A Szent László-zarándoklati nappal megkezdődött a 32. Festum Varadinum

0
226

A nagyváradi egyházmegye papsága és a plébániai közösségek mellett Debrecenből, Győrből, Kisvárdáról és Perjámosról is érkeztek zarándokok a nagyváradi egyházmegyei zarándoklati napra.

A hagyomány szerint húsvét 5. vasárnapján ünneplik az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt. A program a zarándokok fogadásával és ráhangolódással kezdődött, majd a főpapi szentmisére került sor, melynek főcelebránsa és szónoka Kovács Gergely gyulafehérvári érsek volt. Az egyházfő felelevenítette Szent László király életét és méltatta érdemeit, majd ezen keresztény értékrend követésére szólította a híveket: Szent László király világított mint a fénylő nap, és ma is világít példájával vallásos lelkületével, országot megmentő bátorságával, mély istenhitével, szolgálatként végzett uralkodásával. Szent élete legyen példa ma is mindannyiunk számára. De ne csak azzal, hogy felidézzük nagy tetteit, hanem azzal is hogy követjük őt, a 21. században, választások évében, családban, munkahelyen és a mindennapokban.

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök köszöntőbeszédében kiemelte: elődeink, őseink hagyományát követjük, hogy megünnepeljük a szent királyt, aki most is közel áll népéhez. Mindenkit arra buzdítok, hogy próbáljuk felfedezni ezt a közelséget, amely nemcsak hogy jel, példa a mi számunkra, hanem meghívás is egy olyan időszakban, amikor szükségünk van arra, hogy felismerjük a helyes utat, egymást, hogy egymásba kapaszkodjunk és így haladjunk egy olyan jövő felé, mely méltó Szent István és Szent László király utódaihoz.
A szentmisét követően a zarándokok imával és énekekkel kísérték Szent László ereklyéjét a hagyományos hermás körmeneten, ezzel is jelezve elköteleződésüket a lovagkirály erényeinek követésére.


Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye