A közös célért végzett szolgálat saját házasságukat is erősíti

0
430

Önkéntes házaspárok családpasztorációs képzését segíti az az Európai Unió támogatásával, az Erasmus+ program keretében megvalósult a kétéves nemzetközi projekt, amelyet Csíksomlyó után Budapesten mutattak be november 29-én sajtóbeszélgetés keretében. A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családirodája és a budapesti Rózsafüzér Királynéja Plébánia képviselői Budapesten, a Thököly úti plébánián találkoztak a sajtó képviselőivel. Az eseményről a Magyar Kurír munkatársa, Körössy László számolt be, tudósítása rövidített, szerkesztett változatát olvashatják.

Az Európai Unió támogatásával megvalósult nemzetközi projekt célkitűzése, hogy önkéntes házaspárok képzését segítse, akik szolgálatukkal az egyház családpasztorációs tevékenységében vesznek részt különféle területeken, többek között a plébániákon – mondta a sajtóbeszélgetésen Nagy Károly esperes, a budapesti Rózsafüzér Királynéja-templom plébánosa.

A helyi közösségi életről szólva Nagy Károly elmondta, előző napon tartották a jegyesek, együtt járó párok, fiatal házasok köréből szervezett új csoport első találkozását. A kezdeményezéshez a Katekumenális felkészítés a házasságra című, magyar nyelven is hozzáférhető könyv adta az inspirációt, amelyet Ferenc pápa szorgalmazására adtak ki a Családok X. Világtalálkozójára. A plébános a sajtóbeszélgetésen hozzátette: a plébániáján az egyedülállóknak is szerveznek közösségi találkozókat, korábbi szolgálati helyén pedig elváltak számára is szerveztek csoportot. A kapcsolati válságban lévő házaspárok esetében „a rendszeres összejövetelek nyomán számos házasságot tudtak rendezni”.

A magyar egyház több fórumon foglalkozik a családokkal, országosan Marton Zsolt családpasztorációért felelős püspök vezetésével; egyházmegyei, plébániai szinten is sok jó gyakorlat vált be az elmúlt években, ezek az Országos Lelkipásztori Intézet (OLI) honlapján is olvashatók.

A szóban forgó Erasmus+ pályázat is a családokkal való törődést célozza – tette hozzá a plébános –, bevonva a világi Krisztus-hívőket a szolgálatba, segítve ezzel a plébánosokat.

Török Bernadett, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családirodájának vezetője, az Erasmus+ projekt gyakorlati megvalósításának felelőse Szénégető István, a Gyulafehérvári Főegyházmegye családreferens plébánosa képviseletében beszélt a közös munkáról. Elmondta, hogy a Gyulafehérvári Főegyházmegyében a családpasztoráció hatékony megszervezése sok kihívás előtt áll, meg kell szervezni a tömbben élők (adott helyen közel negyven házaspár) pasztorációját, ugyanakkor a főegyházmegye hatalmas területén, 58 ezer négyzetkilométeren szórványban élő katolikus családok lelkipásztori ellátását is. „Önkéntesek bevonása nélkül ez lehetetlen” – mondta Török Bernadett, hozzátéve: a szolgálat mélysége, minősége nagymértékben függ attól, hogy kapnak-e támogatást. A családokért tenni akaró házaspárok jószándéka mellé oda kell tenni a tudást is.

A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családirodája a nemzetközi pályázathoz felvette a kapcsolatot Nagy Károly plébánossal, akunek szívügye a családpasztoráció. A továbbiakban a gyulafehérvári központ és a budapesti Rózsafüzér Királynéja Plébánia projektfelelősei közösen dolgozták ki a képzést, amelynek anyagát használni lehet plébániai és országos szinten egyaránt. Megkezdődött a tapasztalatcsere és a háromnapos találkozók Erdélyben és Budapesten. Ezek hatalmas élményt jelentettek – tette hozzá Török Bernadett –, megismertük egymás értékeit, megtanultuk az örökbefogadó családok közösségi támogatásának formáit a budapestiektől, Erdélyben e speciális helyzetben lévő házaspárokkal való csoportos foglalkozás ugyanis korábban ismeretlen volt. Az Erasmus+ pályázat révén kialakított képzés hat témát érintett, és a projektben részt vevők tesztalkalmakat is tartottak. A három-három napos gyakorlati modulokban önkéntes házaspárok vettek részt.

A budapesti sajtóbeszélgetésen elhangzott, hogy a képzés után hat fejezetből álló, a családok segítségét célzó oktatási anyag készül, amely ingyenesen elérhető a családpasztorációval foglalkozó hazai központi egyházi honlapokon és a gyulafehérvári főegyházmegye megfelelő internetes portáljain.

A Rózsafüzér Királynéja Plébánián megtartott sajtóeseményen önkéntes családpasztorációs házaspárok is részt vettek. Capdebóné Szabó Viktória és Capdebo Ákos azt hangsúlyozta, hogy az együttes szolgálat a saját házasságukat is támogatja, fejleszti, egyúttal megfogalmazták, hogy a családpasztoráció nem csupán jegyesoktatást jelent, a házaspárok kísérése-segítése élethosszig tartó folyamat. Major-Matuska Ágnes kifejtette, a férjével együtt korábban is aktívan részt vettek a családpasztorációban házasköri vezetőként, a képzés révén azonban jóval felkészültebbek lettek, s a közös célért végzett szolgálat az ő házasságukat is erősíti.

Újságírói felvetésre Nagy Károly esperes-plébános elmondta, a jövőben akár meg is ismételhető a képzés.Török Bernadett hozzátette: a Gyulafehérvári Főegyházmegyében már tervezik a képzés ismétlését, ugyanakkor arról is beszélt, hogy lényegében „szemléletformáló alapképzésről” van szó, amelynek segítségével az önkéntes segítő házaspár felfedezheti a „szívtémáját”, azt a pasztorációs területet, amelyben tevékenykedni és fejlődni szeretne.

A képzés újdonsága, hogy segíti a plébánosok és a szolgálatot vállaló házaspárok egymásra találását. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a képzés nyomán különféle elköteleződések, hivatások születtek, vannak párok, amelyek plébániai szinten vagy kisebb régióban, esperesi kerületben, mások egyházmegyei szinten szeretnének szolgálni. A családpasztorációban tevékeny házaspárok számára központi szakmai napokat is terveznek – tette hozzá Török Bernadett, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családirodájának vezetője.

Fotó: Lambert Attila

Forrás: Magyar Kurír

MEGOSZTÁS