Szakemberként és emberként is inspiráló jó gyakorlatokkal ismerkedtek

0
311

A közösség tagjai közötti együttműködést hatékonyan és maradandóan erősítő tevékenységeket, akciókat, programokat mutattak be a túrterebesi önkormányzat, az iskola, valamint a Szatmári Egyházmegyei Caritas helyi Szent Márton központjának munkatársai.  

A közigazgatás, az oktatás, valamint a szociális szolgáltatások területén tevékenykedő szakemberek vettek részt november 28-án, kedden a túrterebesi polgármesteri hivatal gyűléstermében megszervezett szemináriumon. Az eseményre az Interetnikus kapcsolódási pontok elnevezésű projekt keretében került sor, melynek gyakorlatba ültetője a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, a túrterebesi önkormányzattal és iskolával partnerségben.

A szeminárium megszervezésének célja az volt, hogy a projekt keretében sikeresen működő tevékenységeket, jó gyakorlatokat más szakemberek is megismerjék, és munkájukhoz ihletforrásként szolgáljanak.

Az esemény első részében Boros János projektmenedzser mutatta be a jelenlévőknek a kétéves projekt főbb célkitűzéseit és az azok megvalósítását eredményező aktivitásokat. A Caritas munkatársa méltatta a projekt keretében megalakult helyi kezdeményezőcsoport munkáját, amelynek tagjai roma és magyar anyukák, akik örömmel, lelkesen kapcsolódnak be minden alkalommal a közösséget érintő akciókba, tevékenységekbe.

A túrterebesi polgármesteri hivatalnak a projektben betöltött szerepéről Kovács István polgármesteri tanácsadó tájékoztatta a résztvevőket. A közigazgatási szakember elmondása szerint az iskola sportpályájának leaszfaltozása, a projekt keretében megszervezett négy közösségi takarítási akció, valamint a két közösségi főzőverseny valódi kapcsolódási pontokat teremtett a különböző etnikumú helyi lakosok között.

Maier Enikő tanítónő a Komplex Instrukciós Programról (röviden KIP) beszélt, amelyet a Túrterebesi Általános Iskola már több éve sikeresen alkalmaz, a projektnek köszönhetően pedig újabb pedagógusok is szakképzett KIP-oktatókká váltak. A tanítónő őszinte lelkesedéssel beszélt a KIP-ről, hiszen eredményességét nap mint nap tapasztalja az osztályával való tevékenységek során. Meggyőződése, hogy ez nem csak egy csoportmunka, hanem egy olyan közös munka, amelyhez mindenki hozzáad valamit. A pozitív megerősítés kiemelten fontos szerepet kap ebben a módszerben, Maier Enikő elmondása szerint: „Még helyesírási hibákat sem javítunk, csak a pozitívumot emeljük ki: ügyesen dolgoztál, nagyon szépen írtál, gyönyörű munkát adtatok ki a kezetekből, nagyon ügyesen dolgoztál az anyaggal, szépen helyreraktad, összepakoltatok, milyen rendben van a padotok… Csak a pozitívumot említjük. A gyerekek imádják, várják, követelik ezeket az órákat, mert nagyon sokat tanulnak így. Ők azt hiszik, hogy játszunk, de nem, tanulunk, méghozzá nagyon sokat.”

Az esemény végén a résztvevők átsétáltak az iskolába, hogy megtekintsék a fotókiállítást, amely a Túrterebesi Általános Iskolába, illetve a Szent Márton központba járó tanulók azon képeiből nyílt, amelyeket a nyáron megszervezett fotós tanfolyam keretében készítettek.

A kiállításra, ahogyan a szemináriumra is, az Interetnikus kapcsolódási pontok elnevezésű projekt keretében került sor. Az Active Citizens Fund România – az Izland, Liechtenstein és Norvégia által a 2014-2021-es EGT és Norvég Alapokból finanszírozott program támogatásával megvalósuló projekt célja a Túrterebesen élő fiatal romák és helyi szereplők társadalmi szerepvállalásának erősítése.

Palincas Erika