Emlékkönyv és kordokumentum

Bemutatták a magyarországi pápalátogatásról szóló díszkötetet

0
402

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs és Technológiai Karán (PPKE ITK) mutatták be december 4-én, hétfőn este a Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötetet, melyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából a Magyar Kurír adott ki. A kiadvány felelős szerkesztője Tóth Tamás, az MKPK titkára, a pápalátogatás általános koordinátora volt.

Az eseményen köszöntőt mondott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Michael W. Banach érsek, magyarországi apostoli nuncius; Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke; Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tóth Tamás, az MKPK titkára, a pápalátogatás általános koordinátora. A kötetet Molnár Antal történész, a Történettudományok Pápai Bizottságának tagja mutatta be. A megjelenteket Kuzmányi István, az est moderátora, a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató-főszerkesztője üdvözölte.

A díszkötetet bemutató Molnár Antal történész kiemelte: a 168 oldalas, gazdagon illusztrált kiadvány a pápalátogatás történetének krónikája. Pontos dokumentációja az előkészületeknek és a látogatás eseményeinek. A szöveg és a kép egyenrangú források, miként azt a modern történetírás is vallja. Molnár Antal hozzátette: a kötet érzékelteti azt a gigantikus munkát, amely a pápalátogatásra való felkészülést jellemezte, és az események hűséges és nagyon informatív krónikája. A könyv két erényt egyesít: egyrészt rendkívül olvasmányos, emellett viszont annyira pontos és precíz információkat közöl, hogy egészen biztosan elsődleges forrásmunka lesz mindazok számára, akik ennek a látogatásnak a történetére kíváncsiak.

Az előadó köszönetet mondott a kiadvány felelős szerkesztőjének, Tóth Tamásnak, az MKPK titkárának, a pápalátogatás általános koordinátorának, a Magyar Kurírnak és vezetőjének, Kuzmányi Istvánnak, aki a szerkesztésben is részt vett Ernyey Áronnal, Fritzné Tőkés Évával és Sebő Balázzsal együtt. A kötet társszerzői a fotósok (összesen heten), illetve Sümeghy Kata, aki a könyv tartalmához méltó szép borítót tervezte.

A történész emlékeztetett rá: Ferenc pápa már pápaságának kezdetén hangsúlyozta, hogy az egyháznak ki kell mennie a perifériákra, hogy ott erősítse meg a sokfelől veszélyeztetett katolikus hitet. Erre hivatkozott Erdő Péter bíboros, prímás a Kossuth téri szentmisén mondott köszöntőjében, amikor úgy fogalmazott: „Mi, magyar katolikus közösség – mint sokan mások is – periféria vagyunk. Évszázadokig a városunkat átszelő Duna a Római Birodalom határa volt. Később a Frank Birodalom is eddig terjesztette ki a befolyását. Az Oszmán-Török Birodalom északi határvidéke voltunk itt, Európa szívében. A nyugati kereszténységnek is ezer éve a keleti határán élünk.” Ugyanakkor a magyarság a perifériák bőséges kínálatából nagyon határozottan választott: Kárpát-medencei történelme kezdeteitől a nyugati kereszténységhez kapcsolódott, és ezer esztendeje ragaszkodik hozzá. A szentatya pontosan ennek a perifériajellegnek és az ebből adódó lehetőségeknek a tudatában vállalkozott a magyarországi apostoli látogatásra, ami azért is egyedülálló és a tudatos koncepciót bizonyítja, mert két éven belül immár másodszor jött el hozzánk.

Molnár Antal rámutatott, Budapest, a látogatás helyszíne Ferenc pápa számára elsősorban Európa szimbóluma: hidak és szentek városa, amely átélt háborúkat, pusztítást és újjáépítést. A szentatya valami nagyon fontosat ragadott meg ezen keresztül Magyarország jelentőségéből: a város talán minden más európai fővárosnál, Magyarország pedig minden más európai országnál jobban megtestesíti azt, amit Európa jelent. A Nyugat és a Kelet termékeny, olykor konfliktusokkal terhes találkozásának színterét, ahol ez a két kultúra együtt tud jelen lenni. Ezért megjeleníti azt az európai jövőt, amely minden akadály és nehézség ellenére ennek a kétféle világnak a közös építkezéséből fog kialakulni.

A pápa beszédei a római–vatikáni látószög hűséges lenyomatai, amelyek valódi történelmi távlatokat nyitnak meg a magyar nemzet és a magyar egyház számára, és az európai történelemben elfoglalt jelentőségünk felismeréséhez vezetnek. A magyar egyház hivatása Ferenc pápa szerint Szent Márton példájából fakad: Európa szívében az irgalmasság és a közelség felmutatása, mindezt a magyarság sziklaszilárd hitével, amelyhez a magyar szentek útmutatása elvezet minket. Molnár Antal hozzátette: biztos benne, hogy a pápalátogatás óriási lelki haszonnal, életre szóló élményekkel gazdagította mindazokat, akik bármilyen formában részesei voltak. Az emlék megőrzéséhez, felelevenítéséhez, a lelki és szellemi inspirációk továbbéléséhez „nagyon hasznos kísérőnk és útitársunk ez a gyönyörű és tartalmas díszkötet”.

Tóth Tamás, az MKPK titkára, a pápalátogatás általános koordinátora, a díszkötet felelős szerkesztője záróbeszédében felidézte: az apostoli út előkészülete sokuk számára olyan volt, mint egy lelkigyakorlat, amelyben átélhették az öt kenyér és a két hal szaporításának csodáját. Megtapasztalhatták, mit jelent megosztani egymással azt, amink van, mit jelent a Gondviselésre hagyatkozni, és hagyni, hogy Jézus megsokszorozza az erőnket, bennünk és rajtunk keresztül újra végigvigye a kenyér- és halszaporítás híres csodáját. Az MKPK titkára megköszönte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, illetve munkatársai segítségét, és minden jóakaratú közösség, ember támogatását. A díszkötet felelős szerkesztője köszönetet mondott Kuzmányi Istvánnak, a kiadó Magyar Kurír főszerkesztőjének, a szerkesztésben közreműködött minden munkatársának, és külön is megköszönte Baranyai Béla fáradhatatlan munkáját, aki a kiadványt gondozta.

Tóth Tamás kifejtette: ez a gazdagon illusztrált könyv, amelynek már készül az olasz nyelvű változata, egyidejűleg hálatelt emlékezés és biztatás – emlékeztet bennünket az apostoli útra, és felkínálja annak lehetőségét, hogy engedjük tovább növekedni magunkban a magyarországi pápalátogatás kegyelmét.

Az ünnepi könyvbemutatón zenei szolgálatot végzett Beller Barnabás, a budapesti Jézus Szíve templom helyettes orgonistája. A PPKE Információs és Technológiai Karának aulájában látható volt a pápalátogatást képekben bemutató vándorkiállítás.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Fotó: Halász Gábor

MEGOSZTÁS