedvencét. Andrew Haigh rendezőt itthon leginkább a 45 évről (2015) ismerhetjük, mostani filmjével azonban már jóval korábban megkezdett témáit folytatja, a feltörekvő londoni eszkortfiúról szóló Greek Pete-et (2009) és a Linklater-féle Before-trilógia családfájába illő Hétvégét (2011). Ráadásul ezúttal a „mi lett volna, ha”-dramaturgia és a kozmikus magány tematikája mellé a természetfelettit is bevonta: a történet szerint egy forgatókönyvíró gyermekkori otthonába visszatérve misztikus találkozásban részesül egy különös szomszéddal, egykori szülei pedig úgy bukkannak fel, mintha egyáltalán nem lennének harminc éve halottak. A film fesztiválos fogadtatása megerősítette azt a reményt, hogy Haigh ismét egy borzongatóan gyönyörű és rejtélyes filmet hoz el nekünk. Mikor láthatjuk? A fesztiválkörútja után decemberben kezdték el játszani az amerikai mozik, az Egyesült Királyságban januárban mutatják be.

Do Not Expect Too Much from the End of the World (r.: Radu Jude)

A kortárs román film egyik legizgalmasabb alakja, Radu Jude legújabb kollázsfilmjével Godard szellemét idézi: esszéfilm és fekete komédia a rendező hazájának legsötétebb bugyraiból. Rasszizmus, inkompetencia és stagnálás – egy zaklatás áldozatává vált, túlhajszolt és alulfizetett produkciós asszisztens jön-megy a filmben, és próbál rávenni embereket, hogy vegyenek részt egy nagyvállalat számára készülő videóban, közben pedig a nőgyűlölő és emberrablással vádolt Andrew Tate TikTokját igazgatja. A filmben feltűnik Uwe Boll, valamint a vállalat marketingesének szerepében Christian Petzold csodás színésznője, Nina Hoss is. Mikor láthatjuk? A film tavaly Locarnóban debütált.

Death of a Unicorne (r.: Alex Scharfman)

Egy apa és lánya kocsijukkal véletlenül elütik minden mesék legmitikusabb állatát, az egyszarvút. Mivel éppen útban voltak oda, a lényt kénytelenek elvinni férfi főnöke, egy gyógyszeripari cég dúsgazdag vezetőjének birtokára. A milliárdos persze természetesen megvizsgáltatja a tetemet, és megpróbál hasznot húzni az unikornis szerveinek különleges, gyógyhatású tulajdonságait – a kockázatokra és mellékhatásokra fittyet hányva. A Marvel-filmek Hangyája, Paul Rudd és a Wednesday sztárja, Jenna Ortega tavaly még a hollywoodi színészsztrájk ellenére is leforgathatta Magyarországon az abszurd horror-vígjátékot, ami az amerikai gyógyszeripar etikátlan húzásait boncolgatja, és valószínűleg sötét tanulságokkal fog szolgálni. Mikor láthatjuk? Még nincs információ a bemutató időpontjáról.

Megalopolis (r.: Francis Ford Coppola)

Ki gondolta volna, hogy a rendezőóriásoknak is vannak be nem teljesülő vágyai? Francis Ford Coppola több évtizedig, az 1980-as évek elejétől dédelgetett magában egy filmötletet, amely forgatására azonban csak 2022 őszén került sor. A megvalósuláshoz végül az kellett, hogy ő maga finanszírozza a grandiózus méretű produkciót. A Megalopolis című utópiában egy építésznek nem kisebb terve van, minthogy New Yorkot varázsolja újjá egy pusztító erejű katasztrófa után. A sci-fi főszerepét Adam Driver alakítja, és a mester nem aprózta el a nagy visszatérése castingját, a kortárs film krémje jelenik majd meg a filmjében: Jason Schwartzman, Shia LaBeouf, Nathalie Emmanuel, Jon Voight és Dustin Hoffman. Mikor láthatjuk? Hivatalos premierdátum nincs, a legfrissebb hírek egy cannes-i bemutató irányába mutatnak.

The Brutalist (r.: Brady Corbet)

A színészből lett rendező, Brady Corbet harmadik nagyjátékfilmje. A The Brutalist jelentős része Magyaroszágon forgott, vágója a Mundruczó filmekből ismert Jancsó Dávid, ráadásul egy Amerikába emigrált és ott nagy karriert befutott magyar építész, Tóth László és felesége letelepedését, illetve a férfi karrierjének viszontagságait dolgozza fel. Corbet filmjének forgatása már 2020-ban elindult volna, de a Covid közbeszólt, és bár az eredeti szereposztás is parádés lett volt – szóba jött Joel Edgerton, Marion Cotillard és Vanessa Kirby is, a végleges szereplőgárdára sem panaszkodhatunk, hiszen a harminc év történetét felölelő film főbb szerepeit végül az anyai ágon magyar származású Adrien Brody, Felicity Jones, Guy Pearce és Joe Alwyn alakítják. Mikor láthatjuk? A The Brutalist forgatása 2023 májusában fejeződött be, hivatalos premierdátum nincs még.

Priscilla

Ez a bizonyos címben jelzett Priscilla nem más, mint Priscilla Presley, aki mindössze 14 évesen találkozott az akkor már világsztár Elvis Presley-vel egy németországi katonai bázison, később pedig a felesége és élete szerelme lett. Kettejük történetét most női szemszögből (és többek között az Eufóriából ismert Jacob Elordi közreműködésével) meséli el nekünk a női szemszögek nagy szakértője, Sofia Coppola rendező (Elveszett jelentés, Marie Antoinette, Csábítás). Várható magyar mozibemutató: 2024. tavasz.

Mufasa – Az oroszlánkirály (Mufasa: The Lion King)

Hatalmas sikert aratott a mozipénztáraknál Az oroszlánkirály című Disney-rajzfilmklasszikus „élőszereplős” változata néhány éve, érkezik hozzá egy folytatás, ami igazából az előzményeket meséli el. Benne az első filmben bölcs uralkodóként és apaként megismert Musafa ifjúkorának lehetünk tanúi, de azt is megtudhatjuk, honnan ered a vetélkedése a fivérével, Zordonnal. Magyarországi mozibemutató: 2024. december 19.

Varga Dénes, Kovács Kata, Horváth Bálint és Molnár Judit Anna, valamint Szabados Dániel ajánlatai alapján.

Forrás: Film.hu / Life.hu

MEGOSZTÁS